Søren Espersens relation til Syd- og Sønderjylland er minimal - alligevel står området ham nært

Søren Espersen blev valgt ind i Folketinget for Danmarksdemokraterne med knap 5000 personlige stemmer. Foto: Emil Hougaard/Ritzau Scanpix
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Han er efterhånden en rutineret sjæl på Christiansborg. Alligevel er udfordringerne nye for Søren Espersen, som for første gang er valgt til Folketinget i Syd- og Sønderjylland.

I et rødt hus med stråtag fra 1700-tallet langt ude på landet mellem Næstved og Vordingborg bor 69-årige Søren Espersen med sin kone Yvette Kim Fay Espersen.

Her har de boet i 23 år. Tilværelsen på landet står i skærende kontrast til Espersens hverdag som folketingspolitiker på Christiansborg.

- Jeg kunne ikke forestille mig at bo i byen. Jeg synes København er en dejlig by, men man kan også få for meget af den, fortæller Søren Espersen.

Roen på landet har fået det tidligere mangeårige medlem af Dansk Folkeparti igennem 18 hektiske år på Borgen.

Nu er han i gang med sin sjette valgperiode. Denne gang med tillid fra en uvant del af landet. For første gang var Søren Espersen opstillet i Sydjyllands Storkreds.

- Min morfar er født og opvokset i Vamdrup, men ellers ligger området mig nært historisk. Syd- og Sønderjylland er altid en væsentlig del af danmarkshistorien, og det skal man holde fast på, siger han. 

På trods af minimal relation til landsdelen, lykkedes det nordjyden at få 4.996 personlige stemmer ved valget 1. november.

Søren Espersen kom i Folketinget første gang i 2005. Foto: Nils Meilvang / Ritzau Scanpix

Udover ny landsdel, så stillede den uddannede journalist også op for et nyt parti.

Søren Espersens liv på Christiansborg begyndte i 2005, da han blev valgt ind for Dansk Folkeparti. Et parti han var medlem af i 25 år og næstformand for i otte år. I 2022 fik æraen en ende, da han ligesom andre DF'ere tog springet til Danmarksdemokraterne efter intern splid i folkepartiet.

Blå bog Søren Espersen

Født: 20. juli 1953 i Svenstrup i Himmerland

Uddannelse:

  • Læst Teologi på Københavns Universitet fra 1974-1976

  • Uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole, 1976-1980

Erhverv:

  • Journalist, Dagbladet, Ringsted, 1980

  • Journalist, BT, 1980-1988

  • Freelancejournalist, London, 1989-1992

  • Journalist, Billed-Bladet, 1992-1996

  • Pressechef, Dansk Folkeparti, 1997-2005

Politisk karriere:

  • Medlem af Fremskridtpartiet, 1992-1995

  • Medlem af Dansk Folkeparti, 1997-2022

  • Medlem af Danmarksdemokaterne, fra 2022

Kilde: ft.dk

Noget af det vigtigste for Søren Espersen er danmarkshistorien, hvilket hans hjem giver en fornemmelse af.

- Jeg synes al danmarkshistorie er enormt vigtigt. At kende den danske historie er også at kende den danske kultur.

I landejendommen på Sydsjælland bugner væggene med plakater og fotografier fra historien om Danmark. Historien om De Dansk Vestindiske Øer pryder en af dem med 13 lange og smalle plakater, der viser ordenskorpset fra Sankt Thomas.

Han synes, at historien er med til at vise, hvordan verden har udviklet sig til et bedre sted.

- Man bør gøre alt, hvad man kan, for at fortælle historien. Det har jeg sat en ære i at gøre for mine børn, siger han.

Grænsekontrollen er god

For sit nye parti er han udnævnt kultur- og kirkeordfører, ligesom han har ordførerskabet for det tyske mindretal.

I den igangværende valgperiode er grænsekontrollen en af mærkesagerne for ham. Det har den været gennem hele hans tid som folkevalgt. I 2005 mente han, at grænsekontrollen skulle indføres, da han betegnede det som det mest effektive våben overfor terrorister. 

Den nuværende kontrol ved den dansk-tyske grænse begyndte midlertidigt i 2016. Ad flere omgange er den blevet forlænget, hvor den for nuværende varer indtil den 12. maj i år.

Borgmestrene i Aabenraa og Tønder Kommune samt Politiforbundet har udtrykt kritik overfor kontrollen. Selv er Søren Espersen alligevel tilhænger.

