Carl Holst parat til at skrotte akuttelefonen

Telefonvisitation har ikke haft den ønskede effekt i Syddanmark, siger regionsrådsformanden.

Region Syddanmark vil åbne skadestuerne igen og droppe den telefonvisitation, som blev indført som den sidste region 1. april sidste år.

Ordningen har ikke givet den forventede økonomiske gevinst og er en gene for borgerne, siger regionrådsformand Carl Holst (V) til Ritzau.

-Vi kan se, at vi ikke har sparet penge, og patienterne er ikke mere tilfredse. Det er kun en fordel for administrationen. Derfor skal vi genindføre den direkte adgang til vores skadestuer, for det er til gavn for borgerne, siger Carl Holst.

Bl.a.TV SYD fortalte tirsdag, at op mod hver femte kommer uden at have ringet først.

Formålet med telefonvisitation er at guide tilskadekomne det rigtige sted hen, så de for eksempel ikke gør skadestuernes venteliste længere med et problem, som deres egen praktiserende læge kunne håndtere.

Telefonvisitationen koster Region Syddanmark cirka 18 millioner kroner om året i lønomkostninger til sygeplejersker og læger, der døgnet rundt sidder klar ved telefonen.

Antallet af besøg på regionens skadestuer og skadeklinikker faldt med cirka 10 procent i perioden 1. april 2014 til 1. januar 2015. Det fald er alt for lille til at visitationen er rentabel.

-Det er op mod halvdelen, som skal "forsvinde", for at det er en god forretning for regionen, siger Carl Holst.

Ritzau har været i kontakt med landets øvrige regioner. Her ønsker man ikke at droppe telefonvisitationen.

-Jeg anerkender fuldt ud, at det fungerer i andre regioner. Vi har sparret med dem, men det har ikke gjort forskel hos os, siger Carl Holst.

Efter påske vil Carl Holst gå til sundhedsminister Nick Hækkerup (S) for at bede ham om lov til, at regionen kan genåbne den frie adgang til skadestuerne.

Og på skadestuen i Esbjerg får regionsformanden opbakning til at droppe akuttelefonen. Eksempelvis fra Tina Poulsen fra Thistrup: