Modstandsfolk betalte den ultimative pris: Nu får de opkaldt veje efter sig

Foto: Horsens Kommune
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

På befrielsesdagen opkalder Horsens Kommune to veje efter lokale modstandsfolk, der betalte med deres liv i kampen mod besættelsesmagten.

Henning Grønlund Carlsen og Georg Walther Andersen ligner måske to helt almindelig navne ved første øjekast. 

Men de to mænd har begge haft en vigtig rolle i danmarkshistorien, da de tog kampen op mod besættelsesmagten under 2. verdenskrig. En kamp de endte med at betale for med deres liv.

Vi skal aldrig glemme vores historie og de modige mennesker, der kæmpede for frihed.

Peter Sørensen (S), borgmester i Horsens Kommune

På 76. årsdagen for befrielsen får de to mænds navne nyt liv, hvor de hver især får en vej opkaldt efter sig i Horsens Kommune.

- Det er en vigtig sag, for vi skal aldrig glemme vores historie og de modige mennesker, der kæmpede for frihed. Jeg er rigtig glad for, at vi nu - på selve befrielsesdagen - kan hædre de to første modstandsfolk, siger Peter Sørensen (Socialdemokratiet), borgmester i Horsens Kommune, i en pressemeddelelse.

Henning Grønlund Carlsen var kun 19 år, da han blev dødelig såret.

Kun 19-årige Henning Grønlund Carlsen var modstandsbevægelsens specialist i jernbanesabotage

Henning Grønlund Carlsen gik på Horsens Statsskole, da han i en meget ung alder tilsluttede sig den aktive modstandsbevægelse i Horsens - som blev kaldt ”Horsens Hjemmeværn”. Her blev han blandt andet specialist i jernbanesabotage.


Han gik under jorden i april/maj 1944, da hans gruppe blev afsløret, men han var fortsat aktiv, og han blev rekrutteret til en modstandsgruppe, der skulle udføre særlig vanskelige opgaver.


Den 13. juni 1944 - 19 år gammel - sendtes Henning Grønlund Carlsen - som gik under dæknavnet ”Henrik” - og hans gruppe til et sted mellem Skanderborg og Stilling for at udføre jernbanesabotage med en ny teknik med en hurtigbrændende lunte, hvorved man opnåede at sprænge toget under selve passagen.


En bataljon tyske soldater, der var med toget, rettede efter sprængningen en kraftig ild mod Henning Grønlund Carlsen og hans gruppefører, Bloch, der befandt sig længst fremme. Henning Grønlund Carlsen blev ramt og hårdt såret straks underkastet forhør. 

Han blev derefter ført til Skanderborg Sygehus, hvor han døde den 14. juni 1944. Hans lig blev senere fundet nedgravet ved Moesgård Strand, og han blev bisat den 19. juni 1945 på Nordre Kirkegård i Horsens.


Vejskiltene blev afsløret onsdag klokken 11, og vejene ligger i en af de nyeste bydele i Horsens ved Nørrestrand.

Vigtige historier at huske

I september sidste år gik Horsens Kommune i gang med at søge efter lokale modstandsfolk og deres efterkommere, og i alt nåede listen op på 74 lokale mænd og kvinder, der deltog i modstandskampen.

Georg Walther Andersen var forklædt som ekstraarbejder for DSB, da han blev dræbt under en aktion. Foto: Frihedsmuseets Modstandsdatabase

Reservepolitibetjent Georg Walther Andersen undgik koncentrationslejren og blev dræbt i ildkamp mod tyskerne

Georg Walther Andersen blev reservepolitibetjent den 1. december 1942 og blev derefter tilknyttet politikasernen i Vejle og senere Grenå.


Da den tyske besættelsesmagt i september 1944 internerede det danske politi og sendte 2000 politifolk til tyske koncentrationslejre og krigsfangelejre, lykkedes det ham at gå under jorden, hvorefter han tilsluttede sig modstandsbevægelsen.


Georg Walther Andersen kom til Horsens for at hjælpe med at reorganisere modstandsarbejdet i byen, efter tyskerne havde optrevlet modstandsorganisationen ”Horsens Hjemmeværn”.


