Alvorlig sygdom tackles med et godt grin

John lider af Alzheimers demens. Hans kone Vita Trøjborg er en af de pårørende, der har fået den svære sygdom tæt på.
John lider af Alzheimers demens. Hans kone Vita Trøjborg er en af de pårørende, der har fået den svære sygdom tæt på. Foto: Julie Schou Nielsen, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

John lider af den dødelige sygdom Alzheimers. Han var med til at markere demensdagen sammen med sin kone. Her mødte de forfatter Frederik Lindhardt der fortalte om at miste sin far.

Vita og John Trøjborg kunne både grine og græde ved demensdagen i Horsens.

Forfatteren Frederik Lindhardts åbenhjertige fortælling om sin fars sygdom og død var svær at lytte til - samtidig med, at tilhørerne fik grinet af de akavede sitiuationer.

- Jeg synes, det er fantastisk, den måde han siger det på. Noget er trist og noget er sjovt, men der kommer lige lidt vand på kinderne, fortæller John Trøjborg.

Vita og John Trøjborg fra Horsens har været gift i 42 år. For to år siden fik han konstateret sygdommen Alzheimers.

- Det berører os meget, når man hører fortællinger, som relaterer så meget til det vi står i lige nu, siger Vita Trøjborg.

International huskedag

Ægteparret er glade for, at Ældrerådet og Demensteamet i Horsens Kommune afholder International Huskedag, så der kommer mere fokus på demens.

- Det giver mig rigtigt meget, at der kommer fokus på det at have sygdommen og det at være pårørende, og jeg tænker, det er den vej, vi skal, siger Vita Trøjborg.

Frederik Lindhardt fortalte om sin fars demenssygdom.

Der skal tales mere om demens

Frederik Lindhardt var bare i starten af 20'erne, da hans far fik konstateret Alzheimers sygdom.

Siden da er Frederik Lindhardt blevet iværksætter og har skrevet en bog 'Lidt af far', der handler om at være pårørende til een med Alzheimers.

- Der er brug for, at der bliver sat ord på den her sygdom. Ikke kun i tal og fakta men også hvad den gør ved os rent menneskeligt. Den påvirker vores relationer, for det er en sygdom, som stiller ret store spørgsmål, siger Frederik Lindhardt.

Han var blot 24 år gammel, da hans far fik konstateret Alzheimers i 2012. Faderen var den tidligere biskop i Roskilde Stift, Jan Lindhardt.

- Det var meget voldsomt at være i som søn. Det var en far, som jeg holdt meget af og havde set op til, siger Frederik Lindhardt til TV SYD.

Glæder og sorger

Efter to år med Alzheimers sygdom døde Frederik Lindhardts far i 2014.

- Vi grinte sammen, også selvom vi ikke altid vidste hvorfor. Det var en utrolig meningsfuld måde at være sammen på, fortalte Frederik Lindhardt i foredraget for knap 500 pårørende og alzheimerspatienter i Horsens.

 

Fakta om demens

  • I Danmark lever 70-85.000 mennesker med en demenssygdom.
  • Heraf har ca. 50.000 Alzheimers sygdom.
  • Ca. 1.500 personer under 65 år har en demenssygdom.
  • Der er ca. 8.000 nye tilfælde af demens i Danmark hvert år.
  • I 2040 forventes antallet af demente over 60 år at vokse til 120-146.000.
  • 400.000 personer i Danmark lever i dag med en dement i familien.
  • Kun ca. 50 % af alle demente får stillet en demensdiagnose.
  • Pårørende til hjemmeboende demente bruger i gennemsnit fem-syv timer om dagen til pleje og omsorg.
  • De totale omkostninger ved demens i Danmark andrager mere end 20 milliarder kr. om året.
  • Demens er den 5. hyppigste dødsårsag i Danmark.
  • Hver tredje time dør en dansker af en demenssygdom.

Kilde: Alzheimer Foreningen

Psykisk syg voldsmand bag kælder-overfald har fået sin dom

Anklageren ønskede en psykisk syg voldsmand anbragt på en særligt sikret afdeling. Det bakkede forsvareren og Retten i Kolding op om. Foto: Stefan Jørgensen, TV SYD
Udgivet

2. juledag overfaldt 25-årig mand en tilfældigt udvalgt kvinde i en vaskekælder. Efter en række sager om vold og trusler fik han i dag sin dom.

En 25-årig mand blev mandag ved Retten i Kolding dømt til anbringelse på en sikret afdeling. Det sker, efter han 2. juledag fulgte efter den 20-årige Lærke Lomholt ned i en vaskekælder midt i Vejle. Her slog, sparkede og trampede han på den 20-årige, som han ikke kendte i forvejen.

