Ny æresport er som en drøm

Ny æresport på vej til fejring af Genforeningen næste år.

Når kongehuset til næste år kommer til Sønderjylland for at fejre den corona-udsatte Genforening, vil de komme til at køre igennem en ny-designet æresport lige der ved Frederikshøj nord for Christiansfeld, hvor kong Chr. X dengang i 1920 red igennem en anden æresport og ind i det genvundne land.

Kolding Kommune har haft en designkonkurrence kørende om at nytænke den gamle æresport, og nu er vinderen fundet blandt 39 forslag fra både ind- og udland. En jury har peget på det københavnske arkitektfirma A-A-Collective som dem med det bedste forslag.

Som en drøm

Det er en nyfortolkning af æresporten fra 1920, som er en fem meter høj, seks meter bred og fire meter dyb stålkonstruktion. Den skal nu produceres af to lokale stålvirksomheder, Tora A/S og Sjølund A/S.

- Vi har valgt at arbejde med en slags hukommelse, eller drøm om man vil. Porten er derfor luftig og nærmest flygtig i sit udtryk. Den ændrer sig hele tiden afhængig af, hvorfra man ser den, siger prisvinderen, Martin Marker.

quote

Da jeg så forslaget, tænkte jeg på Triumfbuen i Paris.

Jørn Pedersen (V), borgmester, Kolding.

Som Triumfbuen

- Da jeg så forslaget, tænkte jeg på Triumfbuen i Paris. Ikke i direkte udtryk, men i format og styrke, siger Koldings borgmester, Jørn Pedersen (V).
- Det er en nyfortolkning, der afspejler respekten for det højtidelige, der var dengang, siger han.

Den nye æresport sættes op i forbindelse med fejringen af Genforeningen i juni 2021. Derefter placeres den formentlig permanent ved Grænsemuseet ved Frederikshøj.