Omstridt togstation ser endelig ud til at blive forbedret: - Det lyder næsten for godt til at være sandt

Selvom Transportministeriet for ti dage siden meddelte, at der ikke var konkrete planer om at forbedre forholdene på togstationen i Lunderskov, sker der nu noget.

Borgerne i Lunderskov har i årevis kæmpet for bedre tilgængelighed på deres togstation – og nu sker der endelig noget.

- Wow, fedt! Så har kampen ikke været forgæves. Det har været rigtig grimt at skulle gå over skinnerne, men jeg har ikke kunne se en anden udvej, siger Julie Scheuer, der er en af de borgere, der har kæmpet for bedre forhold på togstationen.

For ti dage siden kunne TV SYD fortælle, at Transportministeriet ikke havde konkrete planer om at forbedre forholdene. Det skete, efter at folketingsmedlem Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) havde stillet spørgsmål herom til transportministeren.

Men i dag har Transportministeriet udsendt en pressemeddelelse, hvori Lunderskov og 16 andre togstationer er på tegnebrættet til at blive forbedret over de næste tre år.

Kommer mange til gavn

TV SYD har i flere omgange fortalt, hvordan gangbesværede - ulovligt - ser sig nødsaget til at krydse togskinnerne for at komme fra det ene spor til det andet.

En af dem er Julie Scheuer. Hun lider af den sjældne sygdom Ehlers Danlos, der betyder, at hun ikke kan benytte trappen, der fører under skinnerne.

Men ifølge Transportministeriet vil Julie Scheuer i fremtiden kunne gøre brug af en elevator på Lunderskov Station. 

- Jeg bliver glad på alles vegne. Det her er ikke min kamp. Det er for os alle. Dagplejemødre og folk med rollator. Der er mange gangbesværede, der nu får mulighed for at komme sikkert over på det andet spor, siger hun.

Lunderskov Station
Det er denne vej Julie Scheuer nogle gange benytter for at komme over til spor 2 eller 3.
Foto: Ole Møller, TV SYD

Går i gang i år 2025

Planen er nu, at Banedanmark går i gang med at undersøge udfordringer og behov for forbedringer, samt hvad det vil koste at lave forbedringer på en lang række togstationer.

På Lunderskov Station bliver undersøgelserne sat i gang i 2025. I 2026 vil de være færdige, og politikerne i den såkaldte forligskreds vil herefter beslutte, om forbedringerne skal igangsættes.

Pengene til forbedringer er dog afsat gennem Infrastrukturaftalen fra 2021, hvor der blev afsat en pulje på 650 millioner kroner. Derfor er der ifølge Transportministeriet stor sandsynlighed for gennemførslen.

Kritik af ministeriets håndtering

Det lokale folketingsmedlem Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) er glad for at se, at der endelig sker noget. Men hun er stadig uforstående over for processen.

- Det er positivt, at vi kommer i gang nu. Men jeg synes, at det er lidt komisk, at der kommer gang i projektet, fordi medierne begynder at interessere sig for sagen, lyder det fra politikeren.

Hun kan heller ikke forstå, at hun for ti dage siden modtog et svar fra transportministeren, hvor der ikke var nogen konkrete planer for Lunderskov.

- Man kan undre sig over, hvad der sker i et ministerie, når man får en blank afvisning og der ti dage efter sættes noget i gang. Men jeg er i sidste ende bare glad for, at der sker noget.

TV SYD har forsøgt at få en kommentar fra transportministeren omkring den pludselig ændring af planerne, men han har ingen kommentarer til sagen.

Disse forbedringer er på tegnebrættet:

Elevatorer:
•    Padborg
•    Ejby
•    Lunderskov
•    Taulov

Hindringsfri sporovergang:
•    Gadstrup
•    Svebølle
•    Regstrup
•    Ulfborg
•    Engesvang
•    Tureby

Ledelinjer:
•    Nordhavn
•    Glostrup
•    Lyngby
•    Københavns Lufthavn
•    Nørrebro

Vil se det ske

For Julie Scheuer vil det betyde meget, hvis hun ikke skal bryde loven og sætte livet på spil for at kunne komme fra det ene spor til det andet. Det er gode nyheder – men næsten også for gode.

- Det har taget ni år, hvor vi er blevet spist hen med alverdens ting. Jeg vil se det ske, før jeg tror på det. Det lyder næsten for godt til at være sandt, påpeger hun.

Udover Lunderskov Station er planen, at også togstationerne i Padborg og Taulov skal forbedres. Undersøgelserne på Padborg Station begynder allerede ultimo 2024 og forventes slut i 2025. Planerne for Taulov er de samme som for Lunderskov.