Efterskole dropper skriftlige afleveringer i frygt

Elevers brug af ChatGPT får efterskolen True North i Snaptun til at droppe skriftlige afleveringer.

Kære mig selv,

Tillykke med din første fødselsdag som en AI! Jeg ønsker for dig, at du fortsætter med at lære og vokse, at du bevarer din nysgerrighed og åbenhed over for verden, og at du bliver endnu bedre til at hjælpe og glæde andre. Må du forblive fleksibel, klog og altid klar til at tage imod nye udfordringer.

Tillykke med dagen!

Mange hilsner,

Dig selv


Sådan skriver ChatGPT til sig selv på en torsdag i november, hvor den kunstige intelligens fyldet et år.

Med chatrobotten ChatGPTs fødselsdag, er det blevet muligt at fremstille en skoleopgave på få sekunder.

For undervisere kan det være tæt på umuligt at gennemskue, om eleven har snydt.

På True North Efterskole i Snaptun har man taget konsekvensen af, at kunstig intelligens er blevet allemandseje med ChatGPT.

Fra dette skoleår har man i det store hele fjernet skriftlige afleveringer, fortæller afdelingsleder og underviser på True North Efterskole Michael Sørensen.

ChatGPT har fødselsdag den 30. november.
ChatGPT har fødselsdag den 30. november.
Foto: Skærmbillede

- Vi har accepteret, at det her værktøj er enormt tilgængeligt og er blevet en del af hverdagen. Så vi havde brug for at se på, hvordan vi arbejder med det i stedet for at arbejde imod det, fortæller han.

- Vi er gået væk fra, at en aflevering skal være skriftlig. Den tager i højere grad udgangspunkt i en mundtlig præsentation. Enten som video eller podcast, hvor eleven skal præsentere noget, som er blevet produceret.

- På den måde kan vi sikre, at eleverne har en forståelse for det, der sker, og ikke bare har kopieret et svar fra ChatGPT. Det gør det tydeligt for eleverne, at det er dem, som skal træde frem og vise, hvad de kan, fortæller Michael Sørensen.

Han tilføjer, at eleverne har taget godt imod tiltaget.

180 millioner brugere

30. november 2022 lancerede virksomheden OpenAI ChatGPT, der siden har fået i omegnen af 180 millioner brugere på verdensplan. Også danske skole- og gymnasieelever. Men det er ikke tilladt at bruge til prøver.

Så når en gymnasielærer i dag retter en bunke opgaver fra eleverne, vil det ofte spøge i baghovedet, hvor mange af opgaverne der i virkeligheden er skrevet af ChatGPT frem for eleven selv.

Hvad er ChatGPT?

  • ChatGPT er såkaldt generativ kunstig intelligens, der kan skabe nyt indhold på baggrund af enorme mængder data.

  • Den findes både i en gratis version og en mere avanceret betalingsversion og er løbende blevet forbedret siden lanceringen.

  • Den kan alt muligt fra at skrive festsange, digte og skoleopgaver til at løse komplekse opgaver som at bestå en amerikansk lægeeksamen.

  • Siden ChatGPT blev lanceret, har blandt andet Google lanceret en sprogmodel, der har lignende egenskaber.

Kilder: Reuters, AFP og OpenAI

Det fortæller formanden for Gymnasieskolernes Lærerforening, Tomas Kepler.

- Der er en dyb bekymring, omkring hvad det værktøj betyder for troværdigheden af det skriftlige arbejde, som eleverne udfører i det daglige og af prøver til eksamen.

- Altså kan man stole på, at det produkt, vi ser på, er et udtryk for, hvad elevens faglige niveau er. Eller er det udtryk for, hvad ChatGPT kan, siger han.

I løbet af december vil en ekspertgruppe, der siden foråret blandt andet har studeret snyd med ChatGpt ved prøver på skoler og ungdomsuddannelser, komme med en række anbefalinger til at undgå snyderiet.

Gymnasielærernes formand, Tomas Kepler, efterlyser samtidig et gennemgribende opgør med den måde, eleverne går til eksamen på, i lyset af de nye muligheder som kunstig intelligens har ført med sig.

- Vi taler jo om, hvorvidt vores nuværende prøveformer overhovedet er gangbare længere. Altså er det her egentlig det endelige dødsstød til mange af de måder, hvorpå vi prøver at teste vores elevers færdigheder, siger han.