Claus er det barnebarn, tvangssteriliseret kvinde blev frarøvet på Sprogø

Tvangssterilisering, omsorgssvigt, vold, indespærring og seksuelle overgreb er en del af de oplevelser, som borgere har været udsat for i kontakt med Sær- og åndssvageforsorgen i årene 1933-1980.

Opdateringen 11. september 2023: Artiklen genudgives, da regeringen mandag gav en officiel undskyldning til tidligere anbragte i sær- og åndssvageforsorgen i perioden 1933-1980, der har været udsat for svigt, vold og andre overgreb.

Claus Lind Hansen er egentlig ikke direkte i familie med Juanita Evelyn Bay eller 'Nita', som hun kaldes af familien.

Muligheden for at få børn blev hun nemlig frataget i en ung alder, da hun ifølge sin familie blev tvangssteriliseret på Sprogø, da øen blev brugt af sær- og åndssvageforsorgen. 

I stedet valgte Caus Lind Hansens bedsteforældre at tage Nita ind og gøre hende en del af deres familie. De arbejdede begge i forsorgen og tilbød hende at være med til at passe deres børn og efterfølgende børnebørn og oldebørn. 

Han kender ikke baggrunden for deres beslutning, men han er glad for, at hun blev en del af familien.

- At min mormor og morfar tog den beslutning var jo kæmpestort for hende, og det er jo det positive i hendes historie, at selvom det ikke er hendes egen familie, så har hun haft nogle mennesker at holde af, fortæller Claus Lind Hansen.

Godt med en undskyldning

Sammen med sine søskende er Claus Lind Hansen ved at undersøge omstændighederne om Juanita Evelyn Bays tid i forsorgen nærmere. 

Det er først efter, at han har hørt podcast og set film om, hvad der er foregået, at han for alvor har interesseret sig for begivenhederne dengang. 

Her ses Claus Lind Hansen i køkkenet sammen med Juanita Evelyn Bay. Han husker, at hun lavede rigtig gode frikadeller.
Her ses Claus Lind Hansen i køkkenet sammen med Juanita Evelyn Bay. Han husker, at hun lavede rigtig gode frikadeller.

Det har åbnet hans øjne for, hvad hans reservebedstemor har været udsat for. 

Hun døde i 2007, så han har ikke længere mulighed for selv at spørge hende.

Regeringen meldte tirsdag ud, at de vil undskylde for den behandling, der blev givet handicappede og psykisk syge i perioden 1933 til 1980. 

- Det er godt med en undskyldning, for folk er i en del år blevet behandlet forkert. Det er lidt sent, men det er passende, at der kommer en undskyldning, lyder det fra Claus Lind Hansen.

Morfar plaget af skyld

Historien og årsagen til hvorfor hun endte i forsorgen og kom til Sprogø, er han ved at finde ud af, og han håber at få fat i nogle af hendes gamle dokumenter, han kan huske fra, da han var barn.

Claus Lind Hansen har også talt med sin nu afdøde morfar om perioden, han var en del af.

- Han har været plaget af en skyldfølelse, hvor man, i stedet for at hjælpe dem, faktisk gjorde deres liv værre, fortæller han.