Aftalen er landet: Pædagoger, fængselsbetjente og sygeplejerskerne får mere i løn

En trepartsaftale om lønløft mellem regeringen, arbejdsgiverne og lønmodtagerne er landet. Fængselsbetjentene, sygeplejerskerne og pædagogerne er nogle af dem, som kan forvente en lønstigning.

Regeringen, arbejdsgiverne og lønmodtagerne er blevet enige om, hvilke offentlige faggrupper, der skal have mere i løn.

Regeringen har afsat tre milliarder kroner frem mod 2030 til løn og bedre arbejdsvilkår til fordeling mellem forskellige faggrupper i den offentlige sektor.

Det kom frem på pressemødet mandag den 4. december, at den aftale, regeringen og arbejdsmarkedets parter har indgået, allerede vil blive indfaset i 2026– altså fire år tidligere.

Falder på et tørt sted

Aftalen betyder, at pædagoger kan se frem til et lønløft på cirka 1.800 kroner om måneden. 

- Det er et vigtigt og nødvendigt skridt for at få flere til at vælge faget, siger Elisa Rimpler, formand for BUPL (Børne- og UngdomsPædagogernes Landsforening Red.), og fortsætter:

- Der er ingen tvivl om, at de falder på et tørt sted. Pædagoger tjener mindre end andre med en mellemlang videregående uddannelse.

quote

Det er på rundt regnet 1.600 kroner om måneden

Dorthe Danbjørg, Sygeplejerskernes forperson

Ulla Koustrup, formand for BUPL Sydjylland, erfarer, at der er stor mangel på pædagoger rundt omkring i regionen. Det anser hun som en stor trussel mod den danske velfærd. 

- Det, at alle pædagoger kan se frem til 1.800 kroner mere i måneden, det er så godt. Det løser ikke alle problemer, men det betyder rigtig meget for den enkelte, siger Ulla Koustrup, og fortsætter:

- Det er så vigtigt, at vilkårene er gode for pædagogerne. Det er dem, som passer børnene, mens mor og far er på arbejde. Så det, at de kan få flere penge mellem hænderne og dermed anerkendt for deres arbejde, er stort.

50 års urimelighed

Også fængselsforbundet er tilfredse med forliget, som sikrer 60 millioner kroner årligt til forbundets medlemmer. 

- Det er historisk, at det nu lykkes at gøre noget ved 50 års urimelighed. Vores løn har været fastholdt i bunden af lønhierarkiet siden 1969 – til trods for at vores ansvar og uddannelsesniveau er steget markant i mellemtiden, udtaler forbundsformand Bo Yde Sørensen i en pressemeddelelse.

Halvdelen af pengene bruges til et varigt løft af lønnen for fastansatte fængselsbetjente, værkmestre og transportbetjente. I gennemsnit 1.300 kroner om måneden pr. medarbejder.

Den anden halvdel bruges på fastholdelse af fængselsbetjente og værkmestre. Det betyder, at gennemsnitslønnen derfor samlet set stiger med 2.600 kroner for de to grupper.

- Forhåbentlig vil aftalen betyde, at vi endelig kommer til at opleve flere kollegaer igen, siger Bo Yde i pressemeddelelsen.

Normalt er regeringen ikke med, når man forhandler løn. Derfor har det også skabt stor debat, at regeringen på den måde har udpeget bestemte faggrupper, som bør få mere i løn.

1.400 kroner ekstra

Sygeplejerskerne kan også forvente at få flere penge mellem hænderne. 

- Er man sygeplejerske og ansat på et hospital i en region, får man et anciennitets-tillæg tidligst fra fire år. Det er på rundt regnet 1.600 kroner om måneden, fortæller Sygeplejerskernes forperson, Dorthe Danbjørg til TV 2.

Det tal kan dog variere. Men derudover vil de i gennemsnit få 1.400 kroner ekstra om måneden som incitament til at tage vagter.

Hvordan de konkret skal fordeles, og hvor mange vagter man skal tage for at få dem, skal dog først besluttes til næste års overenskomstforhandlinger.

Nogen får penge, andre gør ikke. Socialrådgiverne er nogen af dem, som føler sig forbigået i treparksaftalen og lønløft.

Det skriver TV 2.