14-årige Astrid sætter røgalarmer op for ældre

Lørdag satte lokale brandmænd og spejdere fra Hedensted gratis røgalarmer op hos udsatte borgere i Juelsminde.

De fleste har den, men det er nok alligevel de færreste, der får tjekket op på den regelmæssigt.

Røgalarmen.

Selvom den fungerer som et forebyggende led i at slukke en brand og overleve, så omkommer mellem 50-80 personer årligt som følge af brand.

Og det er særligt de ældre, der kan have svært ved at nå ud i tide i tilfælde af brand.

Det er nemlig 85 procent af de omkomne i brandulykker, der er 50 år eller ældre.

Det viser tal fra Beredskabsstyrelsen og Trygfonden.

quote

Jeg vil gerne gøre en forskel for de ældre, så det bliver mere trygt for dem at bo i deres hjem.

Astrid Vinther

Derfor var 14-årige Astrid Vinther fra Daugård lørdag taget til Juelsminde sammen med andre spejdere fra Hedensted for at lave røgalarmtjek i udvalgte boligområder med mange ældre beboere.

Under navnet RøgalarmPatruljen tilbød Astrid Vinther og en lokal brandmand fra Sydøstjyllands Brandvæsen at sætte en gratis røgalarm op, tjekke op på den gamle eller få skiftet batterier ved behov.

Og selvom det måske for nogle teenagere kan virke fjernt at bruge en weekend på at sætte røgalarmer op i fremmedes hjem, så giver det god mening for Astrid Vinther.

- Jeg vil gerne gøre en forskel for de ældre, så det bliver mere trygt for dem at bo i deres hjem. De ældre kan have svært ved at komme ud af et brændende hus, så derfor er jeg bare glad for at kunne hjælpe til, siger Astrid Vinther.

Villy Vorberg var én af de beboere, der fik glæde af RøgalarmPatruljens hjælp.
Villy Vorberg var én af de beboere, der fik glæde af RøgalarmPatruljens hjælp.
Foto: Anne Bolding, TV SYD

Røgalarmer kan redde liv

RøgalarmPatruljen var taget til Juelsminde med et klart mål: At gøre folk opmærksomme på at det er vigtigt at hænge røgalarmer op – men mindst lige så vigtigt løbende at tjekke, at de virker.

- Som brandvæsen synes vi, at det er rigtig vigtigt, at vi er ude at forebygge brande, og det gør vi på flere måder – blandt andet med RøgalarmsPatruljen. 

- Det, at man møder folk i deres hjem, er jo ret privat, men det gør også, at vi har mulighed for at komme tæt på borgeren og fortælle om brandsikkerhed og røgalarmer, siger Aqqaluk Petersen, der er beredskabsinspektør hos Sydøstjyllands Brandvæsen.

Derfor er røgalarmer vigtige:

Siden 2007 har BrandBevægelsen og TrygFonden samarbejdet med en lang række kommuner og beredskaber om at sætte fokus på brandsikkerheden, og de har gennem årene sat mere end 12.000 røgalarmer op hos udsatte borgere.

- Det kan være svært for nogle at henvende sig til de rigtige mennesker for at få hjælp med at få sat en røgalarm op, så derfor er det en vigtig opgave, vi har, siger Aqqaluk Petersen.

Brandambassadører

Inden lørdagens rundtur havde Astrid Vinther og de andre spejdere deltaget i et træningsmøde hos Sydøstjyllands Brandvæsen for at blive klogere på brandsikkerhed og røgalarmer.

Den viden fik Astrid Vinther også brug for, når hun bankede på beboernes døre og blev budt indenfor.

Aqqaluk Petersen fortæller, at man hos Sydøstjyllands Brandvæsen er glade for spejdernes hjælp, da de kan være med til at udbrede budskabet om vigtigheden af røgalarmer.

Det var ikke kun i Juelsminde, at RøgalarmPatruljen var på besøg lørdag. Indsatsen foregik weekenden over i hele landet.
Det var ikke kun i Juelsminde, at RøgalarmPatruljen var på besøg lørdag. Indsatsen foregik weekenden over i hele landet.
Foto: Anne Bolding, TV SYD

Derfor anser han også spejderne som brandvæsnets nye brandambassadører, da de udbreder deres viden til familie og venner.

Selvom Astrid Vinther ikke selv fik sat en røgalarm op i sit eget hjem, så tager hun noget brugbart med sig fra dagen.

- Det er rart at vide, hvad jeg skal gøre, hvis jeg selv kommer ud for en brand en dag, siger Astrid Vinther.