En søndag uden gudstjenester i kirkerne - derfor går præster på nettet

Som alle andre arrangementer er også kirkernes gudstjenester ramt af coronavirussens følger, så muligheden for at mødes i kirkerummet i en krisetid er sat ud af spil.

Alle gudstjenester er aflyst i de kommende 14 dage. Præsterne er fortsat tilgængelige for mennesker, der har brug for det.

- Lige nu må vi alle hjælpe med at forsinke smittespredningen. Det er svært at  skulle aflyse søndagens gudstjeneste og de øvrige gode begivenheder, hvor mennesker samles i folkekirken.  Præsterne står selvfølgelig stadig til rådighed for samtaler, også for mennesker der føler sig ramt af ensomhed og frygt i denne situation. Og så må vi glæde os til den dag, hvor vi igen kan samles, siger biskop i Haderslev Stift, Marianne Christiansen.

Præster går virtuelt

Den moderne teknologi og de sociale medier kommer dog også kirkerne og præsterne til hjælp. 

I det meget aktive Løsning Sogn ved Hedensted er sognepræst Sune Skjold Skarsholm søndag formiddag klar med en livestreamet gudstjeneste fra sit eget hjem. Gudstjenesterne vil være med en forkortet liturgi.

- Mennesker har i disse dage også brug for åndelig omsorg. Når folk ikke kan komme til kirken, må vi komme til folket på virtuel vis, siger Sune Skjold Skarsholm til TV SYD inden søndagens gudstjeneste streames via YouTube.

Løsning Kirke sender også livestreamet morgenbøn alle dage undtagen søndag.

300 fulgte med på YouTube

De traditionelle gudstjenester i Løsning Kirke er altid velbesøgte med 200 til 300 kirkegængere - og på You Tube var der ved livestreamingen konstant over 300 seere.

- Det var en god oplevelse at gennemføre gudstjenesten fra min egen stue. Dejligt, at så mange fulgte med, så det vil vi fortsætte med, siger sognepræst Sune Skjold Skarsholm. 

Gudstjenesten kan ses eller genses her

Efter opfordring fra landets biskopper arbejder præster og sogne en lang række steder med lignende tilbud om virtuelt kirkeliv  - se coronagudstjeneste fra Ødsted Kirke her.

Folkekirken og Corona

De velkendte kirkelige handlinger, dvs. dåb, vielser og begravelser, kan fortsat gennemføres, men under hensyn til forholdene og altså under andre former end normalt. Det vil ikke ske i forbindelse med gudstjenester, og der vil som udgangspunkt ikke være offentlig adgang. 

Antallet af deltagere skal afpasses efter forholdene og må under alle omstændigheder ikke overstige 100 deltagere. 

Biskopperne anbefaler, at kirkerne kun bliver halvt fyldt. Så enten skal antallet af gæster til vielser eller dåb begrænses, eller datoen kan udskydes. 

Konfirmandundervisningen er også aflyst de næste 14 dage, hvor skolerne også er lukkede - nogle præster er i gang med at forberede videoundervisning.