Her fungerede han som våbeninstruktør og fordeler og sprængstofdepotforvalter.

Georg Walther Andersen gik under dæknavnet ’Henry’ og udførte en lang række sabotageaktioner, oftest sammen med David Vang Jensen som i øvrigt gik i klasse med Henning Grønlund Karlsen på Horsens Statsskole og som også på et tidspunkt var i samme modstandsgruppe som Henning Grønlund Karlsen.


Den 10. februar 1945 foretog Georg Walther Andersen og David Vang Jensen en aktion imod kryds-skinnen ved den sydlige udkørsel fra jernbanestationen i Horsens. De var forklædt som ekstraarbejdere ved DSB, men blev opdaget, og de blev begge dræbt i ildkamp.


De blev i første omgang nedgravet i Bygholmskoven af tyskerne, men blev efter befrielsen endeligt stedt til hvile i indviet jord – og ligger begravet på Østre Kirkegård.


- Rigtig mange har hjulpet os, og det viser, at det betyder noget, at vi husker at stoppe op og mindes de historiske begivenheder, og de folk der ydede en helt særlig indsats, siger Peter Sørensen. 

Jeg ser frem til, at vi i de kommende år kan mindes endnu flere frihedskæmpere.

Peter Sørensen (S), borgmester i Horsens Kommune

Efterkommerne har givet lov til, at 46 af navnene må bruges til at hædre modstandsfolkene. Øverst på prioriteringslisten står de modstandsfolk, der mistede livet i modstandskampen, og Henning Grønlund Carlsen og Georg Walther Andersen er de to første.

- Det er dejligt, at vi nu får de to første vejnavne til minde om modstandsfolkene, og jeg ser frem til, at vi i de kommende år kan mindes endnu flere frihedskæmpere, når vi får mulighed for det med andre nye veje, siger Peter Sørensen.

Alle hans konkurrenter er på alder med hans forældre

Foto: Privatfoto
Udgivet

I disse dage mødes 2.500 atleter for at kæmpe i DM-ugen i Herning. En af dem er en ung dreng fra Varde.

Hvordan ville du have det, hvis næsten alle dine konkurrenter var 30 år ældre end dig?

Det er helt normalt for 14-årige Thies Reinerink. Han skyder langbue og skal her i weekenden deltage i DM-ugen i Herning.

- Jeg er lidt spændt, lyder det fra den unge bueskytte fra Varde Bueskyttelaug.

Langbuen er, hvad man kan kalde for en klassisk buetype, men i dag har den fået en del konkurrence.

Moderne bueskydning er domineret af mere teknologiske og avancerede buetyper. Disse kaldes blandt andet for recurve- og compoundbuer. Derfor er der ikke mange bueskyttere på hans alder, der konkurrerer med den gamle træbue.

Så det i avisen

Det var tæt på en tilfældighed, at den unge dreng fra Varde faldt over den gamle sportsgren.

- Jeg så et billede i avisen, og så syntes jeg, at det så meget spændende ud, forklarer han.

- Jeg tænkte, at det kunne godt være sjovt at prøve.

Thies Reinerink har skudt med langbue i seks år. Foto: Privatfoto

Andre sportsgrene havde aldrig rigtig vækket hans interesse, så det her var nyt. Han havde før prøvet kræfter med fodbold, men det holdt dog kun i et par uger.

Så han tog til en prøvetræning i Varde Bueskyttelaug, og han har nærmest ikke sluppet buen siden.

- Og så blev det bare langsomt mere og mere, forklarer den unge langbueskytte.

Fakta om langbuen

Langbuen har en særlig plads i bueskydningens historie og kultur. Kendt for sin enkelhed og elegante linjer, repræsenterer langbuen en af de mest grundlæggende former for bue, som både nybegyndere og erfarne bueskytter værdsætter for dens autenticitet og udfordring.

Oprindelse og Historie

Langbuen har rødder, der strækker sig tilbage til forhistorisk tid, men den blev især berømt i middelalderens Europa. Engelske langbueskytter brugte den med stor effektivitet i militære konflikter, mest notabelt under Hundredårskrigen. Dens enkelhed og dødbringende effektivitet gjorde den til en afgørende faktor på de europæiske slagmarker.

