Syvårige Patricia har ikke været i skole i et år: Hun er for klog og flytter nu til Tyskland

Patricia Goudarzi Nielsen fra Sønderborg bliver undervist hjemme, fordi de to private skoler, hun har gået på, ikke kan hjælpe. Hun er nemlig højt begavet. Familien flytter nu til Tyskland.

Hun grubler kun ganske kortvarigt over et gangestykke

- Tre gange ni.... det er 27, konstaterer hun hurtigt.

Patricia Goudarzi Nielsen kigger smilende op på sin mor. De sidder hjemme i stuen i Gråsten og er i gang med dagens undervisning. I mere end et år er det foregået derhjemme.

- Vi har været hos en psykolog i Kolding, der har foretaget en mængde test. Hans konklusion er, at Patricia er højt begavet, fortæller Simin Goudarzi Nielsen, Patricias mor.

Det kan måske lyde som en velsignelse, men sådan er virkeligheden ikke ifølge Patricias far, Henrik Goudarzi Nielsen.

- Patricia er ligesom en væddeløbshest, der står klar i startboksen. Når klappen går op, suser hun afsted. Udfordringen ved det er, at når børn som Patricia bliver ekstremt hurtigt færdig med deres opgaver i skolen, bliver de opfattet som forstyrrende elementer, fortæller Henrik Goudarzi Nielsen.

Det har familien Goudarzi Nielsen oplevet med Patricia.

- Patricia er syv år gammel og bliver placeret i tredje klasse. Men det fungerer ikke, for selvom Patricia er hurtig i hovedet, er aldersforskellen for stor, siger Simin Goudarzi Nielsen.

Mere fokus på de svage børn

Den foregående VLAK-regering havde afsat 65 millioner kroner på finansloven, målrettet højt begavede børn. Da regeringsmagten i 2019 skiftede til Socialdemokratiet, blev puljen i stedet øremærket til de svage børn.

- Med et pennestrøg blev pengene til de højt begavede børn fjernet. Pludselig var det ikke længere vigtigt. Sådan føltes det for forældre. Det er ikke, fordi jeg mener, at man ikke skal prioritere de svage børn, men jeg synes, man svigter de højt begavede børn. De har også nogle problemer, siger Henrik Goudarzi Nielsen

De problemer kender psykolog Heidi Foldager godt til. Det er et reelt problem for højt begavede børn, at de i mange tilfælde ikke kan finde sig til rette i skolen.

- De fleste højt begavede børn møder en dansk folkeskole, der simpelthen ikke er indrettet til at tage vare på de særlige udfordringer, et højt begavet barn giver, siger hun. 

Et luksusproblem

Familien Goudarzi Nielsen har ad flere omgange forsøgt at få hjælp til Patricias skolegang, men beskeden fra Sønderborg Kommune har været nedslående.

- Jeg har ringet flere gange og sagt, at vi har brug for hjælp til at finde det rigtige tilbud. Men beskeden, jeg fik fra Sønderborg Kommune, var, at det er et luksusproblem. Det er ikke et luksusproblem, fordi mange højt begavede børn, der ikke får de udfordringer, de har brug for, får problemer senere i skolen, siger Patricias mor.

For familien Goudarzi Nielsen betyder den manglende forståelse for Patricias særlige begavelse, at de nu flytter til Tyskland

- Vi vælger at flytte til Berlin indenfor den nærmeste fremtid. Tyskland har en helt anden forståelse for de problemer, som højt begavede børn står med. Det, har vi valgt, er vigtigere end at skulle slås med et trægt skolesystem i Danmark, slutter Henrik Goudarzi Nielsen.

Fem gode råd til forældre med højt begavede børn

1) Bliv afklaret. Brug for eksempel Linda Silvermans screeningsskema, eller tal med Foreningen Gifted Children. Den tilbyder en screeningssamtale, som kan afklare, om dit barn er højt begavet. I kan også selv betale for en WISQ-test hos en privat praktiserende psykolog, men testen er behæftet med usikkerhed; for eksempel kan mistrivsel øve stor indflydelse på resultatet. PPR tilbyder som regel ikke en test, da det ikke er et ‘problem’ at være højtbegavet.

2) Italesæt, at barnet er anderledes. Højtbegavede børn forstår tidligt abstrakte begreber og kan godt forstå det. De føler sig anderledes, fordi de er anderledes, og som forældre har vi ansvar for at sætte ord på den anderledeshed, så de ikke skal føle sig forkerte.

3) Samarbejd med skolen. De fleste lærere vil gerne leve op til kravene om undervisningsdifferentiering, men ved måske ikke, hvad der kendetegner et højtbegavet barn, og hvordan man bedst udfordrer og støtter det. Del din viden om dit barn, men vær også åben over for, at skolen løser opgaven på sin måde.

4) Tank barnet op i fritiden. Find nogle individuelle, måske lidt smalle sportsgrene, hvor barnet skal koncentrere sig og kun er afhængig af sig selv – det kunne være bueskydning eller svømning. Der vil det kunne møde ligesindede og blive optaget i et interessefællesskab, som giver overskud til resten af tiden, hvor det er i mindretal.

5) Find nogle ligesindede. Ligesom børnene har godt af at finde nogle kammerater at spejle sig i, kan det også være godt for forældre til højtbegavede børn. De kan være udfordrende at opdrage, derfor er det rart at have nogen at sparre med.