Milliard til trængte sygehuse - 210 mio. kr. på vej til Syddanmark

Ny pakke skal hjælpe de corona-pressede sygehuse. Ca. 210 millioner kroner ender i Region Syddanmark.

Udskudte operationer, trætte sygeplejersker og mere end 400 coronapatienter har i de seneste uger lagt et tungt pres på landets sygehuse.

Nu er der dog hjælp på vej. Søndag aften er regeringen og et politisk flertal på Christiansborg blevet enige om en "coronavinterpakke". Den består af én milliard kroner til midlertidige indsatser i vintermånederne. Det siger finansminister Nicolai Wammen (S).

- Vores sygehuse er lige nu i en helt ekstraordinær situation, hvor de hen over vinteren vil være under markant pres blandt andet på grund af covid-19.

- Derfor er jeg glad for, at vi i dag er blevet enige om en midlertidig coronavinterpakke, siger Nicolai Wammen.

'Det er rettidig omhu'

Pengene skal hjælpe både patienter og personale til at komme bedre igennem vintermånederne. Her truer øget coronasmitte og uvisheden omkring den nye variant Omikron at gøre dagligdagen endnu mere presset for sundhedspersonalet, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

- De uger og måneder, vi ser frem til nu, kan vise sig at rumme den perfekte storm. Antallet af indlæggelser er allerede nu en belastning. Og de estimater, vi har, viser, at der er behov for rettidig omhu ved at lave denne aftale i december måned, siger Magnus Heunicke.

Pengene skal ifølge aftalen bidrage til at fastholde sundhedspersonale og styrke aktiviteten på landets sygehuse.

Mange sygeplejersker har formentlig håbet på et direkte lønløft fra Christiansborg. Men det er ikke målet med aftalen.

Her lægges der vægt på, at det er regionerne, i vores område Region Midtjylland og Region Syddanmark, der skal aftale fordelingen af pengene med alle de relevante fagorganisationer.

- Vi har tillid til, at regionerne vil være bedst til at stå for forhandlingerne, siger Nicolai Wammen.

quote

- Vores sygehuse er lige nu i en helt ekstraordinær situation, hvor de hen over vinteren vil være under markant pres blandt andet på grund af covid-19.

Nicolai Wammen, finansminister, Soc.dem.

En midlertidig løsning

Samtidig vil der kun blive tale om midlertidige tillæg, der skal kunne holdes ude af reguleringsordningen.

Dermed bliver der ikke tale om, at sygeplejerskerne vil kunne se frem til en permanent lønforhøjelse på den månedlige lønseddel. Det var ellers målet for sygeplejerskernes langvarige konflikt hen over sommermånederne.

På Christiansborg er politikerne dog forsigtige med at blande sig i konflikterne på arbejdsmarkedet i respekt for den danske model.

Finanslovsforhandlingerne fortsætter ifølge finansminister Nicolai Wammen (S), der forventer at kunne præsentere en finanslov i morgen.

210 mio. kr. til Syddanmark

De fem regioner får hver deres femtedel af milliarden, der ifølge Stephanie Lose (Venstre) fordeles efter den sædvanlige bloktilskudsnøgle, som årligt bruges til at fordele penge fra staten mellem regionerne efter aldersmæssige og socioøkonomiske forhold. 

Region Syddanmark modtager derfor knap 21 procent svarende til knap 210 millioner kroner af den store ekstrabevilling. Hvordan pengene fordeles i regionens sundhedssystem er endnu for tidligt at sige.

- Det er klart, at det vil være et naturligt fokus at skabe et mere robust sundhedsvæsen. Det kommer patienterne til at gavn i form af bedre rekruttering og fastholdelse af personale hen over vinteren, siger Stephanie Lose, formand i Region Syddanmark, til TV SYD.

Hun vil endnu ikke lægge sig fast på en model for fordeling mellem sygehuse eller faggrupper.

- Det er nødvendigt, at vi nu nøje overvejer, hvordan vi bedst bruger pengene - både i Region Syddanmark og på tværs af regionerne, siger hun.

Onsdag er der forretningsudvalgsmøde i Region Syddanmark, hvor den ekstra bevilling skal diskuteres.