Himmark Strand tættere på at blive renset

Et borgermøde i aften skal forberede naboerne på det enorme oprydningsarbejde på stranden i Himmark. Det bliver stort, og det bliver dyrt.

7300 lastbillæs, det er, hvad der skal køres væk fra Himmark, når stranden skal renses. Det er mellem seks og otte i timen.

Det, der skal køres væk, er giftigt affald, som Danfoss i årene 1950 til 1967 begravede og/eller brændte af på stranden. Det er i runde tal mellem 15.000 og 50.000 kubikmeter. Det er her, de mange lastbiler kommer ind i billedet.

Forureningen på den idylliske strand ved Himmark, hvor der i øvrigt er badeforbud på 550 meter, fik i december den tvivlsomme ære at blive den tiende generationsforurening i Danmark. En generationsforurening er blandt andet defineret ved, at det koster mere end 50 millioner kroner at rydde op.

Der er indført badeforbud ved Himmark Strand på Nordals efter fund af vinylklorid.
Der er indført badeforbud ved Himmark Strand på Nordals efter fund af vinylklorid.
Foto: TV SYD

Og det kan Himmark-forureningen leve op til uden at skulle anstrenge sig. Der er afsat 142 millioner kroner på finansloven til projektet, og Danfoss har lovet 25 millioner oven i. Det er anslået, at den samlede pris bliver mellem 156 og 192 millioner kroner.

Efter planen skal arbejdet begynde i starten af 2024 og stå færdigt i 2026.

- Den her oprydning er relativt hurtigt overstået. Vi regner med at være færdige i 2026, og så vil der gå et par år, inden man igen må bade der, fortæller Poul Erik Jensen, formand for miljøudvalget i Region Syddanmark.

Myndigheder finder kræftfremkaldende stof på Himmark Strand. Arkivfoto.
Myndigheder finder kræftfremkaldende stof på Himmark Strand. Arkivfoto.

De to andre generationsforureninger, regionen har på hænderne, er da også i en klasse for sig. Dels er der forureningen i Grindsted by og så den i Kærgaard Klitplantage. Den sidste regner udvalgsformanden med først bliver færdig i 2040'erne.

Oprydningen i Himmark er også speciel på en anden måde. Forureneren er nemlig med til at betale.

- Danfoss er undtagelsen. Vi har ikke oplevet før, at dem, der har forurenet, også er med til at betale, selvom de egentlig ikke er forpligtet til det. Der var jo ingen miljølovgivning dengang, fortæller Poul Erik Jensen.

quote

Det er da træls

Poul Erik Jensen, formand for Miljøudvalget i Region Syddanmark.

Det var en anden tid, som man siger, men derfor skal det jo betales alligevel.

- Det er da træls, at vi skal bruge skatteydernes penge på det her, men det er bare sådan, det er, siger Poul Erik Jensen, der i aften skal forklare nogle af de samme skatteydere, hvad der kommer til at ske på deres strand.

På grund af prisen skal oprydningen af Himmark Strand i EU-udbud, og det regner regionen med vil ske i juni måned.