- Det bliver mega spændende. Jeg glæder mig sindssygt meget faktisk, fordi jeg jo kun har oplevet dem på en skærm. Så det bliver rigtig fedt at se dem, siger Thomas Skovgaard Jørgensen, inden han starter sin bil og kører ud for at besøge sine elever.
Han er til dagligt lærer på Flemming Efterskole ved Horsens, men for tiden er der ikke meget liv på skolegangen. Og efter fredagens aftale i Folketinget, fyldes skolen heller ikke op lige foreløbigt.
Derfor har lærerne på Flemming Efterskole brugt to dage på at tage ud med kage og besøge deres elever i hele landet, så de kan holde relationerne ved lige, når afstanden fortsat skal være en del af hverdagen lidt endnu.
Rygter om åbning
Der var ellers lagt op til, at efterskoler og højskoler skulle med i genåbningspuljen fredag.
Både SF og Radikale Venstre havde lagt vægt på at genåbne de to områder, og i efterskolemiljøet hørte forstanderen for Flemming Efterskole da også rygter om, at de blev en del af aftalen.
Men sådan blev det som bekendt ikke.
- Grundlæggende er jeg ked af, at eleverne ikke får lov til at komme tilbage. Det er synd for dem, at der skal gå så lang tid. Vi havde håbet, det var vores tur - også fordi vi hørte, at flere partiledere håbede, der blev plads til efterskolerne. Så det var lidt overraskende, siger Ole Vind, der er forstander på Flemming Efterskole.
Hverdagen er derfor status quo, og efterskolen fortsætter med sin fjernundervisning, indtil andet meldes ud. Men som forstanderen ser det, ændrer hverdagen sig forhåbentlig i maj.
- Jeg har nærmest ikke fantasi til at forestille mig, at vi ikke kommer med den 11. maj med en genåbning. Især fordi man har talt efterskolerne så meget op politisk denne gang, siger Ole Vind.
Fællesskab med afstand
Det er over en måned siden, at efterskoleeleverne blev sendt hjem på grund af coronavirussen, og imens elever savner skolen og fællesskabet, så savner lærerne også eleverne.
På sin danmarksturné, hvor Thomas Skovgaard Jørgensen tager rundt og besøger sine elever med kage og håndsprit, kan han på denne måde være der for eleverne, selvom de ikke ses til dagligt, mener han.
- Vi synes, det er vigtigt, specielt i denne periode som er svær for dem i forvejen, at de føler, at vi stadigvæk har en relation til dem, siger han.
Inden Thomas Skovgaard Jørgensen kører videre til næste elev, lyder der en opfordring:
- Stay safe. Opfør jer pænt. Vi ses.