Niels var uden strøm i seks dage – nu vil politikerne se på sagen

72-årige Niels Andersen blev sendt rundt i systemet, da han var uden strøm i seks døgn. Nu vil politikere fra sider tage sagen op.

I seks døgn kunne Niels Andersen fra Vamdrup ikke tænde for lyset eller kogepladerne. Køleskab og fryser var gået ud, og der var fem grader i huset, da radiatorerne kører på elvarme.

Strømafbrydelsen skyldtes et oversvømmet elskab, men forsyningsselskabet TREFOR kunne ikke levere strømmen tilbage på grund af vandmasserne. De henvendte sig til det lokale beredskab, for at få pumpet vandet væk, men da det ikke var akut, kunne de ikke hjælpe. Ansvaret lå ifølge kommunen heller ikke hos dem.

Niels Andersen blev således sendt rundt i systemet og var altså uden strøm i seks dage, da ingen ville tage ansvaret. Det vil flere politikere nu have lavet om på til stor glæde for Niels Andersen.

- Det er rigtig fint, for der er noget, der mangler. At man kan blive koblet af systemet på den måde, siger Niels Andersen.

Sårbar overfor trusler

Episoden fra Vamdrup er et eksempel på, at det såkaldte ”sektoransvar” har en svaghed. Hver sektor har ansvaret for deres forsyning, men hvad gør borgerne, når ansvaret bliver skubbet videre? Det oplevede flere bilister også under en snestorm tidligt i januar, da de holdt stille på E45-motorvejen i næsten et døgn uden hjælp.

Formand for Danske Beredskaber Jarl Vagn Hansen efterlyser, at der laves et ministerium for samfundssikkerhed. Det skal sikre, at ansvaret på manglende forsyning af el, vand, mad etc. ikke falder ned mellem to stole.

- Det kan blive farligt. Det gør, at vi er sårbare (…) Hvis vi ikke har øvet og lavet gode nok beredskabsplaner, der sikre, at vi kan koordinere på tværs og løse den slags problemer her, så er vi truet, sagde han til TV SYD i onsdags. 

Det siger politikerne:

Henrik Frandsen, Moderaterne

Henrik Frandsen, forsyningsordfører, Moderaterne

M Henrik Frandsen, forsyningsordfører, Moderaterne

- Det er vigtigt, at vi får lavet en struktur, så nogen har et overordnet ansvar. Det kunne være et ministerium, men det er måske for vidtgående. Jeg vil rejse det og få vores ordfører på de forskellige områder til at arbejde videre med det.

Theis Kylling Hammeltoft

Theis Kylling Hommeltoft, medlem af Forsyningsudvalget, Soc.dem.

A Theis Kylling Hommeltoft, medlem af Forsyningsudvalget, Soc.dem.

- At et elskab på den måde sætter ud, kan ske, men må ikke betyde, at borgere står uden strøm i syv dage. Det bør kunne ordnes på en mere hensigtsmæssig måde. Samfundet vil i fremtiden kun få mere brug for beredskabets funktioner, både akut og mere planmæssigt. Jeg vil, som konsekvens af henvendelsen, tage emnet og Niels’ konkrete eksempel op med Klimaministeren.

Linea Søgaard-Lidell

Linea Søgaard-Lidell, forsyningsordfører, Venstre

V Linea Søgaard-Lidell, forsyningsordfører, Venstre

- Der er ingen tvivl om, at det er en virkelig træls situation, Niels er endt i. Det er selvfølgelig ikke godt nok, at hverken beredskab eller forsyningsselskab kan hjælpe ham. Og det kommer efter en periode, hvor vi i flere tilfælde har kunnet se nogle af de udfordringer, som beredskaberne i Danmark oplever. Der var en snestorm, som gjorde at mange bilister sad fanget i mere end 20 timer på E45. Det var heller ikke godt nok. Så der er ingen tvivl om, at vi efterhånden har set en række eksempler på, at vi skal sikre, at vores beredskaber også er klar til fremtidens store udfordringer.

- I regeringsgrundlaget har vi selv lagt op til at undersøge muligheden for at etablere et nyt ministerium for national sikkerhed. I den proces er det selvfølgelig oplagt, at man overvejer om ansvaret for beredskabet i Danmark også kan placeres. Der er i hvert fald ingen tvivl, om at vi på en række områder skal give beredskaberne bedre mulighed for at være værn også mod fremtidens udfordringer.