- Jeg er jo varm tilhænger af grænsekontrollen, og den skal vi altid bevare, siger han.

Søren Espersen er medlem af Folketinget for partiet Danmarksdemokraterne. Tidligere var han næstformand for Dansk Folkeparti fra 2012 til 2020, inden pladsen blev overtaget af Morten Messerschmidt. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Kritikken fra grænsekommunerne bygger blandt andet på de udfordringer, som grænsekontrollen giver for danske pendlere. Står det til Danmarksdemokraten skal der også findes bedre løsninger for borgere, som bor på den ene side af grænsen og arbejder på den anden side.

Han mener, man kan indføre pendlersluser, som skal fungere gennem nummerpladescanninger.

- Man kan lave alting. Det kan man efter min opfattelse gøre på seks måneder, hvis man har viljen til det.

Når Søren Espersen bliver spurgt om, hvorfor ændringerne ikke er sket endnu, så erkender han, at hans opmærksomhed på problematikken først opstod for et år siden. 

Derudover mener han, at emnet har manglet prioritering for regeringerne de seneste seks år.

Han ser dog bevarelsen af grænsekontrollen som hovedemnet og ønsker at minde om, at grænsen ikke kun tilhører Syd- og Sønderjyderne.

- Det er også Holbæks og Viborgs grænse. Det er grænsen for hele Danmark, og det er hundrede procent et af de områder, som jeg vil kæmpe rigtig meget for, siger han.

Du kan se mere til Søren Espersen og syv øvrige folketingsmedlemmer, der er nyvalgte i Syd- og Sønderjylland i programserien 'Ny på Borgen' på TV SYD PLAY. 

Ingrid inviterede fotovogn indenfor - nu er hendes indkørsel fyldt med skrald

Ingrid Marie Lorentzen har siden juli 2024 fået kastet skrald i sin indkørsel. Foto: Ingrid Marie Lorentzen
Udgivet

Hver dag kaster billister skrald i Ingrid Marie Lorentzens indkørsel, fordi hun i juli tillod en fotovogn at parkere. Nu ligger hun på lur for at fange gerningsmændene.

Tomme ketchupflasker, emballage fra færdigretter, sølvpapirskugler, plastikbøtter og mælkekartoner.

Det er bare nogle af de ting, Ingrid Marie Lorentzen mandag til fredag samler op i sin indkørsel på Varde Hovedvej ved Bramming.

- Jeg oplever det som meget, meget krænkende og grænseoverskridende. Jeg kan ikke leve med, at det er en losseplads.

Foto: Ingrid Marie Lorentzen

Skraldet blæser nemlig ikke tilfældigt ind på hendes grund. Det bliver kastet målrettet fra billister, der har set sig sure på hende. Helt enkelt, fordi hun i juli sagde ja til, at en fotovogn måtte parkere på hendes grund.

- Jeg kan ikke klare at gå op og hente min avis. Jeg kigger til højre og venstre, før jeg går derop, fortæller Ingrid Marie Lorentzen, hvis hus ligger for enden af en længere indkørsel fra vejen.

Den fem måneder lange chikane - som stadig står på - har også fået konsekvenser for politiets indsats på adressen.

- Jeg har bedt dem om ikke at holde her mere. Og jeg er vred over, at jeg skal sige, at de ikke må, siger hun.

Men trods flytningen af fotovognen på hendes adresse, så kaster flere billister stadig skrald i indkørslen.

- Et dyrt 'ja'

Ingrid Marie Lorentzen har boet på Varde Hovedvej siden 1996. De seneste tre år alene, efter hendes mand gik bort i 2021.

I sommers bankede en ansat fra politiet på døren for at høre, om de måtte parkere en fotovogn i buskadset på hendes grund.

- Og det var de meget velkomne til, for jeg ved, hvor idiotisk folk kører herude.

Foto: Ingrid Marie Lorentzen

Et stykke af Varde Hovedvej er et fokusområde for Syd- og Sønderjyllands Politi, når det kommer til hastighed hos billister.

- Det startede med sølvpapirskugler, som jeg undrede mig over. Og da jeg fortalte det til ham i fotovognen, genkendte han problemet med det samme.

Siden har chikanen mod den 75-årige pensionist udviklet sig. I de værste tilfælde er der blevet tømt hele skraldeposer.

