Kunstner tjener millionbeløb på et døgn og donerer til ukrainske børn

Den vejlensiske kunstner Ole Aakjær har sat en ny plakat til salg. Hele indtjeningen går ubeskåret til Unicefs humanitære arbejde for ukrainske børn - i skrivende stund er der solgt for mere end én million kroner.

- Vi er så stolte, for det giver så meget mening.

Ordene kommer fra kunstner Ole Aakjær og er reaktionen på, at han i skrivende stund har indsamlet 1,2 millioner kroner til ukrainske børn.

Den berømte kunstner fra Vejle offentliggjorde onsdag eftermiddag en ny plakat, som på nuværende tidspunkt er solgt i mere end 2.000 eksemplarer.

quote

Der er en venlighed og mildhed over billedet

Ole Aakjær, kunstner, Vejle

Det er salget af de mange plakater, som nu er årsagen til, at den vejlensiske kunstner kan give det høje bidrag til de berørte børn i Ukraine.

- Jeg er mega glad for, at bestillingerne tikker ind, men det er en underlig, ambivalent følelse, for det er jo på baggrund af en trist anledning, uddyber Ole Aakjær om det stigende salg.

Give noget tilbage

Ifølge kunstneren går indsamlingen fra de solgte plakater ubeskåret til Unicefs humanitære arbejde for de østeuropæiske børn under russernes invasion.

Det er denne plakat Ole Aakjær har sat til salg og nu har indsamlet mere end 1,2 millioner kroner til ukrainske børn.
Det er denne plakat Ole Aakjær har sat til salg og nu har indsamlet mere end 1,2 millioner kroner til ukrainske børn.
Foto: Ole Aakjær

Idéen opstod, efter han og hans kone havde gået og grublet over, hvordan de kunne give noget tilbage for al den støtte, de får, når de udstiller og sælger værker overalt i verden.

- Vi havde snakket en del om at give noget tilbage af al den medvind, vi oplever, og da vi så den her vanvittige situation med børnene i Ukraine, var vi ikke i tvivl, fortæller han.

- Vi kan alle give noget, og at mit kunstværk så kan generere penge til nødhjælp, det kan jeg rigtig godt lide.

Oprindeligt var planen, at salget af plakaten skulle løbe over 24 timer, men den stigende interesse har fået Ole Aakjær til at forlænge fristen indtil fredag klokken 15.

- Vi er alle fra det samme ocean

Plakaten er baseret på et originalt værk, som Ole Aakjær lavede sidste år. Det hedder ’Whalesong’ og viser en sværm af hvaler, der svømmer rundt i hovedet på en kvinde.

Den vejlensiske kunstner var ikke i tvivl om, at det netop skulle være dette værk, der skulle sælges til gavn for ukrainske børn.

- Der er en venlighed og mildhed over billedet. Hvaler taler på en bestemt måde sammen, og jeg synes, at det meget fint fortæller, at det gør vi også. Vi hører, hvad menneskerne oplever i Ukraine. Vi er alle en del af det samme ocean, siger han.

Hvor mange plakater Ole Aakjær får solgt, har kunstneren ingen anelse om.

- Tænk, vi har solgt over 2.000 plakater. Det er langt over min forventning, siger han, inden han fortæller, at det nok ikke bliver sidste gang, han laver sådan en form for donation.