TV der bevæger dig

Politisk ekspert om borgmesterdrama: En uværdig løsning for Fanø

Borgerne er blevet snydt for det lovede systemskifte med åbenhed og gennemsigtighed, mener TV SYDs politiske kommentator.

00:34

Lørdag var Fanøs nuværende borgmester Erik Nørreby (V) overbevist om, at Sofie Valbjørn fra Alternativet var nøglen til en bred konstiuering på Fanø. Det viste sig sent søndag, at det ikke var tilfældet. Video: John Melin, TV SYD

Lørdag var Fanøs nuværende borgmester Erik Nørreby (V) overbevist om, at Sofie Valbjørn fra Alternativet var nøglen til en bred konstiuering på Fanø. Det viste sig sent søndag, at det ikke var tilfældet. Foto: Louise Mathilde Johnsen, TV SYD

1 af 2

- Det er et uskønt, politisk dolkestød i ryggen - for nedrullede gardiner. 

Læs også Alternativet løber med borgmesterposten på Fanø

Så skarp er analysen fra TV SYDs politiske kommentator Poul-Erik Thomsen, efter det sent søndag aften stod klart, at Fanøs nye borgmester Sofie Valbjørn ikke får opbakning til en bred konstituering, men i stedet står i spidsen for en smal 6-5-konstituering.

Det tilsidesætter vælgernes afgørelse – det bliver sjældent belønnet.

Poul-Erik Thomsen, politisk kommentator, TV SYD

I første omgang pegede Sofie Valbjørn fra Alternativet sammen med SF og Konservative på Kristine Kaas Krog fra Fanø Lokalliste som borgmester. Men lørdag middag sprang Valbjørn fra aftalen – for selv at blive borgmester i en konstellation med Venstre, Socialdemokratiet og Miljølisten.

Parterne bag den nye konstituering fortalte lørdag til TV SYD, at de forventede at kunne samles i en bred konstitueringsaftale. Men det blev sent søndag afvist af de øvrige partier bag den oprindelige konstitueringsaftale, Fanø Lokalliste, Konservative og SF.

- Det er pinligt og bringer Fanøs selvstændighed i fare. De var enige om systemskifte i en bred konstituering med åbenhed og gennemsigtighed – og det var netop det, Sofie Valbjørn brugte som argument, da Kristine Kaas Krog ville have en bredere konstituering, siger Poul-Erik Thomsen.

Han forstår godt, at Kristine Kaas Krog fra Fanø Lokalliste ikke vil indgå i bred konstituering.

Det er et uskønt, politisk dolkestød i ryggen - for nedrullede gardiner.

Poul-Erik Thomsen, politisk kommentator, TV SYD

- Det er forståeligt, at Fanø Lokalliste ikke er med i en bred konstituering efter at være blevet snigløbet. Derimod har SF og Konservative selv spillet sig ud i mørket. 

Poul-Erik Thomsen sætter spørgsmålstegn ved Sofie Valbjørn som borgmester.

- Hun er sat i stolen af Erik Nørreby. Det giver ikke fornyelse og styrket borgerinddragelse med denne konstituering. Det tilsidesætter vælgernes afgørelse – det bliver sjældent belønnet, slutter Poul-Erik Thomsen.

Der er konstituerende byrådsmøde på Fanø Rådhus fredag klokken 17.00.

Læs også Kold luft på Fanø: Kun fem politikere bag ny borgmester

Mest sete på tvsyd.dk