Beboer døde efter mindre end to minutter i spabad
En beboer på et bosted for handicappede i Kolding er død af andengradsforbrændinger, som han fik af at være i et spabad med skoldende varmt vand.
- Det er dybt ulykkeligt, og vi er alle sammen påvirket af dødsfaldet. Jeg er dybt berørt og oprigtig ked af den her situation, siger kommunens social- og handicapchef Gülcan Güven Grud.
Forrige onsdag fik en mand i 40'erne andengradsforbrændinger, da han var i spabad. Af endnu ukendte årsager var vandet skoldhedt. Teknologisk Institut er ifølge social- og handicapchefen ved at undersøge, hvor varmt vandet var.
Hvorfor eller hvordan vandet var blevet så varmt ved hun ikke.
- Vi er chokeret og fuldstændig uforstående overfor, at vandet var så varmt, og at vandet overhovedet kan blive så varmt, at det kan give andengradsforbrændinger. Det bør ikke kunne lade sig gøre, siger Gülcan Güven Grud.
Hvordan kan det lade sig gøre, at man placerer en mand i så varmt vand uden at opdage det?
- Det er et godt spørgsmål, som vi ikke aner.
Så vidt Gülcan Güven Grud er bekendt, befandt beboeren sig i vandet under to minutter. Ifølge chefen blev der udøvet førstehjælp, da manden kom op af vandet, og han blev kørt på sygehuset med forbrændinger på store dele af kroppen. Onsdag aften - en uge efter ulykken - døde beboeren.
Sydøstjyllands Politi har indledt en strafferetlig undersøgelse af hændelsen, som fandt sted den 31. januar. Det oplyser politiet til Ritzau.
Påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed
Ved et tilsyn på Centervej for knap fem måneder siden vurderede Styrelsen for Patientsikkerhed følgende:
"Ud fra forholdene på tilsynsbesøget den 19. september 2023 er der på Centervej større problemer af betydning for patientsikkerheden".
- De to ting har intet med hinanden at gøre. Det siger jeg, fordi jeg ved, hvad de påbud, vi har fået, handler om, og de har intet med spabadet at gøre, lyder det fra Gülcan Güven Grud.
Hvorvidt påbuddene handler om medarbejdere vil hun ikke svare på.
- Det kan jeg ikke udtale mig om, lyder svaret.
Imens Gülcan Güven Grud afventer politiets efterforskning er hendes fokus på de efterladte.
- Min tid går nu med at tage vare på de pårørende, medarbejderne og de andre beboere. Vi tilbyder krisehjælp til medarbejderne og er i tæt dialog med de pårørende, siger social- og handicapchefen.
Medfølelse fra politikere
TV SYD har også rakt ud til borgmester i Kolding Kommune Knud Erik Langhoff (C) for at få en reaktion på ulykken.
- Jeg vil gerne udtrykke min dybeste medfølelse til borgerens nærmeste pårørende, lyder det i et skriftligt svar.
Socialudvalgsformanden i Kolding Kommune, Villy Søvndal (SF), udtrykker også sin medfølelse.
- Min dybeste medfølelse går til familien der står tilbage og de øvrige på Centervej. Det er tragisk på alle måder, siger han.
Hvordan kunne det ske?
- Vi har politianmeldt sagen for at få opklaret, hvad der er sket. Det vil jeg ikke kloge mig på. Vi har brug for nogle uvildige øjne, og jeg vil vente med at tage stilling til, hvad der evt. skal gøres anderledes fremover, indtil politiets konklusion kan gøre os klogere, siger Villy Søvndal.