3300 krammebamser skal trøste de syd- og sønderjyske børn på sygehuset

Gennem de seneste 15 år har Kolding Sygehus modtaget krammebamser til de helt unge patienter, og det er et hit, fortæller sygeplejerske.

Det kan godt være en overvældende oplevelse at komme på sygehuset, når man er et barn.

Derfor havde TrygFonden i dag sendt en stor lastvogn fyldt med 3300 bløde bamser afsted mod de syd- og sønderjyske hospitaler, og første stop var Kolding Sygehus. 

TrygFondens lastbil var i dag læsset med 3300 isbjørnebamser til de syd- og sønderjyske børn på sygehusene.
TrygFondens lastbil var i dag læsset med 3300 isbjørnebamser til de syd- og sønderjyske børn på sygehusene.

Her stod Helle Malskær, der er anæstesisygeplejerske på Dagkirurgisk Afdeling, klar til at tage i mod 900 af bamserne. På hendes afdeling behandler de blandt andet børn, der skal have foretaget ortopædkirurgiske indgreb og operationer.

- Vi bruger dem til at aflede børnene, når de kommer hos os. Det er jo en lidt uvant situation at komme på sygehuset. Så der er det vigtigt, at der er et eller andet, man kan trøste dem med, fortæller hun, mens kasserne med krammebamserne bliver læsset ud af lastbilen.

Har delt bamser ud i 15 år

Det er ikke første gang, at man bruger bamser til at berolige børnene med. På sygehuset i Kolding har man brugt bamserne i 15 år. 

Krammebamserne

Siden 2007 har TrygFonden uddelt krammebamser til børn, der skal igennem et forløb på hospitalsafdelinger og specialklinikker. Det er nærmere bestemt isbjørnebamser med navnene Thea og Theo. 

I år uddeles 39.564 bamser til i alt 155 behandlingssteder. I Syd- og Sønderjylland uddeles 3.300 af dem.

TrygFonden har i alt uddelt cirka 850.000 bamser siden 2007. 

Helle Malskær har flere gange set eksempler på, at børn der skal på sygehuset flere gange, har en af de bamser med, som de tidligere har fået.

- Så kommer de tilbage hos os og skal bedøves igen eller have lavet et indgreb, og så har de faktisk en bamse med, som de har fået for mange år siden, fortæller hun.

Bamsen kan også få behandling

Helle Malskær synes ikke, at man skal underkende effekten af noget så simpelt som en bamse. De kan nemlig også bruges som redskab til at vise, hvad det er barnet skal igennem under sit besøg på sygehuset.

- Så er de ligesom fælles om det, og det giver en eller anden tryghed for barnet, fortæller hun og kommer med et eksempel fra hendes afdeling:

- Når de skal falde i søvn, så får de en maske, som de skal trække vejret i. Den kan man så prøve at putte på bamsens hoved først, og så trækker den jo vejret i masken, og så kan barnet se, at det sker der ikke noget ved. Så kan han eller hun også gøre det, fortæller Helle Malskær. 

- Det er noget, vi også glæder os til at give børnene, og vi ser hvad den gør ved dem.
- Det er noget, vi også glæder os til at give børnene, og vi ser hvad den gør ved dem.
Foto: Daniel Schram, TV SYD

Sidste år fik krammebamsen et bæredygtigt løft. Nu er snuden og øjnene broderet, og stoffet er af 100 procent genvunden polyester fra plastikflasker.