App kan forhindre enorme regninger, som Allan, Pia og Kim fik

Tusinde af danskere fik kæmperegninger – sådan undgår du bøvl, når du sælger din bil

Tusinde af borgere endte i Fogedretten med fem- og sekscifrede krav fra garantifonden DFIM. De var alle, i nogle tilfælde uforskyldt, registreret som ejere af uforsikrede køretøjer.

Derfor blev de pålagt dagsgebyrer på 250 kroner om dagen, som de ikke altid havde set, og som løb på dag for dag. Som Allan Pedersen fra Varde som blev afkrævet over 200.000 kroner.

Han stod pludselig med en kæmpegæld, fordi han havde solgt en gammel scooter, som køberen ikke havde omregistreret. Den fælde er mange danskere havnet i, men der findes heldigvis måder, du kan sikre dig på.

App gør det let

En af dem er appen Ejerskifte, som Motorstyrelsen står bag. Køberen skal sørge for ejerskiftet eller afmeldingen indenfor fire hverdage. Med appen kan det klares på stedet og på få minutter, når du handler.

På få minutter og med få klik kan man klare ejerskifter af biler, motorcykler og knallerter.
På få minutter og med få klik kan man klare ejerskifter af biler, motorcykler og knallerter.
Foto: Pressefoto / grafik af Lasse Lund Hansen, TV SYD

Sælger og køber skal begge downloade appen og logge ind med MitID. Så skal både køber og sælger taste det køretøj ind, der skal handles.

Sælgeren skal også danne en kode, som deles med køberen. Den kode skal køberen indtaste i sin app og begynde på omregistreringen.

Køberen skal skrive navnet på sit forsikringsselskab. Til sidst betaler køberen et gebyr for registreringen. Så står han/hun som køretøjets nye ejer i Motorregistret, og både sælger og køber får en kvittering.

Tag i synshallen

En anden mulighed er at omregistrere i Motorregistret ved at logge på TastSelv inde på Skat.dk 

Hvis du helst vil undgå digitale løsninger, kan du besøge en af Motorstyrelsens motorekspeditioner i Odense, Aarhus, Aalborg eller Høje Taastrup.

Eller du kan køre til en såkaldt nummerpladeoperatør, det vil sige en synshal eller en forhandler, hvor du kan omregistrere, afmelde eller købe nummerplader. Du finder alle nummerpladeoperatørerne på Skats hjemmeside. Find nærmeste nummerpladeoperatør - Skat.dk

Mange dyre sager

TV SYD har bragt en række historier om, hvor dyrt det kan blive, hvis omregistreringen er glippet, eller hvis man ikke kan finde en gammel slutseddel.

Ved indgangen til 2022 havde DFIM således 5573 aktive sager ved Fogedretten med krav om i alt 611 millioner kroner. Det er et gennemsnit på godt 109.000 kroner. Derudover lå flere tusinde sager og ventede på at blive sendt i retten. 

Problemet har ofte været manglende information. DFIM har ikke sendt breve med anbefalet post eller i e-Boks, og mange har ikke modtaget eller har overset de papirbreve, som DFIM har sendt.

Der har været omfattende kritik af opkrævningerne, og derfor har DFIM valgt at sætte et loft, så man højst kan skylde 25.000 kroner i de verserende sager. Desuden lover DFIM, at man vil gøre mere for at sikre sig, at borgerne ved, at de afkræves dagsgebyrer. Blandt andet er man fra årsskiftet begyndt også at sende kravene i e-Boks.