EU vil undersøge Kongskildes udflytning

Lukningen af Kongskildes fabrik i Sønderborg og de mange job, virksomheden flytter til Polen, får nu EU-Kommissionen til at gå i sagen, skriver Fagbladet 3F.

Kongskildes fabrik i Polen har fra 2009-15 modtaget 45 millioner kroner. Nu vil kommissionen undersøge, om pengene er givet i strid med EU's regler, der forbyder, at EU-støtten går til udflytning af arbejdspladser.

Sidste år undersøgte kommissionen også Kongskilde, fordi godt 35 job fra fabrikken i Sorø blev flyttet til Polen. Dengang fandt Kommissionen, at reglerne ikke var overtrådt.

- De polske myndigheder vil undersøge sagen igen I tæt samarbejde med Kommissionen, skriver talsmand for kommissionen Jakub Adamowicz i en mail.

Mandag fik 125 ansatte på Kongskilde at vide, at de blev fyret inden året er omme og deres job flyttet til Kutno i Polen.

Undersøgelsen vækker glæde hos flere danske EU-politikere.

Jeppe Kofod fra Socialdemokraterne er meget tilfreds med, at Kommissionen nu går ind i sagen.

- Man må ikke få støtte til at flytte job, så vi skal helt til bunds i den her sag. Jeg vil følge op og sikre, at Kommissionen får afdækket den her sag grundigt, siger Jeppe Kofod.

Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti har flere gange kritiseret, at EU-pengene bliver brugt i strid med reglerne.

- Jeg glæder mig over, at Kommissionen vil tage disse sager op. Helt grundlæggende er EU's støtteordninger vanvittige. Men indtil de bliver afskaffet, må vi i det mindste insistere på, at reglerne overholdes, skriver Morten Messerschmidt.

Ledelsen i DLG, der ejer Kongskilde, har ikke ønsket at kommentere EU-kommissionens undersøgelse. Men afviste onsdag, at de har brudt nogen regler.

- Vi har sagt, hvad vi vil sige. Nu må vi afvente EU-Kommissionen, siger pressechef Jes Randrup.