Nyvalgt politiker forsømmer sig selv i jagten på sine mål i Folketinget

Det var ikke kun på den politiske scene, at Thomas Monberg havde et godt 2022. Sidste år blev han kåret som årets hjerteredder. Foto: Troels Sørensen
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Socialdemokratiets boligordfører og folketingsmedlem, Thomas Monberg, vil i sin første valgperiode gøre op med parallelsamfund og ændre opfattelsen af almene boliger.

Et tårn af valgplakater og en mur af diverse genstande blokerer udsynet til en racercykel og mountainbike, der hænger på væggen i Thomas Monbergs garage i Stensballe ved Horsens.

Socialdemokraten nyder at cykle, men med sit nye arbejde som fuldtidspolitiker har han lagt sin hobby på hylden.

- Jeg har forsømt mig selv, men mit mål er at få en struktureret hverdag, hvor jeg også kan få tid til at cykle en gang imellem, fortæller han i programmet 'Ny på Borgen' på TV SYD PLAY

46-årige Thomas Monberg Andersen regnede ikke for et år siden med en fremtid på Christiansborg som folketingspolitiker.

Derfor var det også en overraskelse for det flerårige byrådsmedlem, da han skulle overtage Henrik Dam Kristensens mandat efter valget 1. november 2022. 

I de foregående 15 år havde den tidligere formand for Folketinget siddet tungt på pladsen i Horsenskredsen.

Men efter knap 30 år på Christiansborg var tiden nu kommet til at give stafetten videre. Her pegede pilen på Thomas Monberg, som med 4.822 personlige stemmer fik flest stemmer af alle kandidater i kredsen.

I garagen står et bjerg af valgplakater i vejen for de to cykler på væggen. Thomas Monberg vil genbruge plakaterne til næste valg.

Politik på deltid forbi

Indtil han trådte ind i Folketinget som fuldtidspolitiker, var han kun politiker på deltid, nemlig i Horsens Kommune.

Ved siden af arbejdede han som skolelærer. 

Han er uddannet grafisk trykker, og han har i løbet af 25 år i branchen også været medarbejdernes tillidsrepræsentant.

Hverdagen som politiker på fuld tid ser han som den største forskel i forhold til sit tidligere politiske liv. 

- Jeg er på hele tiden, og jeg har mulighed for at grave mig rimelig dybt ned i et stofområde, fortæller han.

Flere almene boliger

Racercyklen i Thomas Monbergs garage er til salg. Køber man den, kan man for eksempel køre sin første lille tur tre kilometer væk.

Dér ligger Sundparken. Et alment boligkvarter som er på Indenrigs- og Boligministeriets liste over omdannelsesområder. Listen blev tidligere kaldt ghettolisten.

Liste over omdannelsesområder 2022

Mjølnerparken, København

Tåstrupgård, Høje Taastrup

Vollsmose, Odense

Nørager/Søstjernevej m.fl., Sønderborg

Stengårdsvej, Esbjerg

Sundparken, Horsens

Skovvejen/Skovparken, Kolding

Bispehaven, Aarhus

Gellerupparken/Toveshøj, Aarhus

Ifølge ham er manglen størst i København, men der er stadig brug for boliger med fast pris i Syd- og Sønderjylland.

- Huslejerne stiger og svinger, fordi der ikke er noget til at regulere markedet i min verden. Der er det rigtig godt at have en bund af almene boliger, som er faste i pris og med til at give konkurrence på de andre.

Hvad er et omdannelsesområde?

Omdannelsesområder blev indtil 2021 kaldt for hårde ghettoområder. Området skal være karakteriseret som parallelsamfund fem år i træk.

Et parallelsamfund vurderes ud fra følgende kriterier. Tre af dem skal opfyldes for at komme på listen:

  1. Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 40 procent opgjort som gennemsnittet over de seneste to år.

  2. Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst tre gange landsgennemsnittet opgjort som gennemsnit over de seneste to år.

  3. Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse, overstiger 60 procent af samtlige beboere i samme aldersgruppe.

  4. Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) er mindre end 55 procent af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

  5. Andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande er højere end 50 pct.

Kilde: BL - Danmarks Almene Boliger

Kriterierne stilles af Indenrigs- og Boligministeriet.

Sundparken i Horsens opfylder fire ud af fem af ministeriets kriterier for at komme på listen af steder, der skal laves om.

Området havde fra 2020 til 2021 en kriminalitetsprocent på 1,28. For at opfylde kriteriet skal procentandelen passere 2,18.

Thomas Monberg Andersen mener, at ghettolisten bragte gode ting med sig i begyndelsen, men ifølge boligordføreren er tiden også kommet til at vurdere områderne mere individuelt.

Thomas Monberg og Henrik Dam Kristensen under valgkampen sidste efterår.

Han vil gerne have, at opfattelsen af områderne ændrer sig.

- Det er trygt at være her. Det er på en ghettoliste, men jeg synes jo ikke, at det er en ghetto. Jeg synes jo, det er et hjem for mange mennesker. Der er børn i børnehaven, der har det godt, og det positive skal være i fokus, når man gerne vil ændre noget.

Siden 2018, hvor ghettolisten blev indført, er antallet omdannelsesområder faldet fra 15 til ni. Andelen af parallelsamfund er gået fra 29 til ti.

Ifølge Thomas Monberg skyldes det, at integrationen går bedre. Når første valgperiode slutter for den tidligere skolelærer, håber han på, at listen om parallelsamfund hører fortiden til.

Sjælden sygdom gør hendes liv til et helvede, men en anonym donation på 20 millioner giver håb

Stine Olesen fra Horne fik allerede de første symptomer som 13 årig. Foto: Ole Møller, TV SYD
Udgivet

Stine Olesen fra Horne lider af den alvorlige bindevævssygdom MCTD. Den rammer især yngre kvinder og er svær at behandle, fordi der mangler viden om sygdommen.

