19-årige har skrevet slutrundesang uden at gå op i fodbold

Veninderne Lisa Stammer og Nike Engels fra det danske mindretal i Tyskland har skrevet Sydslesvigs landsholdssang til mindretallenes EM, som for første gang spilles på hjemmebane.

Øjenbrynene stod højt hævet på panden, da 19-årige Lisa Stammer hørte en genkendelig stemme og melodi på børne- og ungearrangementet Friluftsdagen i Tydal syd for den dansk-tyske grænse.

Her spillede arrangørerne nemlig hendes sang 'Vor Sang', som er den officielle slutrundesang for Sydslesvigs herre- og kvindelandshold under mindretallenes svar på EM i fodbold, Europeada.

- Det var vildt, da det var første gang ude i den vilde natur, jeg hørte sangen blive spillet. Jeg sagde til mig selv "hvorfor spiller I den?", mens jeg syntes, det var ret sejt, siger Lisa Stammer.

'Vor Sang' er skrevet sammen med veninden Nike Engels. De to sangere og sangskrivere kender hinanden fra gymnasietiden på AP Møller Skolen i Slesvig, der er et dansk gymnasium på den tyske side af grænsen.

Ideen til sangen skete spontant, da sangerinderne faldt over et opslag på Instagram, hvor man havde mulighed for at indsende et bud på en EM-sang.

Lisa Stammer i musikvideoen til 'Vor Sang'.
Lisa Stammer i musikvideoen til 'Vor Sang'. Nike Engels var i Asien under optagelserne.
Foto: SdU

De brugte en dag på at skrive den. Begge to er i gang med deres sabbatår, og det var for Nike Engels vedkommende under en tur Asien, at den positive nyhed blev overbragt.

- Vi blev overraskede og rigtig glade for det. Faktisk snakkede vi i telefon sammen, da jeg fik en mail om, at det var vores sang, som havde vundet, siger Nike Engels.

Hvad er Europeada?

Europeada er mindretallenes svar på EM i fodbold, hvor mindretal fra hele Europa mødes til et ugelangt stævne.

I år Syd- og Nordslesvig værter for arrangementet for første gang.

Turneringen spilles samtidig med herrernes EM hvert fjerde år. Europeada blev første gang spillet i 2008.

Både kvinde- og herrelandshold spiller om at kalde sig europamestre. I kvindeturneringen er ni hold med, mens 26 mandskaber er tilmeldt herrernes turnering.

Professionelle spillere er forbudte at have på holdkortet. Niveauet beskrives af projektleder Ruwen Möller til at svare til Jyllandsserien eller den femtebedste tyske række.

Ikke fodboldeksperter

Når spørgsmålet handler om sporten, som 'Vor Sang' kredser om, letter slutrundesangskriverne på smilebåndene.

- Vi går op i fællesskabsfølelsen, der opstår, når der spilles fodbold, men vi er ikke de store fodboldspillere- eller eksperter på nogen måde, griner Lisa Stammer.

Det er derfor ikke en sang med referencer til historiske momenter og aktører fra fodboldens verden, som vejlensiske Malte Ebert synger det, når han drikker fadøl ligesom Elkjær (Preben Elkjær, red.) på herrelandsholdets officielle EM-sang 'Kongen af Danmark'.

I stedet er det et musikalsk værk, som skal få sydslesviger til at føle sig stolte af at repræsentere det danske mindretal.

Gør opmærksom på mindretallet

Lisa Stammer og Nike Engels tænker i hverdagen ikke over, at de kommer fra mindretallet.

På gymnasiet var de begge elevambassadører, som havde til opgave at fremme kendskabet til mindretallet på både danske og tyske skoler på begge sider af grænsen. Det var også først i de situationer, de tænkte over at komme fra nogens vedkommende en overset del af kongeriget.

- Jeg kan rigtig godt lide mindretallet, og den måde vi lever her, men jeg er også glad for, at vi kan komme i kontakt med nogen uden for mindretallet, fordi jeg føler nogle gange, at det bliver for lukket, siger Nike Engels.

De to veninder mener derfor også, at 'Vor Sang' er med til at gøre folk opmærksomme på, at mindretallet stadig står mere end 100 år efter genforeningen i 1920.

I musikvideoen til 'Vor Sang' får Lisa Stammer selskab af koret fra Hiort Lorenzen Skolen i Slesvig.
I musikvideoen til 'Vor Sang' får Lisa Stammer selskab af koret fra Hiort Lorenzen Skolen i Slesvig.
Foto: SdU

Søndag træder de på scenen i Flensborg på det danske mindretals årsmøder, som er Sydslesvigs største højdepunkt på året. Her skal de spille deres EM-sang, mens herrelandsholdet er med som kor.

En optræden som de begge ser frem til, og som vil vække mindelser til den dag, Lisa Stammer hørte 'Vor Sang' blive spillet i højtalerne til Friluftsdagen.

- Jeg glæder mig allermest til, at vi skal synge den sammen med nogen. Det er helt vildt, at folk rent faktisk kender vores sang.

Europeada, som 'Vor Sang' er skrevet til, varer fra den 28. juni til den 7. juli. Du kan se musikvideoen, som er lavet i samarbejde Hiort Lorenzen Skolens børnekor her.