Forhøjet vandstand ved Lillebælt har toppet

Mindre oversvømmelser i Sønderborg søndag aften - spærring af Sønder Havnegade ophæves mandag formiddag.

Gummistøvlerne var fundet frem i byerne langs Lillebælt sent søndag aften, da vandstanden i bæltet steg til langt over daglig vande.

I Kolding og Aabenraa stod vandet højest klokken 22.00, hvor vandstanden blev målt til 107 centimeter over daglig vande. Sønderborg og Haderslev lå en smule lavere med henholdsvis 105 og 102 centimeters højvande.

Sønder Havnegade i Sønderborg blev søndag morgen spærret for trafik på grund af prognoser om højvande og vil sandsynligvis åbne igen mandag formiddag.

- Vi har is i maven og følger prognoserne tæt. Først når vandstanden er over 1,2 meter, begynder vi for alvor at reagere, for så opstår der også problemer andre steder end i Sønderborg By, fortæller Allan Dalager Clausen, beredskabschef i Sønderborg.

Kolding Kommune oplyste søndag på sin facebookside, at den for en sikkerheds skyld havde sendt folk ud for at lægge sandsække omkring transformerstationen ved Falck på havnen.

Sne på vej

Mandag morgen er faren drevet over, idet vandstanden i de fire Lillebæltsbyer er sunket til 64-67 centimeter over daglig vande.

Hos Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) forklarer vagtchef Jens Lindskjold den forhøjede vandstand i området med den kraftige vind fra øst og nordøst.

- Vandet er stuvet sammen i Lillebælt. Fra Kolding og sydpå var der søndag aften højere vandstand end normalt for højvande. Men først ved en forhøjet vandstand på 1,2 meter begynder vi at udsende varsler, forklarer han.

Der er ifølge ham ikke udsigt til noget lignende de næste par dage, hvor vejret bevæger sig over i slud og sne.

- Torsdag kommer der udbredt snevejr, hvor fem-otte centimeter sne vil lægge sig. Dog ikke helt indtil jul, for allerede i næste uge kigger vi ind i klassisk dansk vintervejr med plusgrader, siger han.