TV der bevæger dig

Kolding løber med flest energimillioner

Virksomheder i Kolding løber med flest af de energimillioner, der i år tilfalder Syd- og Sønderjylland. Pengene uddeles i dag.

I dag uddeler Energi- Forsynings- og Klimaministeriet 210 millioner kroner i den såkaldte EUDP-støtte.

Pengene går til udvikling af ny energiteknologi.

I Syd- og Sønderjylland har virksomheder i seks kommuner fået fingre i de eftertragtede energimillioner, og især virksomhederne i Kolding kan glæde sig.

Her har nemlig hele 12 virksomheder fået tildelt i alt 9,3 millioner kroner fra puljen i 2016.

Også Esbjerg Kommune er godt med. Her får tre virksomheder i alt 8,2 millioner til at udvikle ny energiteknologi i det kommende år.

Øvrige Syd- og Sønderjyske kommuner, der får del i energimillionerne er Sønderborg, Vejen, Fredericia og Vejle.

En af de virksomheder, der har fået del i millionerne, er Econgrid i Fredericia. Virksomheden hjælper mellemstore virksomheder med at styre deres energiforbrug, og pengene har Econgrid fået til i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet at udvikle en metode, hvor varmepumper ude hos virksomhederne kan styre energiforbruget.

 

Uden disse penge var det her projekt ikke blevet til noget

Thomas Hune,  administrerende direktør i Econgrid

 

- Det betyder enormt meget for os som lille virksomhed at få de her penge. Uden dem var det her projekt ikke blevet til noget, fortæller administrerende direktør i Econgrid, Thomas Hune, til TV SYD.

Han er sikker på, at metoden vil blive en eksportvare, fordi der er stor interesse i udlandet.

Virksomheden er grundlagt for et år siden. 

De mange støttekroner som Econgrid og 23 andre syd- og sønderjyske virksomheder har fået tildelt, skal bruges på at udvikle ny energiteknologi, der kan skabe arbejdspladser og vækst, og som kan hjælpe med at gøre Danmark uafhængig af fossil energi inden 2050. Dog er der i år slet ikke uddelt så mange penge som sidste år, hvor der blev uddelt 375 millioner.

I hele landet får 45 kommuner del i de 210 millioner fra Energi- Forsynings- og Klimaministeriet.