Bulls eye for dartsporten: Aldrig har de haft flere medlemmer

Søndag er det Dartens Dag i hele landet. Det er på en succesfuld baggrund, eftersom dart-unionen aldrig har haft flere medlemmer end nu.

Det handler om at ramme plet fra en afstand på præcis 2,37 meter. Dertil skal dartpilen ramme inden for en centimeter, hvis det maksimale antal point skal scores. En træffer i trippel tyve-feltet giver 60 point, og så er det ellers et ræs mod 501 point.

quote

Vi bliver mere og mere anerkendt som sportsgren i Danmark

Carsten Jeppesen, elitechef i Dansk Dart Union

Det bliver i klubberne ofte akkompagneret af gyldent øl. Den kombination er ganske populær. Faktisk er sporten mere populær end nogensinde. Det glæder Dansk Dart Union.

- Vi bliver mere og mere anerkendt som sportsgren i Danmark. Det er dejligt. Vi bliver anerkendt for at være en højintens sportsgren. Nu ser vi også, at vi indgår i tv-reklamer på lige fod med fodbold og håndbold, fortæller Carsten Jeppesen, der er elitechef i Dansk Dart Union og desuden er medlem i Kliplev Dartklub i Aabenraa.

Aldrig har flere spillet dart i klub end nu

TV SYDs kommuner stod for 20 procent af alle dartspillere i 2022-opgørelsen. Den nye opgørelse af medlemstallet for 2023 er endnu ikke offentliggjort, men ifølge Carsten Jeppesen ender man på cirka 4.050 medlemmer. Året før var tallet 3.626. Det er derfor en stigning på næsten 12 procent på landsplan.

Kigger man ti år tilbage, så er stigningen på 74 procent. Ifølge forbundet betyder det, at sporten er kommet ud af værtshusskyggen. 

- Før i tiden, når man fortalte, man spillede dart, så spurgt folk; på hvilket værtshus? Nu spørger de i stedet, om man kender nogle af de internationale stjerner, de har set på tv, fortæller Carsten Jeppesen.

Væksten af medlemmer skyldes især sportens popularitet på tv, hvor stemningen er høj med høj musik, fest og øl blandt publikum. At dartsporten går hånd i hånd med fest og alkohol, det skammer de sig ikke over i sporten.

- Der er ikke mange sportsgrene, hvor man samtidig kan drikke et par øl. Vi kombinerer sport, hygge og alkohol. Det er en del af sportens DNA, siger Carsten Jeppesen.

Her ses en ung englænder, der forsøger at vinde medalje ved VM i dart i Esbjerg.
Her ses en ung englænder, der forsøger at vinde medalje ved VM i dart i Esbjerg.
Foto: Nicolai Grauholm, TV SYD

Syd- og Sønderjylland i førertrøjen

I de seneste år er den sydjyske region gået forrest, når det gælder afholdelse af store dartturneringer.

Senest har der været VM i dart i Esbjerg i september 2023. Endelig skal Esbjerg huse Denmark Open og Denmark Masters til maj. Sidstnævnte er et guldstævne, som er i næsthøjeste kategori lige under de to største stævner på verdensplan.

Mængden af breddespillere er steget. Antallet af elitespillere har dog ikke helt mærket effekten endnu, men det kommer, mener Carsten Jeppesen.

- Herrelandsholdet har aldrig haft så mange unge spillere, som der er nu. Det er en god ting.

Han understreget også, at det for mange er en hyggelig sport, hvor alle kan være med uanset fysik. Dog kræver et topniveau en hel del træning, som ligger mere i armen end i ganen.

KommuneMedlemmer i 2022
Horsens102
Hedensted82
Billund61
Esbjerg169
Kolding38
Sønderborg36
Tønder21
Varde15
Vejen19
Vejle80
Aabenraa98
Fanø-
https://www.dif.dk/idraetten-i-tal/medlemstal-for-dif