TV der bevæger dig

Kræver fængselsstraf til ung chauffør efter voldsom lastbilulykke

Vestre Landsret skal mandag tage stilling til om ung lastbilchauffør skal idømmes en frihedsstraf for uagtsomt manddrab efter et voldsomt harmonika-sammenstød, der i december 2014 kostede tre mennesker livet på motorvej E 45 ved Hedensted.

Et voldsomt harmonika-sammenstød kostede i december 2014 tre mennesker livet på motorvej E 45 ved Hedensted.

Lastbilchaufføren, der på ulykkestidspunktet var 23 år, blev i maj sidste år idømt bødestraf for uagtsomt manddrab som følge af , at chaufføren i sin lastbil bragede ind i en bilkø og forårsagede et stort harmonikasammenstød, hvor tre mennesker blev dræbt, og endnu flere blev kvæstet. 

Retten i Horsens valgte at idømme den 23-årige chauffør otte dagbøder à 500 kroner og en betinget frakendelse af kørekortet i tre år. Han blev kendt skyldig i tre gange uagtsomt manddrab, uagtsom legemsbeskadigelse og overtrædelse af færdselsloven. I dommens præmisser fremgik det, at man ved strafudmålingen fulgte linjen i tidligere sager afgjort i Højesteret.

Ifølge byretten var chaufføren ikke tilstrækkeligt opmærksom og holdt ikke en passende afstand. Alligevel var det ikke nok til en fængselsstraf, mente retsformanden i byretten .

Anklageren mente derimod, at han skulle straffes med fængsel i tre måneder og har derfor anket dommen med krav om frihedsstraf.

- Min klient har ikke anket dommen og vi ønsker byrettens afgørelse stadfæstet, siger chaufførens advokat Henrik Hougaard til TV SYD.

I byretten fremgik det, at chaufføren hverken var påvirket af alkohol eller talte i telefon. Samtidig overholdt han køre- og hviletidsbestemmelserne og kørte kun lidt hurtigere end tilladt.

Den 23-årige forklarede selv under retssagen, hvordan ulykken skete:

- Jeg kom kørende og har ikke noget foran mig i 200-300 meters sigt. Så kigger jeg ud i sidespejlet for at sikre mig, at læsset ligger, som det skal. Idet jeg kigger op, står det hele stille foran mig, sagde han.

Ulykkens dødsofre var en 54-årig mand fra Esbjerg og to kvinder på 19 og 21 år fra Vejle. Chaufføren er fra Randers.