TV der bevæger dig

Mølle får hat på igen

Renoveringen af Dybbøl Mølle når endnu et højdepunkt, når møllehatten atter vender tilbage på toppen af møllen.

Møllehatten blev fjernet tilbage i august som et led i arbejdet med at renovere Dybbøl Mølle. Foto: Michael Nielsen, TV SYD

14 tons. Så meget vejer møllehatten på Dybbøl Mølle, som i dag tirsdag bliver hejst på plads på den nye murkrone – et kæmpetandhjul, støbt ind i en meter høj betonkrans.

I to måneder har hatten stået på stålbukke på jorden ved siden af møllen, da renoveringsarbejdet af Dybbøl Mølle endnu er i gang, men i dag skal den sættes på igen, og det bliver det mest kritiske punkt i renoveringsarbejdet. Tandhjulene i møllehatten skal nemlig passe med tandhjulene i toppen af møllen.

Møllehatten har gennemgået en renovering, som blandt andet består i, at træværket er blevet malet rødt ad flere omgange.

Læs også Mølle skal have savet vingerne af

Omfattende renoveringsarbejde

Møllen skal stå færdig til næste år, når det skal fejres, at det er 100 år siden, Sønderjylland blev en del af Danmark.  

Arbejdet med at renovere Dybbøl Mølle begyndte i slutningen af juli. Det første skridt i renoveringen var, da møllens vinger blev savet af. Efterfølgende blev møllehatten hejst ned fra møllen, og det var første gang, at hatten blev fjernet siden 1933.

Murerne har haft travlt med at pudse, afrense og kalke møllen, så den i dag kan få hatten på igen, inden de nye vinger bliver monteret.

Læs også Se billederne: Så har Dybbøl Mølle mistet vingerne

Mest sete på tvsyd.dk