Prisen på naturgas styrtdykker

Prisen på naturgas er faldet de seneste dage. Endda så meget, at prisen har været mindre end 0 kroner.

Prisen på naturgas er raslet ned de seneste dage, så prisen på en megawattime nu er 93 euro, hvor den i august var 339 euro pr. mwt. Det skriver Ekstra Bladet tirsdag.

Ekstra  Bladet har talt med Andreas Steno, økonom i Steno Research, der følger gasmarkedet tæt.

quote

Der ankommer masser af naturgas via skibe nu, fordi Europa bestilte det med arme og ben

Andreas Steno, økonom i Steno Research

- Vi så faktisk negative priser på gas i en enkelt time mandag. Det vidner om, hvor bizar situationen er, siger Andreas Steno til Ekstra Bladet.

Thyrafeltet skal fra årskiftet 2023/24 levere naturgas til Danmark og Europa.
Thyrafeltet skal fra årskiftet 2023/24 levere naturgas til Danmark og Europa.

Forklaringen er dog ikke så bizar.

De europæiske lande har købt stort ind på grund af energikrisen og problemerne med at få gas fra Rusland. Der er gastankere, der ikke kan aflevere deres last, så fulde er lagrene.

- Der ankommer masser af naturgas via skibe nu, fordi Europa bestilte det med arme og ben, og der er ikke noget sted at gøre af den gas. De aner ikke, hvor de skal placere det, da der ikke plads, siger økonomen. 

Forbrugerne mærker det ikke

Samtidig er vejret fortsat mildt, og så falder efterspørgslen og dermed prisen. Det er bare ikke noget, forbrugerne kommer til at mærke - ikke i længere tid i hvert fald.

- Det, man typisk ser på naturgasmarkedet, er, at naturgas bliver handlet fremad i tid. Den pris, du ser på markedet, er ikke den, forbrugerne får, forklarer Andreas Steno.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.

Når gaslagrene er fyldte, er det kun en lille del af den nyindkøbte, billige naturgas, der bliver brugt af forbrugerne, og derfor kan forbrugerne kun mærke det i et mindre - og kortvarigt - omfang.

- Det kan være en kortvarig hjælp på regningen i en uge eller to. Man har fyldt gaslagrene op til sindssygt høje priser. Gaslagre er ikke ret store i Europa, og når vi begynder at bruge af det (når det bliver koldt, red.), så skal vi have fyldt dem, og på det tidspunkt vil priserne igen være høje, forklarer økonomen.

Det bliver stadig dyrt at varme op til vinter, selvom gaspriserne er faldet.
Det bliver stadig dyrt at varme op til vinter, selvom gaspriserne er faldet.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Men økonomen har et trøstende ord.

- Det positive ved det her er, at de der dommedagsscenarier, hvor vi løber tør for naturgas, dem kan vi godt feje væk. Der er sikkerhed for, at vi har nok naturgas denne vinter, siger økonom Andreas Steno til Ekstra Bladet.