Ekspert kalder livet i tv-rede for usædvanlig

I Smedager ligger der fem storkeunger, som stortrives. De er nu mellem to og en halv uge og tre uger gamle, og ifølge storkeeksperter er det usædvanligt, at så mange af dem fortsat lever.

I tv-reden i Smedager er der trængsel. De fem storkeunger, som klækkede mellem den 5. og 12. maj, lever og stortrives alle.

- Det er faktisk historisk, at der er fem så store unger, som alle er i live på nuværende tidspunkt, siger Jess Frederiksen, der er formand i foreningen Storkene.dk, og fortsætter:

- Det troede jeg simpelthen ikke ville være sandsynligt for bare to uger siden.

Det er Thorkild og Connie, som for andet år opfostrer unger i reden. Sidste år fik storkeparret to levedygtige unger, Clara og Holger, på vingerne. 

Storkeungerne fik de første uger særligt regnorme og snegle. Nu er de gået over til frøer, salamander og fisk.
Storkeungerne fik de første uger særligt regnorme og snegle. Nu er de gået over til frøer, salamander og fisk.
Foto: TV SYD/Storkene,dk

Connie lagde også fem æg i 2023. De fire af dem klækkede, men efter et døgn var to af ungerne døde.  

Derfor har Jess Frederiksen heller ikke turde håbe på, at alle fem unger i år ville klare den så længe. Men nu begynder han at tro på, at der er chance for, at de alle overlever.

Tiden arbejder for ungerne

- De næste to uger er afgørende for storkeungerne. De er ved at danne fjer, som vil beskytte dem mod vejr og vind. Nu bliver jeg nærmest skuffet, hvis de ikke overlever, selvom jeg godt ved, at meget endnu kan ske i reden.

Connie og Thorkild beskytter de fem unger mod regnen.
Connie og Thorkild beskytter de fem unger mod regnen.
Foto: TV SYD/Storkene,dk

Det går rigtig godt med at finde føde til ungerne. 

Ifølge storkeeksperten er forældrestorkene efter en tid med mange regnorme nu begyndt at lede efter mad i de mange vandhuller, der siden 2017 er etableret som spisekammer omkring Smedager.

- Vi kan se, at de gylper massevis af frøer, padder og salamandere op. Og dem finder de ude i vandhullerne. Det er jo fuldstændig, som vi drømte om, da vi begyndte at anlægge dem (vandhullerne red.,) for nogle år siden, og det lover bare godt for fremtiden.

Dygtige storkeforældre

Selvom menuen og maden er på plads, så skal der mere til, når et storkepar med succes skal opfostre fem unger.

- Connie og Thorkil er virkeligt gode til at passe på ungerne. For få dage siden var der eksempelvis et regnskyl, hvor både Connie og Clyde lagde sig ovenpå alle fem unger for at beskytte dem mod regnen. Det øger bare chancerne for overlevelse, siger Jess Frederiksen.