I retten nægtede han sig skyldig. Men anklageren afspillede en optagelse af, at han havde ringet til politiet senere samme aften, hvor han spurgte, om der var anmeldt et overfald på en pige.

Jeg var nødt til at skade hende. Jeg kan ikke se, hvorfor jeg ikke skulle gøre det

Psykisk syg mand, som er dømt for vold

- Jeg har lige overfaldet en pige for en time siden, nede i en vaskekælder her i Vejle. Jeg overfaldt hende bare. Jeg havde ingen problemer med hende, jeg kendte hende ikke. Folk bliver ved med at lyve, jeg var så vred. Jeg var nødt til at overfalde hende ... Jeg var nødt til at skade hende. Jeg kan ikke se, hvorfor jeg ikke skulle gøre det. Jeg gav hende lidt over 10 spark i ansigtet i hvert fald. Jeg har blod på jakken, sagde han blandt andet til politiet.

Det fremgik også i retten, at han havde overvejet, om han skulle lade sin vrede gå ud over et barn.

På fri fod efter dom

Allerede i september 2023, tre måneder tidligere, var han i en anden retssag dømt til anbringelse. Men det var ikke lykkedes Vejle Kommune at finde et bosted, som kunne huse ham, så derfor var han på fri fod 2. juledag.

Mandag var han også tiltalt for fire andre tilfælde af vold og trusler, som han har begået, mens han var varetægtsfængslet på først Psykiatrisk Afdeling i Vejle og siden på Retspykiatrisk døgnafsnit i Middelfart.

Tre af disse forhold tilstod han i retten. Han forklarede blandt andet, at han var blevet vred over, at en medarbejder ville bestemme, hvornår han måtte ryge. Ved tidligere afhøringer har han forklaret, at han hørte stemmer, som beordrede ham til at gøre noget grimt.

Ventede på mentalundersøgelse

En tydeligt rystet Lærke Lomholt, som TV SYD har interviewet, fortalte i retten, at hun stadig lider under overfaldet. Udover de psykiske mén har hun svært ved at gå ordentligt, hun har haft mareridt, og hun har måttet droppe ud af sin uddannelse til social- og sundhedsassistent.

Hun havde set frem til at få sat en slags punktum for sagen, som har afventet, at gerningsmanden blev mentalundersøgt. Han har siden foråret boet på Kofoedsminde i Rødby.

Det er en højtspecialiseret sikret institution for voksne domfældte udviklingshæmmede, som har begået personfarlig kriminalitet.

Her kan han eventuelt blive boende. For dommen lyder på, at han anbringes i en institution for personer med vidtgående psykiske handicap. Der er ikke fastsat en udløbsdato for denne foranstaltning.

Rapport afslører omfattende stress, vold, trusler og mobning i kommunal afdeling

Udgivet

En ordentlig behandling af familier kræver et ordentlig arbejdsmiljø, lyder det fra direktøren.

Det skal være slut med stress, vold og trusler og krænkende handlinger og mobning på Familierådgivningen i Esbjerg Kommune.

Det slår kommunen fast efter en ekstern undersøgelse, hvor 91 procent af medarbejderne i Familierådgivningen har deltaget.

- Den interne krænkende adfærd skal stoppe med det samme. Det vil vi simpelthen ikke se, siger konstitueret direktør i Borger & Arbejdsmarked, Pia Niemann Damtoft og fortsætter:

- Rapporten sætter en tyk streg under, at Familierådgivningen arbejder med familier, der er i krise og ikke altid kan få de ydelser, som de ønsker. Samarbejdet er skrøbeligt og sårbart. Derfor er det også ekstra vigtigt, at medarbejderne har et godt arbejdsmiljø, hvor vi har det godt med hinanden, så vi kan give familierne den bedste mulige behandling, siger Pia Niemann Damtoft.

40 procent af medarbejderne inden for det sidste år har oplevet vold eller trusler i deres arbejde.

En tredjedel af medarbejderne har følt sig stresset og følt sig stresset og været påvirket af det i løbet af den sidste uge og hele 60 procent den sidste måned.

22,5 procent af alle medarbejdere har oplevet krænkende handlinger og mobning, og to tredjedele fortæller, at det stammer fra enten en kollega eller en leder.

Også de sidste måneders store mediedækning af Familierådgivningen har pårvirket medarbejderne negativt, oplyser kommunen.

Rapporten viser dog, at medarbejderne finder stor mening i deres arbejde, og mange beskriver, hvordan gode kollegaer og oplevelser med et godt kollegialt fællesskab har stor betydning for både trivsel og løsning af opgaverne, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

- Den del skal vi have styrket, og jeg har stor tillid til, at alle medarbejderne i Familierådgivningen er klar til at se fremad, så vi kan gøre det sammen, siger Pia Niemann Damtoft.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.