X Factor-deltager føler et ansvar for at repræsentere sit ophav

Når Helene Frank fredag går på scenen til det femte liveshow i X factor, har hun det danske mindretal med i tankerne.

Opvæksten i det danske mindretal syd for grænsen fylder meget for X Factor-deltageren Helene Frank, når hun fredag igen træder op på scenen i dette års X Factor.

quote

Jeg vil gerne gøre det godt og vise, at det er fantastisk at vokse op i det danske mindretal

Helene Frank, X-factor-deltager


Det er første gang, at en borger fra det danske mindretal er nået så langt i sangkonkurrencen, og det forpligter, mener den 28-årige sanger.

- Ja, det gør det, fordi jeg føler, at jeg har et ansvar. Jeg er en repræsentant, og jeg vil gerne gøre det godt og vise, at det er fantastisk at vokse op i det danske mindretal, fortæller hun uden for hallen i Brøndby under prøverne til fredagens show.

Helene Frank føler, at hun skal repræsentere det danske mindretal, når hun går på scenen til X Factor.
Helene Frank føler, at hun skal repræsentere det danske mindretal, når hun går på scenen til X Factor.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Helene Frank er vokset op med tysk som modersmål, men har gået i dansk børnehave og skole syd for grænsen. I dag underviser hun i matematik, tysk og medborgerskab på Frøslev Efterskole ved Padborg.

Kontrasten mellem at undervise efterskoleeleverne og den nye hverdag i Brøndby er svær at sammenligne.

- Altså, man kan næsten ikke beskrive det, fordi det er så kæmpestort og meget større, end man forestiller sig det. Da jeg først kom til audition, var det sådan, 'Ja, jeg synger lige lidt her, og så ser jeg, hvad der sker.' Nu siger man 'Hvad skete der lige der?'

- Man har fået så utroligt meget med på vejen og mødt så mange utroligt søde mennesker.

Vendes til fordel

Hendes opvækst med den tyske kultur har også betydet, at hun er gået glip af meget dansk musik gennem årene. En udfordring, X Factor-dommer Simon Kvamm mener, kan vendes til en fordel, når Helene Frank fredag skal synge en speciel udgave af Lars H.U.G.'s Sjæl i Flammer.

- Faktisk synes jeg, det er en meget spændende og ren tavle at arbejde ud fra, fordi hun syntes, hverken noget er sådan eller sådan. Helene havde ikke noget forhold til sangen, og det gør jo, at hun kan synge den i den udgave, jeg gerne vil have hende til at lave, som er meget anderledes fra originalen, siger Simon Kvamm.

Simon Kvamm er glad for Helene Franks tilgang til at fortolke gamle danske sange.
Simon Kvamm er glad for Helene Franks tilgang til at fortolke gamle danske sange.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Dommeren har også selv erfaringer med at optræde for blandt andet det danske mindretal i Tyskland.

- Jeg har været dernede og spillet koncerter i Flensborg, og jeg har også lavet noget på et gymnasium i Slesvig. Jeg synes, det er enormt spændende, at man på en gang føler sig så meget på udebane og samtidig er helt på hjemmebane. Det er meget specielt, siger han.

Elever bidrager

Helene Franks tyske ophav har også en betydning, når man spørger forstanderen på Frøslev Efterskole.

- Det er jo fantastisk. Vi har altid haft elever fra det danske mindretal. Helene har også selv gået her i sin tid. Vores placering i en grænseregion betyder, at vi er en del af et samarbejde, hvor man lever i fredelig sameksistens i forhold til mange andre steder i verden. Vi har også elever fra det tyske mindretal, og når vi ligger så historisk et sted, så er det jo noget, der fylder, siger Lasse Ovesen.

Også efterskoleeleverne har bidraget aktivt til Helene Franks optræden. Sidste fredag var 13 af eleverne på scenen som statister til hendes fremførelse af Lars Muhl sangen Sjæl i flammer.

- Det var vidunderligt. Altså, jeg kan ikke beskrive det. Det var virkelig, virkelig dejligt, og det var en meget sjov oplevelse at blande sin arbejdshverdag, eller hvad man skal kalde det. Også helt specielt at kunne dele det med dem, der var med, de gjorde det så godt, siger Helene Frank.