De første symptomer dukkede allerede op, da hun var 13 år. Hun kunne mærke, at der var noget galt, men lægerne mente ikke, at det var noget alvorligt.

I dag er Stine Olesen 44 år og er en af de godt 200 danskere, der dagligt lever med sygdommen MCTD (Mixed Connective Tissue Disease).

Stine Olesen bruger meget tid sammen med sin hest Guapo. Foto: Ole Møller, TV SYD

- Det er forfærdeligt. Det er som at bestige Mount Everest hver eneste dag, fortæller hun.

Mange forskellige symptoner

Sygdommen er en autoimmun bindevævssygdom, der når den er værst, kan have stor indflydelse på livskvaliteten hos de patienter, der er ramt.

Det har det også for Stine Olesen.

- Jeg bliver hurtigt træt og har ondt i alle de store led. Knæ, albuer, bækken. Samtidig angriber sygdommen også mine indre organer. Det kan være leveren. Det kan være hjertet, siger Stine Olesen.

13 år før diagnose

Det tog 13 år, før lægerne fandt frem til, at Stine Olesen var en af de få danskere, som lider af sygdommen. Diagnosen blev først stillet, da hun som 26-årig var gravid og blev alvorlig syg.

To år senere blev hun førtidspensionist som 28-årig.

Flest kvinder

Det er især kvinder i 20'erne og 30'erne, der bliver ramt af sygdommen og behandlingsmulighederne er i dag begrænsede, oplyser Gigtforeningen.

Derfor er der også stor glæde over, at der nu er dukket uventet økonomisk hjælp op på 20 millioner kroner, der udelukkende skal gå til at blive klogere på MCTD.

Overlæge Karen Schreiber skal lede forskningen i MCTD. Foto: Ole Møller, TV SYD

Anonym giver

Pengene kommer fra en anonym giver, der har ønsket, at alle pengene skal gå til forskning i netop den sygdom.

- Det er en helt unik mulighed for, at vi kan gøre en forskel for patienterne. Vi kan sætte os sammen og blive klogere på, hvordan vi bliver hurtigere til at stille diagnosen, og hvordan vi kan behandle de patienter, der har sygdommen, siger Karen Schreiber, der er leder af forskningsafdelingen på Dansk Gigthospital i Sønderborg.

Mange af patienterne med MCTD lider også af hvide fingre og hævede led. Foto: Ole Møller, TV SYD

Et håb er tændt

De 20 millioner kroner er den største donation, som Gigtforeningen nogensinde har modtaget, og Karen Schreiber tror på, at det kommer til at gøre en forskel for helbredet og livskvaliteten hos en overset patientgruppe.

Det håb er nu også blevet vækket hos Stine Olesen som dagligt døjer med træthed og stort set har smerter hele tiden.

- Den her donation er ligesom det mirakel, man har ventet på. Jeg vil så gerne takke den, der har givet pengene Jeg ved godt, at jeg ikke bliver helbredt i dag eller i morgen. Men bare det, at man nu kan komme et skridt videre, siger Stine Olesen.

Mand kom til at købe en øl til 6.000 kroner

Kay-Verner Christiansen (tv) får her overrakt skattekisten med den kostbare øl. Foto: Frisk Bryg
Udgivet

Et lille iværksætterfirma fra Aabenraa har netop haft release på deres nye øl. Den første aftapning blev solgt for 6.000 kroner på en auktion.

Du kan købe tre kasser Slots øl ved Fleggaard for 160 kroner, eller du kan købe en enkelt flaske øl for 6.000 kroner.

Kay-Verner Christiansen fra Korsør valgte det sidste, da han for nylig var med til lanceringen af en ny øl hos Frisk Bryg i Aabenraa.

Her blev den allerførste flaske med stempel nummer '1' på etiketten sat på auktion.

- Jeg blev nok revet lidt med af stemningen på auktionen. Samtidig kunne jeg mærke, at de andre bydere var ved at blive møre, fortæller Kay-Verner Christiansen.

Den nye øl er inspireret af en vikingeskat, der er fundet i Bjerndrup. Foto: Frisk Bryg

Kom i en skattekiste

Den sønderjyske øl, som nu står på en hylde i Korsør, har navnet Thorvigs Mjølner og er inspireret af en vikingeskat, der i 2019 blev fundet i nærheden af Bjerndrup tæt ved Aabenraa.

Derfor fulgte der også en skattekiste, to ekstra øl, en vikingekniv, en økse og nogle sølvmønter med i købet.

Og det var nok også derfor, at prisen blev hele 6.000 kroner.

- Jeg har altid interesseret mig for historie og har en særlig forkærlighed for Sønderjylland. Samtidig samler jeg på øletiketter, så det er helt perfekt, siger Kay-Verner Christiansen.

Et samlerkøb

Hvad der nu skal ske med den kostbare øl, har Kay-Verner Christiansen ikke besluttet.

Men den skal i hvert fald ikke drikkes.

- Jeg ved jo godt, at den ikke er pengene værd, men når man er samler, er det ikke altid, at fornuften den sejrer, erkender han.

Ikke den første dyre øl

Frisk Bryg er et forholdsvis nystartet bryghus, der godt kan lide at gøre lidt ekstra ud af lanceringen af en ny øltype.

Ved en tidligere auktion i Aarhus solgte de førsteudgaven af øllen Sloe Death for 3.500 kroner.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_cbt Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
Chartbeat
_cb Chartbeat
userId tvsyd.dk
_chartbeat4_expires Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
visitedPagesV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
lidc LinkedIn
bscookie LinkedIn
li_gc LinkedIn
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
JSESSIONID LinkedIn
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com