Modstandsfolk betalte den ultimative pris: Nu får de opkaldt veje efter sig
På befrielsesdagen opkalder Horsens Kommune to veje efter lokale modstandsfolk, der betalte med deres liv i kampen mod besættelsesmagten.
Henning Grønlund Carlsen og Georg Walther Andersen ligner måske to helt almindelig navne ved første øjekast.
Men de to mænd har begge haft en vigtig rolle i danmarkshistorien, da de tog kampen op mod besættelsesmagten under 2. verdenskrig. En kamp de endte med at betale for med deres liv.
Vi skal aldrig glemme vores historie og de modige mennesker, der kæmpede for frihed.
Peter Sørensen (S), borgmester i Horsens Kommune
På 76. årsdagen for befrielsen får de to mænds navne nyt liv, hvor de hver især får en vej opkaldt efter sig i Horsens Kommune.
- Det er en vigtig sag, for vi skal aldrig glemme vores historie og de modige mennesker, der kæmpede for frihed. Jeg er rigtig glad for, at vi nu - på selve befrielsesdagen - kan hædre de to første modstandsfolk, siger Peter Sørensen (Socialdemokratiet), borgmester i Horsens Kommune, i en pressemeddelelse.
Kun 19-årige Henning Grønlund Carlsen var modstandsbevægelsens specialist i jernbanesabotage
Henning Grønlund Carlsen gik på Horsens Statsskole, da han i en meget ung alder tilsluttede sig den aktive modstandsbevægelse i Horsens - som blev kaldt ”Horsens Hjemmeværn”. Her blev han blandt andet specialist i jernbanesabotage.
Han gik under jorden i april/maj 1944, da hans gruppe blev afsløret, men han var fortsat aktiv, og han blev rekrutteret til en modstandsgruppe, der skulle udføre særlig vanskelige opgaver.
Den 13. juni 1944 - 19 år gammel - sendtes Henning Grønlund Carlsen - som gik under dæknavnet ”Henrik” - og hans gruppe til et sted mellem Skanderborg og Stilling for at udføre jernbanesabotage med en ny teknik med en hurtigbrændende lunte, hvorved man opnåede at sprænge toget under selve passagen.
En bataljon tyske soldater, der var med toget, rettede efter sprængningen en kraftig ild mod Henning Grønlund Carlsen og hans gruppefører, Bloch, der befandt sig længst fremme. Henning Grønlund Carlsen blev ramt og hårdt såret straks underkastet forhør.
Han blev derefter ført til Skanderborg Sygehus, hvor han døde den 14. juni 1944. Hans lig blev senere fundet nedgravet ved Moesgård Strand, og han blev bisat den 19. juni 1945 på Nordre Kirkegård i Horsens.
Vejskiltene blev afsløret onsdag klokken 11, og vejene ligger i en af de nyeste bydele i Horsens ved Nørrestrand.
Vigtige historier at huske
I september sidste år gik Horsens Kommune i gang med at søge efter lokale modstandsfolk og deres efterkommere, og i alt nåede listen op på 74 lokale mænd og kvinder, der deltog i modstandskampen.
Reservepolitibetjent Georg Walther Andersen undgik koncentrationslejren og blev dræbt i ildkamp mod tyskerne
Georg Walther Andersen blev reservepolitibetjent den 1. december 1942 og blev derefter tilknyttet politikasernen i Vejle og senere Grenå.
Da den tyske besættelsesmagt i september 1944 internerede det danske politi og sendte 2000 politifolk til tyske koncentrationslejre og krigsfangelejre, lykkedes det ham at gå under jorden, hvorefter han tilsluttede sig modstandsbevægelsen.
Georg Walther Andersen kom til Horsens for at hjælpe med at reorganisere modstandsarbejdet i byen, efter tyskerne havde optrevlet modstandsorganisationen ”Horsens Hjemmeværn”.
Her fungerede han som våbeninstruktør og fordeler og sprængstofdepotforvalter.
Georg Walther Andersen gik under dæknavnet ’Henry’ og udførte en lang række sabotageaktioner, oftest sammen med David Vang Jensen som i øvrigt gik i klasse med Henning Grønlund Karlsen på Horsens Statsskole og som også på et tidspunkt var i samme modstandsgruppe som Henning Grønlund Karlsen.
Den 10. februar 1945 foretog Georg Walther Andersen og David Vang Jensen en aktion imod kryds-skinnen ved den sydlige udkørsel fra jernbanestationen i Horsens. De var forklædt som ekstraarbejdere ved DSB, men blev opdaget, og de blev begge dræbt i ildkamp.
De blev i første omgang nedgravet i Bygholmskoven af tyskerne, men blev efter befrielsen endeligt stedt til hvile i indviet jord – og ligger begravet på Østre Kirkegård.
- Rigtig mange har hjulpet os, og det viser, at det betyder noget, at vi husker at stoppe op og mindes de historiske begivenheder, og de folk der ydede en helt særlig indsats, siger Peter Sørensen.
Jeg ser frem til, at vi i de kommende år kan mindes endnu flere frihedskæmpere.
Peter Sørensen (S), borgmester i Horsens Kommune
Efterkommerne har givet lov til, at 46 af navnene må bruges til at hædre modstandsfolkene. Øverst på prioriteringslisten står de modstandsfolk, der mistede livet i modstandskampen, og Henning Grønlund Carlsen og Georg Walther Andersen er de to første.
- Det er dejligt, at vi nu får de to første vejnavne til minde om modstandsfolkene, og jeg ser frem til, at vi i de kommende år kan mindes endnu flere frihedskæmpere, når vi får mulighed for det med andre nye veje, siger Peter Sørensen.