TV der bevæger dig

Skal 15-årige køre lovligt på knallert?

Politikerne overvejer at sænke alderen for at køre lille knallert fra 16 til 15 år. I de små samfund hilser de forslaget velkommen, men trafik-eksperter advarer.

01:56

Eleverne på Løgumkloster Distriktsskole siger "ja tak" til knallert for de 15-årige.

Eleverne på Løgumkloster Distriktsskole siger "ja tak" til knallert for de 15-årige.

1 af 2

30. marts blev forslaget fremsat i Folketinget. Politikerne overvejer både om aldersgrænsen for kørekort til bil skal sænkes til 17 år – og om aldersgrænsen for at få knallertkørekort skal tilbage på 15 år, som den var tidligere.

Det er det farligste køretøj, man kan sætte sig op på. Antallet af ulykker på knallert er 20 gange højere end på cykel.

Carsten Abild, formand for landsforeningen ”Landsbyerne i Danmark”, er positiv:

- Det vil være fint, hvis unge på landet kan køre på knallert som 15-årige. Det vil hjælpe dem til at få en uddannelse, fordi de får nemmere ved at komme i skole, på gymnasiet eller til en læreplads.

Rådet for Sikker Trafik har i et høringssvar advaret kraftigt mod at sætte alderen for knallertkørekort ned fra 16 til 15 år:

- Det er det farligste køretøj, man kan sætte sig op på. Antallet af ulykker på knallert er 20 gange højere end på cykel, siger direktør i rådet, Mogens Kjærgaard Møller, til TV SYD. De unge har svært ved at læse trafikken og forstå, at der er risici. Derfor er kombinationen med unge og knallert farlig.

Han henviser til, at aldersgrænsen blev sat ned i 70’erne. Det betød en seksdobling af antallet af ulykker. Rådet for Sikker Trafik har bedt et konsulentfirma om at vurdere konsekvenserne:

- Det vil resultere i 40-50 flere personskader om året blandt 14-15 årige, siger Mogens Kjærgaard Møller til TV SYD. Det er en meget høj pris at betale for at landområderne kan få øget mobilitet. Det synes Rådet ikke, er det værd.

De unge er blevet mere ansvarlige i dag, og det tror jeg også gælder de unge knallertkørere.

Carsten Abild fra Landsbuerne i Danmark afviser argumentet:

- For 10 år siden kørte unge cyklister ikke med cykelhjelm. Det gør langt flere i dag. De unge er blevet mere ansvarlige i dag, og det tror jeg også gælder de unge knallertkørere. Så jeg tror ikke, der vil komme flere ulykker.