Voldsmand på udgang tiltalt for drab - nu vil han frifindes

Onsdag tager Retten i Kolding hul på en sag, hvor en 36-årig mand er tiltalt for at dræbe 26-årige Adan Tirow nytårsmorgen sidste år.

Det er langt fra første gang, at en 36-årig mand tager plads på anklagebænken, når han onsdag skal i retten. 

Her begynder retssagen mod ham i en sag, der tæller to anklagepunkter, hvoraf den alvorligste er manddrab. Manden nægter sig ifølge hans forsvarer Jørn Brandenhoff Schmidt skyldig.

Sagen vil blive ført for et nævningeting, hvilket betyder, at anklageren som minimum går efter fire års fængsel, mens Jørn Brandenhoff Schmidt kommer til at trække i modsat retning.

- Jeg kommer til at nedlægge påstand om frifindelse, fortæller han til TV SYD.

Hans 36-årige klient er flere gange tidligere dømt for blandt andet vold og frihedsberøvelse, og han var på udgang fra fængslet, da han tidligt om morgenen 1. januar 2023 blev anholdt af politiet. 

Ifølge anklageskriftet skal han klokken 5.08 have dræbt en mand på Rendebanen i Kolding ved at have stukket ham flere gange i ryggen med en kniv. Kort forinden - klokken 4.56 - er han tiltalt for at have slået en anden mand i ansigtet og skubbet ham omkuld. 

Anklager går efter forvaring

Ved grundlovsforhøret i Kolding 2. januar blev den 36-årige ført frem til retten af svært bevæbnede betjente. Her blev han mødt af en regn af tilråb og trusler fra en større gruppe tilhørere med relation til den dræbte Adan Tirow. 

Det var ikke meget, der dengang kom frem om sagen, da hovedparten af retsmødet blev holdt for lukkede døre. Grundlovsforhøret endte med, at den 36-årige blev varetægtsfængslet i fire uger, og siden har han været varetægtsfængslet. 

I oktober 2022 blev den 36-årige idømt et år og otte måneders fængsel for vold mod og frihedsberøvelse af sin kæreste, men under tre måneder senere fik han altså lov til at tage på udgang fra fængslet, og derfor var han på fri fod nytårsmorgen.  

Under en måned efter drabet udsendte Kriminalforsorgen en pressemeddelelse om, at der var begået alvorlige fejl i forbindelse med sagsbehandlingen af den 36-årige. Forsorgen kom dog ikke yderligere ind på, hvad det præcis var for fejl, der var begået. 

Udover dommen fra oktober 2022 er den 36-årige tidligere straffet for blandt andet vold og røveriforsøg. 

Hvis den 36-årige bliver kendt skyldig i anklagerne, vil anklagemyndigheden have ham idømt forvaring. Det betyder, at han risikerer en foranstaltning, som bruges til særligt farlige dømte. Foranstaltningen er uden længstetid.