Campister vil vide, om de må fiske og bade i forurenet fjord

PFAS fra Sønderborg Lufthavn er ledt ud i Augustenborg Fjord. Borgere og politikere vil have fjorden undersøgt, men det bremses af en anden klagesag.

Fastliggerne på Madeskov Camping plejer at bade, fiske og slippe deres hunde løs i Augustenborg Fjord. Men de holder sig inde på land, efter der blev fundet PFAS i fjorden, som er strømmet ud af Sønderborg Lufthavn. 

I store mængder er kemikaliet kræftfremkaldende, og grænseværdierne i grundvandet ved lufthavnen er overskredet op til 2500 gange. Den PFAS, som via lufthavnens drænrør ledes ud i fjorden, ligger også langt over grænseværdierne, men det besvarer ikke campisternes spørgsmål. 

quote

Vi har fået at vide, at PFAS bliver fortyndet i vandet, men det er stadig giftigt

Allan Kock, fastligger på Madeskov Camping

- Vi kan ikke få et klart svar på, om vi trygt kan bevæge os ud i vandet, og vi savner at få det ordentligt undersøgt. Vi har fået at vide, at PFAS bliver fortyndet i vandet, men det er stadig giftigt, og der er ingen gennemstrømning i fjorden. Så det er vi ikke trygge ved, siger Allan Kock, som plejer at sætte net ud for at fiske.

Formand vil stoppe udledning

Der løber stadig PFAS-holdigt vand ud i fjorden fra tidligere brandøvelser. Fødevarestyrelsen har vurderet, at udledningen ikke er farlig for mennesker, men styrelsen har ikke testet fisk og skaldyr for PFAS. 

Derfor er Sønderborgs miljøudvalgsformand, Asger Romme Andersen (EL), heller ikke tilfreds.

quote

Der strømmer PFAS ud fra lufthavnen, og vi ved ikke, hvad det betyder for badevandet

Asger Romme Andersen (EL), formand for miljøudvalget i Sønderborg Kommune

- Der strømmer PFAS ud fra lufthavnen, og vi ved ikke, hvad det betyder for badevandet og livet i fjorden. Det synes jeg, vi skal have undersøgt, og udledningen bør stoppes, siger Asger Romme Andersen.

Miljøudvalgsformand Asger Romme Andersen (EL) vil gerne have en større undersøgelse af PFAS-udledningen, og han vil gerne have udledningen stoppet.
Miljøudvalgsformand Asger Romme Andersen (EL) vil gerne have en større undersøgelse af PFAS-udledningen, og han vil gerne have udledningen stoppet.

Forsvaret bremser undersøgelse

Sønderborg Kommune kan give Sønderborg Lufthavn et undersøgelsespåbud, men det har kommunen ikke gjort. I stedet afventer Sønderborg en sag fra Haderslev Kommune, som gav Forsvaret påbud om at undersøge Skrydstrup Lufthavn, hvor der også er brugt PFAS.

- Dén sag kan få betydning for, om vi kan komme igennem med et påbud overfor Sønderborg Lufthavn, så den afventer vi. Men Sønderborg Kommune er medejer af Sønderborg Lufthavn, så i mine øjne bør vi bruge vores medejerskab til at få standset ulykken, siger Asger Romme Andersen.

Trængt økonomi

Det kommer dog næppe til at ske, siger Erik Lauritzen (S), som både er borgmester i Sønderborg og bestyrelsesmedlem for lufthavnen. 

quote

Sønderborg Lufthavn er økonomisk trængt og sætter ikke selv gang i en bekostelig undersøgelse

Erik Lauritzen (S), Sønderborgs borgmester og medlem af Sønderborg Lufthavns bestyrelse

- Vi har drøftet sagen i lufthavnens bestyrelse, og beslutningen er at afvente, hvad der sker. Hvis myndighederne beder lufthavnen om at medvirke til en undersøgelse, så gør vi selvfølgelig det. Men Sønderborg Lufthavn er ingen overskudsforretning, så lufthavnen sætter ikke selv gang i en bekostelig undersøgelse, siger Erik Lauritzen.