"Hvor har De den historie fra?" spurgte dronningen måbende - borgmester taler ud om pinligt øjeblik

Forbløffet dronning Margrethe på scenen i Christiansfeld i 2015. Fotoarkiv
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

En hel by var overbevist om, at dronningen havde malet et akvarel. Men sandheden blev afsløret af majestæten selv i et pinligt øjeblik, der gik viralt.

Det er et af de øjeblikke, Jørn Pedersen aldrig glemmer.

- Det føltes lige som at få trukket bukserne af foran tusindvis af mennesker, fortæller han.

I 2015 var dronning Margrethe på besøg i Christiansfeld, fordi byen var blevet udnævnt som verdenskulturarv. Dronningen skulle afsløre en bronzeplakette, som skulle markere begivenheden, og daværende borgmester i Kolding Kommune, Jørn Pedersen, holdt den indledende tale.

Det omtalte akvarel skulle have været en gave til dronning Margrethe. Men da det kom frem, at hun ikke var kunstneren, har maleriet fulgt tidligere borgmester Jørn Pedersen som et sjovt og pinligt minde. Foto: Mark Bundgaard, TV SYD

-  På det klæde, som dækkede plaketten, havde vi fået trykt en akvarel, som vi troede, dronningen havde malet som barn under et besøg i byen med sin familie. Vi tænkte, at det var oplagt at inddrage det for at illustrere dronningens tilhørsforhold til Christiansfeld, fortæller Jørn Pedersen her otte år efter episoden.

Men i takt med at Jørn Pedersen i sin tale fortæller om akvarellen, som dronningen eftersigende skulle have malet som 14-årig, ser dronningen mere og mere forundret ud.

På et tidspunkt afbryder dronning Margrethe borgmesterens tale med spørgsmålet: "Hvor har De den historie fra?"

Det er nemlig ikke dronningen, der har malet billedet.

Dronningen ser mere og mere uforstående ud, da hun får at vide, at hun har malet et akvarel, som hun ikke har malet.

Klappen gik ned

Borgmesteren blev simpelthen taget med bukserne nede og glemte i panikken et kort øjeblik at holde etiketten overfor dronningen.

- Jeg tænkte intet i panik. Så får jeg sagt "er det ikke dig?" til dronningen,. En bemærkning, som jeg har måttet høre for siden, fordi jeg glemmer at sige 'de'. Uden at tænke ret meget talte jeg bare videre, fortæller Jørn Pedersen.

Den pinlige situation med den paniske borgmester og den forbløffede dronning gik viralt. Det blev et af de mest sete klip i 2015 med tusindvis af visninger og interaktioner på Facebook.

- Jeg kan godt se det sjove i det, men på dagen havde jeg gerne været den historie foruden, fortæller Jørn Pedersen, der efterfølgende har måttet høre for episoden igen og igen - for det meste med et smil om munden.

I det pinlige øjeblik forsøgte borgmesteren at redde situationen foran dronningen og tusindvis af tilskuere ved at sige, at der måtte være tale om en vandrehistorie.

En usand historie løber løbsk

Maleriet er malet på en side i gæstebogen hos Brødremenighedens Hotel. Her boede kongefamilien under et besøg, da dronning Margrethe var 14 år gammel.

Akvarelmaleriet er underskrevet af kong Frederik den 9., dronning Ingrid samt daværende kronprinsesse Margrethe, prinsesse Benedikte og prinsesse Anne-Marie.

Det er sandsynligvis her den gode, men usande historie begyndte.

- Den daværende hotelfatter i brødremenigheden har været udstyret med en livlig fantasi og fortalt, at det var dronningen, der havde malet billedet. Den fortælling har de nye forpagtere så fortalt videre, siger Jørn Pedersen.

Det omtalte akvarel skulle have været en gave til dronning Margrethe. Men da det kom frem, at hun ikke var kunstneren, har maleriet fulgt tidligere borgmester Jørn Pedersen som et sjovt og pinligt minde. Foto: Mark Bundgaard, TV SYD

Han mener, at det er et klassisk eksempel på, at hvis en usand historie fortælles ofte nok, så bliver den nærmest sand. 

Maleriet har været udstillet i Christiansfeld som et værk af dronningen. Og hele byen var i mange år overbevist om, at dronningen var kunstneren bag, selv efter dronningen afviste det den famøse dag i august i 2015.

