Henrik Frandsens nye job er opfyldelsen af mange drømme

Henrik Frandsen har prøvet en del i politik. Senest er han nyvalgt folketingsmedlem for et nyt parti og svært godt tilfreds med det hele.

Tumultarisk er vist det eneste dækkende ord for Henrik Frandsens politiske karriere de seneste år. Men det er en tumult, der kun har ført opad. Først var han borgmester i Tønder, hvilket så ud til at passe ham glimrende. Men så op til seneste kommunalvalg valgte Venstres partiforening at stille en anden op som spidskandidat og førstevalg til de gyldne kæder. 

quote

Det var ikke en ambition, jeg havde for halvandet år siden

Henrik Frandsen, MF for Moderaterne.

Det blev borgmester Frandsen så indebrændt over, at han senere på året forlod Venstre og dannede sin egen Tønder Listen med seks andre afhoppede Venstrefolk.

Henrik Frandsen er med i TV SYDs tv- og artikelserie 'Ny på Borgen', hvor vi kommer tættere på, hvem de nyvalgte politikere er som mennesker og politikere.

Tønder Listen fik et fint kommunalvalg, men ikke fint nok til at Frandsen kunne sætte sig i borgmesterstolen igen. Da Lars Løkke Rasmussen dannede sit nye parti i sommeren 2022, meldte Frandsen sig under de moderate faner. Med 6206 personlige stemmer kunne Frandsen rykke til hovedstaden.

- Det var ikke en ambition, jeg havde for halvandet år siden, fortæller Henrik Frandsen, Moderaterne.

Hvem er Henrik Frandsen?

Født i 1961.

Drev i mange år et landbrug med grise på sin gård nær Skærbæk. Efter den politiske karriere tog fart, er jorden og grisene blevet solgt fra.

Overtog borgmesterposten i Tønder i 2016, da den tidligere borgmester døde. Året efter blev han så valgt i sin egen ret.

Har været viceformand for Landbrug og Fødevarer.

Henrik Frandsen blev ikke minister, hvilket ikke tager pusten fra ham.

- Jeg ville selvfølgelig gerne have haft en ministerbil og alt det der, men nu er jeg gruppeformand og finansordfører, og det er to tunge poster, og det bliver både spændende og udfordrende, fortæller Frandsen.

Udsigten fra Christiansborg
Udsigten fra gruppeværelset på Christiansborg.
Foto: Troelse Sørensen

Gruppeformanden er folketingsgruppens førstemand. Han laver dagsordner til gruppemøderne, leder møderne, konkluderer på diskussionerne og har kontakt til de andre folketingsgrupper.

- Jeg sidder derovre, siger Henrik Frandsen og peger på en stol omkring det runde bord.

- Det var der, jeg satte mig første gang, og så er jeg blevet siddende, og vi har besluttet, at det er bordenden.

Henrik Frandsen i en TV-debat op til valget.
Henrik Frandsen i en TV-debat op til valget.
Foto: TV SYD

Der skal sidde 19 omkring det runde bord, hvis de ellers kan løsrive sig fra udsigten, hvor man udover hustagene på Gammel Strand kan se Slotspladsen med rytterstatuen af Christian IX, Marmorkirken og Det kongelige Teater.

Moderaternes gruppelokale
Moderaternes gruppelokale med egen udsigt.
Foto: Troels Sørensen, TV SYD

Gruppelokalet er lyst og let med moderne kunst på væggene og smarte, danske møbler. Det samme gælder den lejlighed, som det nybagte ærede medlem har fået stillet til rådighed et ejendomsmæglerstenkast fra Borgen. Det er sådan en mellemting mellem et hotelværelse og en tandlægeklinik uden bor, skyl og røntgen. Men det er nok heller ikke her, Frandsen kommer til at sidde og kede sig hvis overhovedet. Han er jo ikke bare nybagt folketingsmedlem, hele hans folketingsgruppe er nybagt.

Henrik Fransens lejlighed.
Henrik Fransens lejlighed.
Foto: Troels Sørensen

- Mange af de ting vi gør, gør vi for første gang. Vi har en enestående mulighed for at skabe vores egen kultur og vores egne traditioner. Jeg har selv taget noget med fra det, jeg har lavet tidligere. Jeg har for eksempel taget en snak med hvert enkelt gruppemedlem om, hvordan de har det, og hvad de gerne vil, fortæller gruppeformand for Moderaterne, Henrik Frandsen.

Nu er Moderaterne jo dannet af en tidligere venstremand Lars Løkke Rasmussen, og Henrik Frandsen er også forhenværende venstremand, og hans skilsmisse fra det lokale Venstre i Tønder var så langt fra en lykkelig skilsmisse, som man næsten kan nå. Men der er intet ondt blod i Folketinget.

- Jeg har jo allerede inden, jeg blev valgt, haft et stort netværk blandt Venstres folketingsmedlemmer. Jeg fornemmer stor respekt for det, vi gør, og jeg har altid haft et godt forhold til venstrefolkene på Christiansborg, fortæller Henrik Frandsen.