Sydslesvigerne giver danskerne baghjul i jobkampen

Danskerne syd for grænsen er bedre end danskerne til at finde et arbejde, viser en ny undersøgelse af analysevirksomheden Moos-Bjerre og Lange.

De 50.000 sydslesvigere er gode til at finde jobs. Det viser en ny undersøgelse fortaget i juni 2016 af analysevirksomheden Moos-Bjerre og Lange, skriver Sydslesvigsk Forening i en pressemeddelelse.

Konklusionen på undersøgelsen af ledighed efter endt uddannelse viser, at dimittender med sydslesvigsk baggrund har lavere ledighed end dimittender med dansk og international baggrund. Og det glæder generalsekretæren for Sydslesvigsk Forening (SSF).

- Det er meget glædeligt at se - sort på hvidt - at de unge, der tager til Danmark for at uddanne sig og virke i det danske samfund, klarer sig godt og også er en gevinst for Danmark, siger Jens A. Christiansen, generalsekretær for Sydslesvigsk Forening (SSF).

Ifølge Sydslesvigsk Forening (SSF) er der flere forklaringer på, hvorfor det forholder sig sådan, at den gennemsnitlige ledighedsprocent for de sydslesvigske dimittender var på 5,4 procent, mens den tilsvarende for danske dimittender er 7,1 procent. Blandt andet lægger de vægt på forholdet til Tyskland.

- De har dobbelte kompetencer, fordi de udover god dansk uddannelse og kultur også har en stor sproglig, kulturel og samfundsmæssig forståelse for Tyskland, som jo er Danmarks største eksportmarked, siger Jens A. Christiansen.

Undersøgelsens tal viser den gennemsnitlige ledighed tre år efter endt uddannelse for dimittendårgangene 2009-2013. For danske dimittender er tallet 7,1 %, internationale dimittender 6,3% og sydslesvigske dimittender 5,4 %. Det er første gang sydslesvigernes bidrag til det danske samfund undersøges.