Danny er nyuddannet fængselsbetjent – han glæder sig til at arbejde i et fag, som andre flygter fra

I dag fik 22 elever deres eksamensbeviser som fængselsbetjente, transportbetjente og værkmestre. 27-årige Danny ser frem til at arbejde i faget, selvom det kan være et hårdt job.

Det er en stor dag for 27-årige Danny fra Horsens. I dag fik han bevis på, at han nu er klar til for alvor at kaste sig ud i sit ønskejob – livet som fængselsbetjent.

- Jeg er glad. Det er et spændende arbejde, hvor man kan gøre en forskel for de indsatte, siger han om valget af uddannelsen, som har taget tre år at få bevis på.

Men det er ikke kun en stor dag for Danny. Det er også en stor dag for Kriminalforsorgen. I dag kunne de overrække eksamensbeviser til 47 nyuddannede fængselsbetjente, transportbetjente og værkmestre fra hele landet. 22 af dem er fra kriminalforsorgens uddannelsescenter Møgelkær ved Horsens - og det er vigtigt med nyuddannede fængselsbetjente, for dem er der stor mangel på.

De ansatte flygter fra branchen

Trods ihærdige rekrutteringskampagner falder antallet af fængselsbetjente stadig. Der er således flere fængselsbetjente, der forlader jobbet, end der kommer nye til. Ifølge tal fra Kriminalforsorgen er der siden 2013 ansat 1.100 fængselsbetjente, men i samme periode har 1.600 betjente forladt jobbet.

- Manglen på fængselsbetjente er alvorlig. Alle de røde lamper blinker, siger fællestillidsrepræsentant Brian Kristiansen.

Brian Kristiansen er fællestillidsrepræsentant i fængselsforbundet, og selvom han ser med stor tilfredshed på, at der bliver uddannet nye kolleger, så mener han stadig, at der skal gøres mere for at holde på de eksisterende fængselsbetjente.
Brian Kristiansen er fællestillidsrepræsentant i fængselsforbundet, og selvom han ser med stor tilfredshed på, at der bliver uddannet nye kolleger, så mener han stadig, at der skal gøres mere for at holde på de eksisterende fængselsbetjente.

Samtidig stiger antallet af indsatte, så den enkelte fængselsbetjent skal løbe hurtigere. I 2015 var der 1,4 indsatte pr. betjent. I 2022 var tallet 2,2, og til sammenligning er tallet 1,2 i vores naboland Norge, ifølge Europarådet.

- Fængslerne bugner med indsatte, og arbejdsopgaverne er de samme, men der er færre til at løse dem. Det giver en hård arbejdsdag, siger Brian Kristiansen.

Hjælp dem der er i arbejde

Fællestillidsrepræsentant Brian Kristiansen glæder sig over, at man gør en ekstra indsats for at få flere til at uddanne sig som fængselsbetjent, men han mener samtidig, at der skal gøres en ekstra indsats for at holde på dem, der allerede er i arbejde.

- Der skal kigges på lønnen og på ansættelsesvilkårene. Det er blandt andet et problem med beordringer, markant overarbejde og restriktive krav til afvikling af ferie og arbejde på helligdage, siger han.

Der er dog lavet midlertidige løsninger for at gøre det mere økonomisk attraktivt at blive i jobbet. Fængselsforbundet og Kriminalforsorgen indgik i sommeren 2022 en fastholdelsesaftale, som giver et permanent økonomisk skulderklap til erfarne medarbejdere, et engangsbeløb til dem der byder ind med overarbejde, og en fastholdelsesbonus til dem der bliver i jobbet. Aftalen er netop blevet forlænget til også at gælde første halvår af 2023 – dog med småjusteringer.

Overfald på arbejdet

Men det er ikke nok, hvis udviklingen skal vendes. Der skal også ses på sikkerheden, for det er en udsat branche at arbejde i. Af sikkerhedsmæssige hensyn bliver den nyudklækkede fængselsbetjent Danny således også kun omtalt med fornavn her i artiklen.

Det ligner en rigtig celle, men den er til skolebrug og en del af den uddannelse, som 27-årige Danny nu får papir på.
Det ligner en rigtig celle, men den er til skolebrug og en del af den uddannelse, som 27-årige Danny nu får papir på.

Senest blev en fængselsbetjent overfaldet af en indsat i Esbjerg Arrest. Det var det femte overfald på personalet på få år.

- Der skal ske noget nu. Der er ingen, der skal udsættes for overfald på arbejdet, siger fællestillidsrepræsentant Brian Kristiansen.

Stor fejring af de nyuddannede

Det var første gang, at de nyudklækkede fængselsbetjente blev fejret ved så stor en dimission, som den i dag. Det skete blandt andet med taler fra justitsminister Peter Hummelgaard og direktør for Kriminalforsorgen Ina Eliasen.

Den større fejring skulle sætte ekstra fokus på faget og i sidste ende tiltrække flere elever til uddannelserne som fængselsbetjente. Om den gør det, må tiden vise.

De nye fængselsbetjente fik overrakt deres beviser ved en ceremoni mandag eftermiddag.
De nye fængselsbetjente fik overrakt deres beviser ved en ceremoni mandag eftermiddag.

For 27-årige Danny har det været det rigtige valg at blive fængselsbetjent. Han har gennem uddannelsen arbejdet på det lukkede fængsel Enner Mark, og her har han allerede mærket, at der mangler hænder, så det vil ikke komme som et chok.

- Det ser vi jo hver dag. Når jeg møder ind, er der altid en sygemelding, som gør, at vi skal løbe hurtigere, siger han.

Alligevel er han glad for, at han valgte at søge ind på uddannelsen.

- Jeg vidste ikke, hvad jeg gik ind til, men jeg er glad for, at jeg her tre år senere står som færdiguddannet fængselsbetjent, siger Danny.