- Der kom borgere hen til mig i tiden efter, der hævdede, at det altså var dronningens værk. Det var så stor en del af Christiansfelds historie, at der var nogle, der ikke ville tro på det. Men når dronningen ikke kendte til det, er der jo ingen tvivl, siger Jørn Pedersen.

En professionel dronning

Den tidligere borgmester i Kolding Kommune roser dronningens håndtering af episoden.

- På vej ned ad trappen bagefter beklagede dronningen over for mig, at hun var nødt til at tage afstand fra værket, og jeg svarede, at det sørme var os, der beklagede, fortæller Jørn Pedersen.

Daværende borgmester Jørn Pedersen med dronning Margrethe under fejringen af genforeningen d. 13. juni 2021.

Han har siden dengang mødt dronningen adskillige gange blandt andet til fejringen af genforeningen i 2021, og majestæten har aldrig nævnt episoden for ham.

- Hun er jo superprofessionel, så det er ikke blevet vendt mere. Dronningen ved udmærket, at det ikke var noget, jeg havde fundet på. Hun forstod, og måske syntes hun endda, at det var lidt synd for mig, smiler Jørn Pedersen.

Den pinlige episode har sidenhen været en del af Jørn Pedersens bevidsthed i kongelige sammenhænge.. 

Tre generationer fra kongefamilien sidder i selvsamme karet, som krydsede grænsen i 1920 i anledning af Sønderjyllands genforening med Danmark. Foto: Frank Cilius

Under fejringen af genforeningen i 2021 var det meningen, at Jørn Pedersen i sin tale skulle omtale et flag, som Christian den 10. skulle have haft med sig, da han red igennem de genforenede lande.

- Jeg bad om at få dobbelttjekket, om det var rigtigt. Alligevel undlod jeg faktisk at sige det i min tale. Jeg skulle simpelthen ikke risikerer at stå i endnu en pinlig situation overfor dronningen, fortæller Jørn Pedersen.

Maleriet følger ham

Jørn Pedersen er sikker på, at han har gjort indtryk nok på dronningen til at blive husket blandt de mange borgmestre, hun har mødt igennem sine 52 år som regent.

Akvarelmaleriet skulle dronning Margrethe modtage i gave i forbindelse med besøget i Christiansfeld i 2015. Så da Jørn Pedersen dengang fik at vide, at maleriet allerede var overrakt og lå i kronebilen efter den pinlige situation, gik han igen i panik.

- Det maleri skulle bare ud af bilen! Og til kaffebordet efterfølgende fik en betjent øjenkontakt med mig igennem lokalet og viste mig, at maleriet var fisket ud af bilen igen, griner han.

I de efterfølgende år stod akvarelmaleriet på Jørn Pedersens borgmesterkontor stadig indpakket i cellofan. Da han i 2022 forlod kontoret, flyttede maleriet med ham.

Nu hænger maleriet på hans kontor i Slotssøbadet og vidner om et sjovt og pinligt minde.

- Selvom jeg gerne ville have været det foruden, så mindes jeg det med et smil. Der er ikke mange andre, der ligesom mig har udsat dronningen for en vandrehistorie. Maleriet følger mig ligesom historien bag, og det vil det blive ved med, fortæller Jørn Pedersen.

Det er stadig et mysterium, hvem kunstneren bag maleriet rent faktisk er.

Breaking

Royal Run 2025 kommer til Ribe

Royal Run kommer til Ribe 2. pinsedag, den 9. juni, 2025. Foto: Matthew James/Royal Run
Udgivet

Ribe er netop blevet offentliggjort som den allerførste værtsby ud af fem til Royal Run næste år.

Når kong Frederik skyder den syvende udgave af Royal Run i gang 2. pinsedag, mandag den 9. juni 2025, bliver det for første gang nogensinde med Ribe som vært.

- Det er med stor stolthed, at vi byder Royal Run velkommen til Ribe, hvor historiens vingesus forhåbentlig giver deltagerne medvind på turen gennem den gamle kongeby, lyder det fra Esbjerg Kommunes borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

Danmarks ældste by, Ribe, er én ud af fire debutanter ved næste års Royal Run. De kommende dage afsløres det, hvem der yderligere bliver værter for det populære motionsevent.