Design og karakteristika

En typisk langbue er fremstillet af et enkelt stykke træ, ofte yew, elm eller ask, og dens længde kan variere, men overstiger ofte skyttens egen højde. Buerne er karakteriseret ved deres dybe D-formede tværsnit og manglen på markante recurve-endestykker. Dette simple design tillader en glat trækkurve, som mange bueskytter værdsætter.

Brug og teknik

Skydning med langbue kræver styrke, teknik og øvelse, da bue uden hjælpemidler som sigte eller stabilisatorer afhænger helt af skyttens evne til at bedømme afstand og vind. Langbueskydning praktiseres både som rekreativ aktivitet, i historisk reenactment og i konkurrenceform, hvor det at mestre denne antikke færdighed stadig holder stor appel.

Langbuen i moderne tid

Selvom moderne bueskydning ofte er domineret af mere teknologisk avancerede buetyper som recurve- og compoundbuer, opretholder langbuen sin plads som en elsket klassiker. Mange bueskydningsklubber og -foreninger tilbyder træning og arrangementer dedikeret til langbueskydning, hvilket understreger dens vedvarende popularitet og charme.

Kilde: Varde Bueskyttelaug

Karriere med fart på

Og mere og mere må man sige, at han har opnået. I de seks år han har været langbueskytte, har han vundet otte Danske Mesterskab guldmedaljer, tre i sølv og en enkelt i bronze. Han har også deltaget i NUM, Nordisk Ungdom Mesterskab, hvor han hev en 2. plads hjem i både hold og individuelt.

Nå ja, og så har han lige seks danske rekorder i sit navn.

- Jeg tog allerede til mit første stævne efter en måned. Det er vist ikke helt normalt, fortæller den beskedne mester.

Thies Reinerink har først tænkt sig at stoppe med at skyde med langbue, den dag han ikke synes, at det er sjovt længere. Foto: Privatfoto

Hans mor har også nydt at følge med i sin søns hurtige udvikling i sporten.

- Det er sjovt at se, hvor meget han rykker sig. Han har lige haft en periode, hvor han er vokset rigtig meget. Han voksede 30 centimeter på et år. Han kunne slet ikke styre sine kræfter, fortæller Pascalle Reinerink.

Det har han heldigvis fået styr på igen, og nu venter så DM-ugen i Herning, hvor han lørdag stiller op med sine to 43-årige trænere fra klubben i holddisciplinen.

Thies Reinerink har efterhånden deltaget i mange konkurrencer. Han håber at kunne deltage i nogle større nogle i fremtiden. Foto: Privatfoto

Meget mere end bare en bue

I sine år som langbueskytte har Thies dog lært meget andet end at ramme plet. Både om andre og om sig selv.

- Jeg har fået bedre indblik i, hvordan man socialiserer. Her møder jeg hele tiden nye folk, og jeg har fået mange venner, fortæller han.

Vidste du...

  • at når profferne skyder med sin bue, er pilen 3,5 meter oppe i luften inden den rammer skydeskiven? 

  • at du kan skyde en Robin Hood? Det sker ved, at du rammer en anden pil, som allerede sidder i skiven, lige bag i.

  • at de professionelle skyder pilen afsted med 200 km/t?

  • at det er meget forbudt at skyde i sandaler?

Kilde: Danmarks Idrætsforbund

- Jeg har også lært, at jeg ikke altid har nok tålmodighed. Nogle gange gør jeg tingene lidt for hurtigt.

Og at skrue en smule ned for tempoet, er noget, han særligt bruger, når han står med buen i hånden.

- Jeg holder vejret, så jeg kan stå så stabilt som muligt. Hvis jeg tænker på noget, tænker jeg: Træk op, mærk efter, giv slip, forklarer han.

Få overblikket over slagterisagen

Udgivet

En 42-årig slagteriarbejder blev fredag varetægtsfængslet i fire uger frem til 19. juli. Han er sigtet for at have dræbt sin 35-årige kollega med ét snit i halsen på Danish Crowns kvægslagteri i Holsted. TV SYDs retsreporter Helle Eriksen giver dig overblikket i videoen herover.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Ikke tildeltcookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com