Vennerne er faldet fra, men ukendt mand forstår 51-årig bedre end hans familie

Bjarke Petersen er så slemt ramt af slidgigt i hele kroppen, at han har svært ved at komme igennem hverdagen. Men en samtalemakker er blevet et vigtigt lyspunkt, selvom de to mænd aldrig har mødt hinanden.

Bjarke Petersen trykker send på telefonen, og en sms ryger afsted fra sengen i Gråsten.

”Fuck, det er noget lort i dag!”

Der går kun et øjeblik, så tikker et svar ind.

”Helt ok, vi snakkes ved en anden dag”.

51-årige Bjarke Petersen er vågnet til endnu en dag med svære smerter. Det er næsten uoverskueligt at skulle igennem dagen, da solen først lige har ramt de første tagrygge. 

- Det er utroligt svært at være i. Jeg har smerter i et omfang, som andre ikke kender til.

Han lider af svær polyartrose. Det betyder, at han har slidgigt i knæ, hofte, ryg, lænd og håndled. Men den gensidige forståelse på sms’en hjælper lidt på det hele. I den anden ende ved han, at der sidder en mand, der om nogen kender til, hvordan han har det.

quote

Når vi har snakket, får jeg det bedre. Så tænker jeg, at det nok skal gå. Jeg er ikke ene om det her.

Bjarke Petersen, gigtramt

Men derudover kender han ikke meget til ham. Han har aldrig mødt ham. Han ved, at han hedder Jacob, er jævnaldrende, fra hovedstadsområdet, og lider af det samme som ham. Det er en samtalemakker, som Gigtforeningen har matchet ham med.

- Det betyder så meget, at man ikke skal hen og forklare eller undskylde en hel masse. 

Det kan ellers være svært med forståelsen fra omverdenen. Faktisk så meget, at Bjarke Petersen er blevet tvunget ud i at vælge flere venner fra.

- Overskuddet er der ikke. Der er altid en stor risiko for, at jeg bliver nødt til at melde fra vores aftaler. Det er hårdt igen og igen at skuffe dem, og de er også trætte af, at jeg ofte melder fra, forklarer han.

Fakta om artrose:

  • Artrose - eller slidgigt - er en såkaldt degenerativ ledsygdom, hvor brusk og væv omkring leddene langsomt ødelægges.

  • Artrose er den mest udbredte af de over 200 gigtsygdomme, der findes.

  • 400.000 danskere har diagnosen artrose. Heraf lider 270.000 danskere af knæartrose, og hvert år diagnosticeres yderligere 15.000.

  • Polyartrose betyder, at man har artrose i flere led.

Kilde: Gigtforeningen

Samtalemakker gør livet lettere

Det var lidt tilfældigt, at Bjarke Petersen pludselig fik hjælp fra en ukendt mand i hovedstadsområdet.

Hans kone havde set, at man kunne få en samtalemakker gennem Gigtforeningen. Hun opfordrede ham til at melde sig, og det gjorde han - heldigvis. Det har nemlig vist sig at være noget af det bedste, han nogensinde har gjort.

- Det var lidt weird (mærkeligt, red.) at ringe og snakke om personlige ting med en mand, som man ikke kender. Man ville jo ikke stoppe en ukendt mand på gaden og snakke med ham.

Men det tog kun fem minutter i deres første samtale, så snakkede de bare derudaf, og nu har de talt sammen mange gange de sidste tre måneder. Af og til flere gange om dagen. Andre gange med ugers mellemrum.

Bjarke Petersen får det bedre af at tale med samtalemakkeren Jacob.
Bjarke Petersen får det bedre af at tale med samtalemakkeren Jacob.
Foto: Helena Bendixen, TV SYD

Kan ikke det samme som før

Bjarke Petersen prøver at opretholde en så normal hverdag som muligt. Han har et fuldtidsjob som jobformidler på Jobcentret i Sønderborg. Trods håndkøbsmedicin tre gange om dagen, morfin til natten og en §56, der kompenserer arbejdsgiveren for sygefravær, kan det være svært at opretholde.

Han forsøger at komme ud at cykle 5-10 km hver dag for at holde kroppen i gang og få luft til hovedet.

- Det er svært at være i mentalt, så det er rart med lidt luft til hovedet. Det er specielt svært at acceptere, at jeg ikke kan det samme, som jeg kunne før, siger Bjarke Petersen, der har arvet sygdommen fra sin mor. 

quote

Det bliver kun værre. Jeg kommer aldrig af med det, så jeg skal lære at være i det på den hårde måde.

Bjarke Petersen, gigtramt

Bjarke har blandt andet spillet meget musik. Trommestikkerne måtte han smide på hylden for et år siden, efter at han fik nyt knæ på grund af gigten. Guitaren har han lige opgivet, da fingrene også er hårdt angrebet nu.

Far går tidligt i seng

Bjarke Petersen bor sammen med sin kone og to børn på 14 og 17 år. Børnene er heldigvis så gamle, at de forstår, at far er syg. Alligevel er det svært.

- Jeg går nogle dage i seng, når vi har spist aftensmad. Det, synes de, er træls. Det synes jeg jo også.

Bjarke Petersen har fået alle mulige former for behandling, været på smertehåndteringsforløb og indlagt på gigthospitalet. Det kan lindre, men han skal lære at leve med det.

- Det bliver kun værre. Jeg kommer aldrig af med det, så jeg skal lære at være i det på den hårde måde.

Om Samtalemakkere:

  • Samtalemakkere er for alle, der lever med gigt. Unge som ældre. Nydiagnosticerede eller folk med gigt gennem mange år.

  • Gigtforeningen sørger for at matche efter alder, interesser eller diagnose – alt efter, hvad den enkelte ønsker og lægger vægt på.

  • Når der er fundet et match, vil begge modtage en mail og en velkomstpakke. Den første kontakt sker typisk inden for et par dage.

  • Det anbefales, at man ringer sammen en gang om ugen af højst en times varighed. 6-8 gange i alt. Men Man kan altid forlænge aftalen og skrue op eller ned for frekvensen.

  • Læs mere om projektet her: Om Samtalemakkere (gigtforeningen.dk)

Kilde: Gigtforeningen.

Derfor er han glad for, at han har fundet et lyspunkt i en ellers svær hverdag. Hans samtalemakker. 

De to taler om deres sygdom, men også alt muligt andet. De sms’er og har en enkelt gang FaceTimet for at sætte ansigt på.

- Når vi har snakket, får jeg det bedre. Så tænker jeg, at det nok skal gå. Jeg er ikke ene om det her.

Nu har de planer om at mødes med deres familier til sommer.

- Min familie glæder sig også til at møde ham. Jeg snakker meget om ham, men de kender ham ikke. Han er som en god ven af familien, der ved, hvordan far har det.