- Royal Run har etableret sig som en tradition, der rykker rundt i landet og spreder fest og bevægelse. Derfor har vi også set frem til i dag og resten af ugen at kunne løfte sløret for alle fem værtsbyer for 2025, siger Morten Mølholm Hansen, administrerende direktør i Danmarks Idrætsforbund og medlem af Royal Runs styregruppe.

Royal Run er et uformelt løb, hvor man kan løbe tre distancer på one mile (1,609 km), 5 eller 10 km.

Salg af startnumre vil forventeligt ske i løbet af november måned.

Det er anden gang, at Esbjerg Kommune lægger gader til løbet, for i 2018 var Esbjerg vært. Dengang var det daværende kronprins og nuværende kong Frederik, der løb one mile i byen.

Royal Run-værtsbyer i Syd- og Sønderjylland

2018: Esbjerg

2021: Sønderborg

2022: Kolding

2023: Aabenraa

2024: Fredericia

2025: Ribe

Breaking

Det ved vi, og det mangler vi svar på om Royal Run i Ribe

Royal Run kommer til Ribe 2. pinsedag, den 9. juni, 2025. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Udgivet

Den 9. juni 2025 rykker Royal Run ind i Ribe og lader den gamle kongeby være kulisse for den første etape.

Royal Run er Danmarks største motionsfest og skulle oprindeligt være en engangsbegivenhed i anledning af kong Frederiks 50-års fødselsdag.

Men på grund af den overvældende succes og den positive modtagelse fra både deltagere og publikum, har Royal Run udviklet sig til en tradition. 

Herunder har vi samlet info, så du bedre kan danne dig et overblik over begivenheden.

Hvem kan deltage?
Royal Run er for alle uanset alder, køn og form. Er du ikke i form, er der spredt rundt i hele landet foreninger og løbeklubber med særlige Royal Run-træningshold.

Find en forening her

Hvilke distancer kan man løbe?
Der er tre distancer: One mile (1,609 km), 5 km og 10 km. Man kan løbe eller gå hver distance.

Hvordan er ruterne?
De tre ruter rundt i Ribe er ikke fastlagt endnu, men de vil ifølge arrangørerne tage deltagerne med på "en flot og spændende tur rundt i den smukke bys kultur, historie og charmerende miljø".

Danni Callesen, Idrætskonsulent Løb og Gang i Sønderjylland og Sydvest og Kirsten Bisgaard Kirchner, eventchef, Esbjerg Kommune, er nogle af dem, der kommer til at stå for planlægningen af det store event. Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Ifølge borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) vil start og mål være centreret omkring domkirken.

Hvem deltager fra kongefamilien?
Det er ikke meldt ud, hvem fra kongefamilien, der deltager i Ribe. Men da Royal Run lagde vejen forbi Esbjerg Kommune i 2018, var det daværende kronprins og nu kong Frederik, der løb med.

Royal Run kommer til Ribe i 2025. Foto: Matthew James/Royal Run

Hvornår starter billetsalget?
Vi ved, at billetterne bliver sat til salg i november. Det er dog ikke meldt ud hvilken dag. Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet fra Royal Run, som fortæller, når det starter.
Tilmeld dig på deres hjemmeside forneden – find det her

Hvor mange billetter bliver sat til salg?
Antallet er ikke på plads endnu, men borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) håber, at det bliver i omkring 10.000 billetter.

Hvad koster en billet?
Priserne afhænger af, hvilken distance du vælger.

One mile: 170 kr
5 km: 270 kr
10 km: 330 kr

I prisen indgår en Royal Run t-shirt, medalje, vand og forfriskninger ved målstregen, startnummer med chip til tidtagning, levering af t-shirt og startnummer samt målfotos.

Hvor skal der ellers løbes i 2025?
Der skal løbes i fem byer. Det er meldt ud, at fire af byerne er med for første gang, men det er kun Ribe, der er offentliggjort som værtsby.

De andre værtsbyer offentliggøres hver dag i denne uge. En by hver dag. Følg med på Royal Runs sociale medier eller på deres hjemmeside her

Hvor kan jeg finde mere information?
Læs mere om Royal Run i Ribe her

 

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com