TV der bevæger dig

Hedensted er den kommune i Danmark med flest svært overvægtige

18,8 procent af borgerne i Hedensted er det, man kalder svært overvægtige. Det gør Hedensted til den kommune i Danmark med den højeste andel af svært overvægtige.

På et byrådsmøde 22. februar 2017 besluttede et flertal af politikerne at droppe en stor del af hjælpen til at tabe sig til de overvægtige i Hedensted Kommune. Foto: Troels Sørensen, TV SYD

På et byrådsmøde 22. februar 2017 besluttede et flertal af politikerne at droppe en stor del af hjælpen til at tabe sig til de overvægtige i Hedensted Kommune. Foto: Troels Sørensen, TV SYD

Kun hvis man er i fare for at miste sit arbejde på grund af overvægt, kan man få hjælp til at tabe sig i Hedensted Kommune. Foto: Troels Sørensen, TV SYD

Birgit Jakobsen fra Kristendemokraterne i Hedensted Byråd, var den eneste som stemte i mod forslaget om at droppe hjælpen til de overvægtige. Foto: Troels Sørensen TV SYD

1 af 4

Her i landsdelen er vi federe end folk er flest. 

I Region Syddanmark vejer voksne borgere mere end halvdelen af alle borgerne vejer for meget. Her er 50,4 procent overvægtige, mens 47,5 procent af borgerne i Region Midtjylland er overvægtige mod 47,4 procent på landsplan. Det viser 2013-tal fra den Nationale Sundhedsprofil

Læs også 100 kilo: Kristoffer Jensen er en af Hedensteds mange svært overvægtige borgere

Når man ser på antallet af svært overvægtige, tegner sig det samme billede. Her er 14,4 procent af alle danskere svært overvægtige - i Hedensted er det hele 18,8 procent.

Det vil på lang sigt gøre noget godt for borgerne, men også styrke kommunekassen, da livsstilsproblemer koster dyrt

Birgit Jakobsen, Kristendemokraterne, Hedensted Kommune

Det gør kommunen til den kommune i Danmark med flest svært overvægtige.

Men på trods af den førsteplads, så har Hedensted Kommunes politikere på et byrådsmøde den 22. februar besluttet at droppe et forebyggende tilbud, man havde til overvægtige med rådgivning og i et vist omfang også træning. Det er sket for at spare penge.

Nu må de svært overvægtige klare sig selv. Kun de borgere, som er i fare for at miste deres arbejde på grund af svær overvægt vil man hjælpe i kommunalt regi.

Birgit Jakobsen fra Kristendemokraterne stemte som den eneste i byrådet imod forslaget. Hun mener, at det på langt sigt bliver dyrere for kommunen at droppe det, og det ærgrer hende, at man har valgt at skrue ned for den forebyggende indsats.

På den lidt længere bane vil der løbe nogle udgifter og tab på, som modvirker den besparelse, man fik på kort sigt

Jørgen Trankjær Lauridsen, professor, Institut for Virksomhedsledelse og Økonomi, Syddansk Universitet

- Det vil på langt sigt gøre noget godt for borgerne, men også styrke kommunekassen, da livsstilsproblemer på længere sigt koster dyrt, siger Birgit Jakobsen.

Den tese har Birgit Jakobsen ret i, siger professor ved Institut for Virksomhedsledelse og Økonomi på Syddansk Universitet, Jørgen Trankjær Lauridsen.

- På den korte bane er der måske nogle penge at spare, men på den lidt længere bane vil der løbe nogle udgifter og tab på, som modvirker den besparelse, man fik på kort sigt, siger Jørgen Trankjær Lauridsen.   

På hjemmesiden Body Mass Index kan du finde en formel, hvor du kan regne dit BMI ud.

BMI - Body Mass Index

Man regner sit BMI ud ved at dividere kropsvægten i kilo, med højden, i meter, i anden potens.

BMI under 18,5 = undervægtig
BMI mellem 18,5-24,9 = normalvægtig
BMI mellem 25-29,9 = overvægtig
BMI mellem 30-39,9 = fedme
BMI over 40 = svær fedme

Tallene nedenfor er svært overvægtige fordelt på kommuner i TV SYDs område. Kilde: Nationale Sundhedsprofil.

KommuneProcent af svært overvægtige i 2013
Hedensted18,8
Aabenraa18,2
Fredericia17,9
Horsens17,9
Vejle17,9
Tønder17,6
Varde17,4
Sønderborg16,0
Vejen16,0
Esbjerg15,3
Haderslev15,1
Kolding13,9
Billund13,7
Fanø13,0

 

Mest sete på tvsyd.dk