Et år med mobilforbud: Eleverne får bedre sammenhold

I knap et år har der været totalt mobilforbud på Kolding Realskole. Fordi det har været en stor succes, har skolen valgt at fortsætte med ordningen. For eleverne har det betydet bedre sammenhold og mere koncentration i timerne.

I uge 50 følger TV SYD op på nogle af de historier, som er løbet over skærmen i 2017 - for hvad skete der bagefter?

Lidt i otte suger eleverne på Kolding Realskole det sidste ud af deres telefoner. Facebook tjekkes, de sidste Snapchats bliver sendt og Messenger-beskederne bliver besvaret - for når klokken ringer ind, bliver telefonerne låst inde.

quote

Jeg synes, at det er fedt. Vi har fået et helt andet sammenhold, og folk sidder ikke bare med deres telefoner.

Lærke Thiemer, 8. klasse, Kolding Realskole

- Jeg synes, at det er fedt. Vi har fået et helt andet sammenhold, og folk sidder ikke bare med deres telefoner, siger Lærke Thiemer, der går i 8. klasse.

Tilbage i februar blev ordningen indført. Her var eleverne ikke helt så positive. Efter sommerferien blev ordningen evalueret og her fik skolen positive tilbagemeldinger fra forældre og lærere.

Skoleleder Dorte Svane Peschardt fortæller, at eleverne er langt mere nærværende og koncentrerede. Hun bakkes op af klasselærer Morten Nielsen:

- Jeg synes, at vi får mere kvalitet ind i undervisningen. Vi har ikke de der forstyrrende elementer, og så synes jeg, det giver mere ro, at de er væk, siger Morten Nielsen.

Det er ikke kun i timerne, telefonerne låses inde. I frikvartererne må eleverne også klare sig uden – først når de har fri, får de telefonerne igen.

- I starten af 7., lige da vi startede, der sad folk tit på deres telefoner i frikvartererne. Der var vi ikke rigtig sammen i forhold til nu, hvor vi er mere sammen i klassen og har fået et bedre fællesskab, siger Lærke Thiemer.

De mobilfrie frikvarterer gav dog til at starte med lidt udfordringer.

quote

Jeg synes, at vi får mere kvalitet ind i undervisningen. Vi har ikke de der forstyrrende elementer, og så synes jeg, det giver mere ro, at de er væk.

Morten Nielsen, klasselærer, 8. klasse, Kolding Realskole

- Det gav lidt kaos og panik hos eleverne. Det, de plejede at tage op af lommen i frikvartererne, der gav tryghed, var væk. Nu skulle de til at være sammen og skabe nogle nye frikvarterer, siger Dorthe Svane Peschardt.

Skolelederen er ikke sikker på, at mobilforbuddet altid skal være en del af hverdagen på Kolding Realskole

- Jeg har egentlig et stort ønske om, at man naturligvis havde sine mobiler på sig, for det er en stor del af at være til i år 2017-18. Men vi oplever bare, at det giver udfordringer i forhold til den skole, vi skal lave.

Selvom eleverne har vænnet sig til, at deres telefoner ikke er en del af skoledagen, så så Lærke Thiemar gerne, at det var anderledes

- Jeg håber, vi godt må få dem lidt tilbage. Jeg synes også, at det viser, at de ikke rigtig har tillid til os - at vi ikke kan lade dem ligge i tasken.