TV der bevæger dig

Danfoss udvider i Kina

En aftale til flere hundrede millioner kroner kan blive et springbrædt til mere handel. En kinesisk million-by skal udvikles til en af verdens førende inden for fjernvarme.

Jørgen Mads Clausen underskrev en aftale, der nu kaster hundredevis af millioner af sig.

Det drejer sig om byen Anshan, der ligger i den nordøstlige del af landet. For flere hundrede millioner kroner skal fjernvarme-divisionen på Danfoss levere komponenter over de kommende tre år, og konsulentfirmaet COWI er med i forberedelsen og gennemførelsen af projektet.

Renere luft

Danfoss vil sørge for, at 1,8 millioner indbyggere i Anshan får en stabil fjernvarme. Byen får renere luft, både ude og inde, og der kommer varmt vand i alle hanerne.

Anshan ligger godt 150 kilometer fra grænsen til Nordkorea. Byen har i årevis været et vigtigt industri-område. Det er her, den største stål-produktion finder sted, og overskuds-varmen fra stål-industrien skal indgå i fjernvarme-systemet.

På den måde bliver der brugt mindre energi, og CO2-udledningen falder med en kvart million ton. Projektet bliver det første af sin art i Kina, og er genstand for stor opmærksomhed fra andre byer.

Udvider fabrik

Samarbejdet med Anshan betyder, at Danfoss udvider sin fabrik i Anshan.

- Vi er glade for at få denne mulighed for at udvide vores fjernvarmeforretning i Kina. Det vil betyde, at vi på basis af de erfaringer, vi gør i Anshan, kan intensivere samarbejdet med andre kinesiske byer om at optimere deres fjernvarmenet, siger Lars Tveen, der er direktør for Danfoss District Energy.

Varme i vinter-byen

For en måned siden indgik Danfoss en samarbejdsaftale med en anden kinesisk storby. Industri-byen Harbin godt 500 kilometer nordøst for Anshan skal også have et bedre fjernvarme-system, og det er påkrævet, for om vinteren er der hundekoldt i Harbin.

Derfor er det hver vinter muligt at gennemføre en stor is-festival med kæmpe-skulpturer og paladser. Det er en stor turist-attraktion.

I Anshan er der for øvrigt også en stor turist-attraktion. I et tempel i byen står verdens største Buddha-figur af jade. Figuren siges at være hugget ud af en stor blok jade, der er otte meter høj.

Sidste år var den kinesiske præsident Hu Jintao i Danmark. Han underskrev ved den lejlighed en samarbejdsaftale med formanden for Danfoss-bestyrelsen, Jørgen Mads Clausen.