En voksende succes: 20 år med vin fra Dons

I år er det tyve år siden, at den første professionelle vinproduktion i Danmark gik igang. Og det er blevet en succes.

Historien om den grimme ælling er måske en af H.C. Andersens mest elskede. Hvem kan ikke spejle sig i historien om den grimme ælling, der må lide under mobning, spot og ringeagt for så til sidste at blive en smuk stolt svane? Men på trods af alle vore drømme bliver de fleste af os kun til gråænder, som alle de andre. Ikke sådan for Skærsøgaard Vin.

Tvivlere og næserynkere var der nok af, da Sven Moesgaard i 2001 høstede sin første vin.

- Jeg gjorde det, fordi der ikke var nogen andre, der gjorde det, og det var forbudt på det tidspunkt, fortæller Sven Moesgaard i dag.

Det var faktisk forbudt at producere vin for at sælge det. Til privat brug måtte man gerne, som alle, der kan huske 70'erne og de boblende vinballoner med 3 ugers-vin, der stod i ethvert parcelhus med respekt for sig selv, ved.

Ingen EU-tilskud til den danske vinbonde

Det lykkedes for Sven Moesgaard at få lov til at sælge sin vin, men han måtte indgå en sand djævlepagt for at få det. Han måtte til gengæld frasige sig retten til at få EU-tilskud til at producere sin vin. 

Det er EU's landbrugsstøtte, der så er vokset til at blive en  grim grib, der gør det muligt at købe en spansk vin for småpenge. Vinene fra Skærsøgaard løber op i flere hundrede kroner, netop fordi de ikke får tilskud. Vinbonden fra Dons klager ikke.

- Jeg var bare glad for at kunne få lov til at producere. Men derfor kunne jeg alligevel godt tænke mig, at subsidierne blev fjernet, siger han.

En af de første 7.000 vinstokke i Dons
En af de første 7.000 vinstokke i Dons
Foto: Skærsøgaard Vin

Dons vine høster fransk anerkendelse  

Men den første danske vinbonde har fået hjælp fra uventet hold. Klimaforandringerne har gjort det muligt at dyrke vin her højt mod nord, fordi det er blevet varmere. 

Og vinene fra Dons er bare blevet bedre og bedre og har høstet et utal af præmier og priser. Alle tvivlerne har overgivet sig, men det største og mest anvendelige skulderklap er, at Dons nu er blevet et anerkendt vindistrikt. I Frankrig hedder det AOC, Appelation d'origine contrôlée, i Danmark BOB, Beskyttet Oprindelses Betegnelse. Betegnelsen er en garanti for både kvalitet og produktionsmetoder. Det betyder, at Skærsøgaards vine nu kan fås på flere Michelinrestauranter i Frankrig.

De første to tønder. I dag er produktionen 20 gange større.
De første to tønder. I dag er produktionen 20 gange større.
Foto: Skærsøgaard Vin

- Vinnørderne skal smage noget nyt. Dons er det nordligste anerkendte vinområde, og vores vin er det, man kalder cold climate wine, det er da specielt, siger vinbonden fra Dons.

Faktisk er hele 500 hektar omkring Dons godkendt til vinproduktion, og Sven Moesgaard ved, at flere af hans naboer er begyndt at producere vin eller tage de første skridt. Det tager 3 år før en vinstok begynder at give.

Skærsøgaard har 25.000 vinstokke på 10 hektarer, og Sven Moesgaard har ingen planer om at udvide. Så bliver det for stort, siger han. Fem ansatte står for produktionen.