Nu ruger storkene på fem æg

Storken Annika har natten til tirsdag lagt endnu et æg. Nu ruger hun sammen med Tommy på fem æg.

Storkeparret Tommy & Annika har travlt for tiden, og med et femte æg i reden er der lagt op til ekstra mange munde at mætte den kommende tid.

Om der kommer en unge ud af alle æg, er det stadigt for tidligt at sige med sikkerhed. Siden 5. april har Annika lagt et æg med to dages interval, hvilket er helt normalt. 

Men den lille efternølers fremtid er ifølge storkeekspert Mogens Lange, Storkene.dk, svær at spå om. 

- Lad os sige, at alle æggene klækker, så er det ikke særligt sjovt at være den sidste. Når de store søskende fylder meget, er det svært at bevæge sig rundt i reden. Samtidig vil den lille unge ikke få mad, før de andre er færdige, fortæller han til TV SYD.

Mange æg er helgardering

At være den lille er dog ikke altid en bagdel for en storkeunge. Faktisk er det godt, at der er unger i forskellige størrelser.

- Der kan komme noget, som slår de store unger ihjel, så de små overlever. Ved for eksempel regnskyl og nedkøling tager de store unger måske skade, mens kan de små kan overleve ved at putte sig inde under forældrene og overleve, siger Mogens Lange. 

Storkeforældrene lægger mange æg som en helgardering. 

- De ønsker det interval mellem ungerne for at sikre, at nogle overlever. Hvis alle er lige store, går alle til, hvis forholdene er ugunstige, siger Mogens Lange, der anser det for positivt, at der nu er fem æg i reden.

- Hvis vi ser på reden som en helhed, er det godt, at der er fem æg. Det er selvfølgelig trist, hvis nogle unger dør, men det er bedre, at der kommer to-tre stærke unger ud af det i stedet for fem halvsolide, mener han.

Mogens Lange forudser, at de første unger vil klækkes 7.-9. maj.