Derfor brænder vi hekse-dukken af på toppen af bålet sankthansaften

Det er en forholdsvis ny tradition, at heksen kommer på toppen af sankthansbålet.

Et stempel som heks var livsfarligt i Danmark for 500 år siden.

- Det er noget, der starter omkring Reformationen for alvor. Så i starten af 1500-tallet og så ser vi hekseprocesserne op igennem 1500- og 1600-tallet, siger Louise Hauberg Lindgaard, der er historiker på HEX Museum of Witch Hunt i Ribe. 

I folketroen blev sankthansaften og -nat anset som noget yderst magisk. Sankthansaften og midsommer (som man dengang mente, var den korteste nat på hele året) faldt sammen med sommersolhverv, som var ét af de fire kardinalpunkter i årets gang: Sommersolhverv, vintersolhverv, forårsjævndøgn og efterårsjævndøgn. 

Den længste dag og korteste nat faldt derfor på midsommeren, og dermed fik det en særlig magisk betydning. 

Tradition fra Tyskland

Man tændte derfor bål for at skræmme troldmænd og hekse, fordi man dengang troede på, at de var særligt aktive på helligaftener.

I Middelalderen henrettede man hekse ved at brænde dem på et bål. Den heks, vi brænder på bålet i dag, har derfor ikke direkte noget at gøre med hekseafbrændingerne.

- Det der med at komme sankthansdukken oven på heksen, det er noget, der kom til fra Tyskland i år 1900, siger Louise Hauberg Lindgaard.

Den sidste hekseproces med døden til følge i Danmark var i 1693.

Men der skulle gå omkring 200 år fra den sidste hekseproces, før heksene blev en del af den danske midsommerfejring, og sankthanstraditionen blev til.

Hvorfor fejrer vi sankthans?

- Det er jo en sjov sammenblanding af en ældgammel hedensk tradition for at mødes til midsommer og holde vågeblus. Holde det onde væk ved at tænde bål, siger hun. 

Når man i dag brænder en heksedukke på bålet, så skyldes det en overtro.

Hun tilføjer:

- Så det der med at mødes til sankthans med heksedukken, det er cirka 100 år gammel, siger hun.

Hvordan ser din sankthansheks ud? Det vil vi meget gerne se.

Send os dit billede til tvsyd@tvsyd.dk eller via vores Facebookside og fortæl gerne lidt om, hvem vi ser på billedet, og hvor det er taget.

Hvis du tilføjer et billede, giver du TV SYD lov til at bruge det.

Gode råd til et sikkert sankthansbål