Sjælden hvalart faret vild i fjord: - Det er vildt

Den sjældne næbhval er formentligt strandet i Kolding Fjord for at dø. Hvalen er en nordlig døgling, der tilhører familien af næbhvaler.

Artiklen er opdateret med oplysninger om, at hvalen er en nordlig døgling, der hører til familien af næbhvaler, som svømmer rundt i Kolding Fjord.

OPDATERET
Artiklen er opdateret med billeder, video og yderligere citater fra naturvejleder Jørn Chemnitz (SF). Derudover er hvalarten nu bestemt til at være en nordlig døgling en underart af næbhvaler.

Hvis du har været omkring Kolding Fjord i løbet af mandagen, har du måske opdaget, at der ligger en sort skikkelse ude i vandet.


Det er nu bestemt til at være en nordlig døgling, der hører til familien af næbhvaler, der svømmer rundt i fjorden.

Hval i Kolding Fjord 2
Foto: Victor Thomsen/Drone-Eksperten.dk

Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg er en del af et større beredskab, der netop tager sig af den slags, og her har museumsinspektør ved Fiskeri- og Søfartsmuseet Charlotte Bie Thøstesen nu artsbestemt hvalen.

- Det er ikke første gang, at en døgling bliver observeret i danske farvande. Men det er bestemt ikke hverdagskost, siger hun

Nordlig døgling - næbhval

Nordlig døgling lever først og fremmest i Nordatlanten og hører således ikke hjemme i danske farvande.

Det er uvist, hvorfor den har fundet vej til Kolding Fjord.

- Det kan have meget med tilfældigheder at gøre, at den har forvildet sig hertil. Det kan også være, at den er syg og svækket og har lagt sig til at dø, siger Charlotte Bie Thøstesen.

Ud fra dronefotos at dømme er hvalen teknisk set ikke strandet.

- Den er meget på det samme sted. Men på en vanddybde, hvor den kan svømme væk, hvis det er det, den vil, siger hun.

Museumsinspektøren hælder mest til den opfattelse, at hvalen formentlig er døende.

Der vil ifølge Charlotte Bie Thøstesen ikke fra myndighedernes side blive gjort noget for at flytte dyret. Naturen må gå sin gang, lyder det.

hval 3
Foto: Victor Thomsen/Drone-Eksperten.dk

Ifølge Naturstyrelsens oplysninger har næbhvalen svømmet rundt i Kolding Fjord den seneste uges tid, men er først i dag fundet i lavere farvand.

At det netop er en næbhval er ikke uinteressant, påpeger naturvejleder, Jørn Chemnitz (SF).

- I sjældenhedsfaktor tænker jeg wow!, siger han til TV SYD.

Næbhvaler

Han påpeger, at det understreger, hvor fantastisk et farvand Lillebælt er, og han understreger, at det er en ekstra interessant dimension for Naturpark Lillebælt.

Og fascinationen stopper ikke der.

- Det er enormt trist for dyret, men virkelig spændende for forskningen. Vi har ikke ret meget data på næbhvalen, så jeg tror, at det her er rigtig interessant for blandt andet vores universiteter.

- De er meget sjældne, så det er vildt, at der ligger én her nu, siger Jørn Chemnitz.

Der er senest registreret en strandet næbhval på Rømø i 2020.

Indtil videre er hvalens størrelse ukendt, og det er også derfor, at man ikke kan sige, om hvalen er strandet. Det er blandt andet Fiskeri- og Søfartsmuseet ved at undersøge.