AI kan redde liv - hvis de kan finde pengene i Vejle

Professor og cheflæge har kastet sig ind i et AI-projekt, der kan redde menneskeliv og spare tid på sygehusene. Men de mangler 20 millioner til at sparke projektet i gang.

Kunstig intelligens kan blive sygehusenes bedste ven. Det viser forskning på Vejle Sygehus. Her fik man AI til at analysere data fra 9000 tidligere patienter og give et bud på en diagnose.

- AI kan spare en masse tid og redde en masse liv. Vores undersøgelser viser, at man på en akutafdeling vil få 10-20 procent færre dødsfald, patienterne vil være indlagt i 20 procent kortere tid, så det frigør senge til andre patienter, og færre patienter skal overføres til intensivafdelingen eller skal bruge en respirator, siger Ivan Brandslund, som er professor i kunstig intelligens og robotisering.

I projektet sættes AI til at lave 62 standard-analyser af blodprøven. På den måde vil mange sygdomme kunne spores. Det er meget tidskrævende, hvis lægen selv skal udføre dette arbejde. Faktisk forventer man, at lægen kan spare en til to timer pr. patient. 

Kæmpestort behov

Den 76-årige professor arbejder tæt sammen med blandt andre Ejler Ejlersen, som er cheflæge på Medicinsk Afdeling på Vejle Sygehus. Cheflægen ser også store muligheder i metoden, og noget skal der ske i sundhedsvæsenet

- Antallet af ældre, ofte akutte patienter stiger og stiger, og når folk er kritisk syge, er det vigtigt at træffe hurtige beslutninger om undersøgelser og behandling. Det kan AI hjælpe med. Dermed får jeg mere tid til andre opgaver, siger Ejler Ejlersen. 

Kan patienterne være trygge ved, at AI stiller diagnoser?

quote

AI er som en second opinion fra en kollega

Ejler Ejlersen, cheflæge, Vejle Sygehus

- Ja, helt sikkert, for maskinen skal ikke tage beslutningen og kan ikke sende en patient hjem. AI er bare et redskab, ligesom et stetoskop eller en ultralydsscanner, og så bestemmer lægen, hvad der skal gøres. AI er som en second opinion fra en kollega,  siger Ejler Ejlersen. 

Mangler pengene

For at sætte gang i metoden, skal man først lave et forsøg i stor skala på Vejle Sygehus. Det forsøg håber cheflægen og professoren at indlede til februar eller marts. 

- Metoden fungerer uden tvivl, men det skal formelt bekræftes med et lodtrækningsforsøg med 20.000 patienter. Så får hver anden patient får diagnoser støttet af AI, mens hver anden ikke får det. Desværre har vi endnu ikke kunnet finde de 20 millioner kroner, der skal til for at køre undersøgelsen, fortæller Ivan Brandslund.

Hverken Innovationsfonden eller private fonde har indtil nu ønsket at betale.

quote

Vi kalder det en olympisk disciplin

Ivan Brandslund, professor i AI og diagnosticering

- Hvis vi indfører systemet, vil det ikke alene kunne finansiere sig selv. Det vil kunne redde liv og spare tid på akutte afdelinger over hele landet. Vi kalder det en "olympisk" disciplin, nemlig bedre, sikrere, hurtigere og billigere varetagelse af akutte patienter, og det system kan også udbredes til andre typer af patienter, siger Ivan Brandslund.