- Jeg føler mig meget alene i verden om det.

På vagt om natten

Hos Syd- og Sønderjyllands Politi er de overraskede over den virkelighed, som Ingrid Marie Lorentzen møder.

- Jeg synes, det er trist, når det bare er en borger, der gør sin borgerpligt. Jeg er faktisk smårystet over, at folk chikanerer på den måde, fortæller Jan Lambertsen, der er politiinspektør.

Episoderne er ikke blevet politianmeldt endnu. Men skulle det ske, så er Syd- og Sønderjyllands Politi klar til at skride ind.

- Hvis det fortsætter, så har vi udstyr, der kan fange vedkommende. Det er ikke et problem, så sætter vi bare overvågning op på stedet.

Bør I ikke advare borgere, der lægger grund til en fotovogn, om, at man kan opleve chikane?

- Hvis det var en tendens, og noget der var almindeligt, så jo - men det er ikke almindeligt, så det har vi ikke gjort, fortæller Jan Lambertsen.

Foto: Ingrid Marie Lorentzen

Selvom det endnu ikke er blevet til en konkret anmeldelse, så har vestjyden i flere tilfælde taget sagen i egen hånd.

- Jeg har siddet ved indkørslen i to nætter for at se, hvad mønsteret er. Kører bilen herind? Jeg er gået derop fra klokken 23 til 07 for at se, om jeg kan få deres nummerplade. Så kan jeg springe ud, hvis de kommer, fortæller hun.

Derudover er hun ved at få installeret overvågning på grunden, som forhåbentlig skal fange gerningsmændene.

- For at sige det rent ud, vil jeg have hævn. Jeg får stadig skrald, selvom fotovognen ikke holder her længere.

De mange måders chikane har ramt den 75-årige vestjyde.

- Jeg er meget påvirket af det og kan slet ikke have det i mig - nu er jeg lettet over, at det kun er sølvpapirskugler, der for det meste ligger. Jeg kan ikke gøre andet end at håbe på, at det går over af sig selv.

Stormfloden tog træerne – debatten om slotsparkens fremtid spirer

Borgerne i Sønderborg får nu bedre udsyn til byens slot, efter syv træer er blevet fældet. Video: Kjeld Friis, TV SYD
Udgivet

Syv træer ved slottet i Sønderborg gik ud efter stormfloden i 2023. Nu er de fældet og bliver ikke genplantet. Det giver ærgrelser ved museet.

Sønderborg er fra i dag blevet et egetræ, et asketræ, to lindretræer og tre hestekastanjer fattigere. Syv træer ved Sønderborg Slot er i dag fældet og er nu kun at huske ved en bar plet på jorden.

Det er sket som følge af oktoberstormfloden i 2023, hvor træerne stod under saltvand og derfor ikke længere var sikkerhedsmæssig forsvarlige at have stående. Det skriver Slots- og Kulturstyrelsen.

At træerne nu er væk ærgrer direktør ved Museum Sønderjylland, Axel Johnsen.

- Jeg synes, det er er ærgerligt. Parken består af plæne og træer. Jeg håber ikke, at det kun bliver plæne.

Han har fuld forståelse for, at træerne måtte fjernes, og at der kan være udfordringer med at plante ny, hvis vandet igen skulle stige.

- Jeg er med på, at dårlige træer skal væltes, men jeg forstår ikke, at man ikke må genplante. Det vil jeg gerne drøfte med Slots- og Kulturstyrelsen.

Ifølge Slots- og Kulturstyrelsen skal træfældningen gøre slottet synligt som landmærke.

Syv træer ved Sønderborg Slot er i dag fældet og er nu kun at huske ved en bar plet på jorden. Foto: Kjeld Friis, TV SYD

- Der vil ikke blive plantet nye træer som erstatning for de gamle, da der af hensyn til beskyttelse af fortidsmindet er forbud mod plantning af nye træer. Dertil er det meningen, at selve slottet skal fremstå som et synligt landmærke i landskabet, skriver Slots- og Kulturstyrelsen.

Mangler en plan

Borgerne i Sønderborg får nu bedre udsyn til byens slot. Det håber museumsdirektøren dog ikke er vedblivende.

- Jeg synes, at der var en fin landskabsplan, da man anlagde slotsparken, hvor man fremhævede ruinen og lod træer vokse op og skabe en park omkring. Det ønsker jeg mig fortsat.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com