Prisen på træpiller er den højeste, som importør fra Kolding har oplevet i mere end 25 år i branchen

Prisen på træpiller er mere end fordoblet i løbet af det seneste års tid. Kolding-firma frygter at prisstigningen vil stige yderligere den kommende tid.

Det er ikke kun gaspriserne, der er røget i vejret på det seneste. Også prisen på alternativer, som for eksempel træpiller, er ramt af en stor stigning i øjeblikket.

Det mærker man hos virksomheden Hjaltelin Aps, der importerer træpiller til salg i Danmark.

- Vi oplever jo det mest ekstreme med forsyningen af træpiller, som jeg har oplevet i mine mere end 25 år, siger Ole Hjaltelin, der er indehaver af Hjaltelin Aps i Kolding, til TV SYD.

Mangel på produktet

Årsagen er blandt andet at kraftvarmeværker har brugt store mængder træpiller til at lave strøm. Og det har skabt mangel på produktet.

Træpiller risikerer snart at blive en mangelvare. Hos Hjaltelin Aps slipper lagrene op til efterårsferien, hvis de ikke snart får nye forsyninger.
Træpiller risikerer snart at blive en mangelvare. Hos Hjaltelin Aps slipper lagrene op til efterårsferien, hvis de ikke snart får nye forsyninger.
Foto: Hans Lausten, TV SYD

- De steder vi normalt køber, de mangler egentlig selv. Og de oplever jo også vanvittige priser på gas, strøm og andre fossile brændstoffer, siger indehaveren

Han fortæller, at træpiller fra Polen og Baltikum på grund af manglen bliver inden for landenes grænser i øjeblikket. Derudover har man også været vant til at importere fra Rusland, men det er heller ikke muligt i øjeblikket.

Hos Hjaltelin er de derfor ude i at få træpiller hjem fra blandt andet USA. Og det er dyrt.

- I dag er vi over dobbelt pris ude ved forbrugeren. Jeg må så sige, at det bliver desværre nok værre. For når vi køber ind og har skibene med træpiller, så er prisen faktisk firedoblet på lidt over et år, siger han.

Pris steg efter aftale var indgået

For nylig fik mere end 400.000 danske husstande udbetalt en varmecheck, som kompensation for de stigende priser. Den ordning gjaldt dog ikke de husstande, der eksempelvis fyrer med træpiller.

Lokalvalgte Anders Kronborg (S), der er medlem af Folketingets klima-, energi- og forsyningsudvalg, fortæller at man er opmærksom på træpillers prisudvikling.

- Der hvor vi har hjulpet, det var dem, der var hårdest ramt i første omgang. Ser vi på et hus, der er 100 kvadratmeter, så kan vi se, at dem der har et pillefyr, de har en ekstraregning på cirka 250 kroner, hvor dem der har gas havde en regning på 1500 kroner. Så der var en meget stor prisforskel her. Men det er klart, at vi ser en stigning i priserne i øjeblikket. Vi følger det her tæt. og hvis vi kan, så vil vi meget gerne hjælpe yderligere, siger han og fortsætter: 

- Det, vi har set tidligere med pillefyr, det er, at det her område har ligget stabilt og så er det begyndt at stige efter, at aftalen var indgået, siger han til TV SYD. 

Det er blevet dyrt at fyre med træpiller. Flere forhandlere bekræfter overfor TV SYD, at der minimum er sket en fordobling i prisen.
Det er blevet dyrt at fyre med træpiller. Flere forhandlere bekræfter overfor TV SYD, at der minimum er sket en fordobling i prisen.

Han vil dog ikke komme ind på, hvor meget prisen skal stige, før regeringen eventuelt vil kigge på kompensation til dem, der fyrer med træpiller.