Børges bøfsandwich er Den Brune Legende

Børges bøfsandwich serveres med to skiver sødmælksfranskbrød - og godt med brun sovs. Video: Hans Lausten, TV SYD
Udgivet / Opdateret
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fire mand høj fra København tog onsdag turen til Løgumkloster for at hædre en brun legende. Børges bøfsandwich, som er serveret på Central Hotellet efter samme opskrift siden 1964.

De fire udsendte fra København tilhører De Brune Riddere, som er en forening, der sværger til sovs og kærlighed. Og ligesom Michelin-spioner tager de land og rige rundt for i det skjulte at spise sig igennem mormor-mad.

Der skete mange vigtige ting i 1964: Den lille havfrue fik hovedet savet af for første gang, den første Ford Mustang blev introduceret, Beatles gav deres første og eneste danske koncert i K.B. Hallen, Rolling Stones udgav deres debutalbum - og så kom Børges bøfsandwich på menukortet på Løgumkloster Central Hotel.

Det er svært at forske i dansk bøfsandwich- og fastfoodhistorie, da ingen på noget tidspunkt har tænkt at det kunne være vigtigt at nedfælde den slags.

Så når man støder på en restauration, hvor den samme opskrift har kørt siden 1964, så er det langt fra normen i branchen, hvor ejerskift og nye tilberedningsmetoder har ændret mange bøfsandwiches rigtig mange gange.

To skiver sødmælksfranskbrød

- Det faktum,  at Børges bøfsandwich ikke serveres med burgerboller, men to skiver sødmælksfranskbrød, hvad var relativt normalt i tresserne - er et hyggeligt og fint kulinarisk unikum i dag.  Børges Bøfsandwich skuffer aldrig, siger formanden for De Brune Riddere, Lasse H. Görlitz.

Det er tidligere forpagter på Løgumkloster Central Hotel, Børge Andreasen, der er opfinder af denne legendariske bøfsandwich - og hædersprisen var en stor overraskelse for snart 80-årige Børge Andreasen.

Det er tidligere forpagter på Løgumkloster Central Hotel, Børge Andreasen, der er opfinder af denne legendariske bøfsandwich. Foto: Hans Lausten

- Jeg er stolt over at modtage prisen - og  man skal være ualmindelig dum for at fjerne Børges bøfsanwich fra menukortet, siger Børge Andreasen til TV SYD.

Den brune sovs er vigtig for Børges bøfsandwich. Specielt på Sjælland oplever man oftest, at bøfsandwichen stadig bliver udbudt uden sovs.  Retfærdigvis er den sovseløse sandwich nemmere at spise, da man ikke behøver kniv og gaffel - og det er da heller ikke det æstetiske udtryk, der vinder med sovsen.

Navnlig i Sønder- og Nordjylland er det normalt at putte sovsen over hele bøfsandwichen, mens man i andre egne hælder den ud over bøffen og efterfølgende putter den øverste bolle på.

Hvem er De Brune Riddere?

De Brune Riddere er en non-profit forening og dommerpanelet bag den årlige kåring af
Danmarks Bedste Bøfsandwich, som har over 12.000 følgere på Facebook, der har fulgt med
siden det hele startede i 2012.

Dommerpanelet har blandede baggrunde, men har blandt andet erfaring fra at dømme landets bedst smagende hotdogs, danske og internationale BBQ-konkurrencer, samt officielle sovse-sommeliers, blandt meget andet.

Fælles for alle De Brune Riddere er en stor passion omkring den brune danske version af den amerikanske burger samt et helt elementært ønske om at kunne svare på spørgsmålet: Hvor får man Danmarks bedste bøfsandwich?

18-årig mand anholdt efter fund af fem syrebomber ved skole

Ved en skole i Sønderborg er der fundet fem såkaldte syrebomber, oplyser politiet søndag formiddag. Foto: Presse-fotos.dk
Af Ritzau
Udgivet

En mand på 18 år er blevet anholdt efter fund af fem syrebomber ved en skole i Sønderborg.

Det oplyser vicepolitiinspektør ved Syd- og Sønderjyllands Politi Søren Rønnow til TV 2 søndag eftermiddag.

Syrebomberne blev fundet søndag morgen.

Først meldte en borger om en enkelt bombe lidt før klokken syv. Derefter opdagede betjente yderligere fire.

Et område ved Sønderskov-Skolen og Grundtvigs Allé blev spærret af, og forsvarets specialister fra ammunitionsrydningstjenesten blev tilkaldt.

Kort efter klokken 13 kunne politiet meddele, at indsatsen var overstået. Syrebomberne var uskadeliggjort.

I de seneste par år har der af og til været meldinger om hjemmelavede syrebomber. Blandt andet på Fyn og i Esbjerg.

Ved flere lejligheder har politiet advaret om risikoen for eksempelvis øjenskader.

Tyske strikkere fik ny inspiration på festival i Marsken

Tyske strikkere har for alvor fået øjnene op for strikkefestivalen Masker i Marsken. Foto: Ole Møller, TV SYD
Udgivet

Strikkeworkshops, foredrag, udstillinger og koncerter har igen været omdrejningspunktet for deltagerne på årets sønderjyske strikkefestival Masker i Marsken. I år har flere tyske strikkeentusiaster hentet inspiration på festivalen.

Igen i år har godt 3000 strikkeentusiaster været samlet til tre dage fyldt med strikketeknikker, håndfarvede garner og hvad der ellers fylder, når man interesserer sig for den magi, der kan opstå på to pinde.

Der er kommet flere busser hertil med kvinder fra tyske strikkeforeninger

Marianne Rosalie Kalb, formand for festivalforeningen

Det er blot den tredje udgave af Masker i Marsken, og igen i år er deltager kommet langvejs fra for at være med til de mange workshops og foredrag i marsklandet omkring Højer og Ballum.

- Overordnet set er det gået rigtig godt. Vi har haft en velbesøgt festival med strikkere fra hele landet og glade udstillere, som har solgt godt. Sidste år var vi cirka 3100 deltagere, og det har vi også nået i år, siger festivalforeningens formand Marianne Rosalie Kalb.

Foto: Ole Møller, TV SYD

Får ny inspiration

Hun fortæller også, at flere tyske strikkere i år har fundet vej til festivalen.

- Der er kommet flere busser hertil med kvinder fra tyske strikkeforeninger. Rigtig meget af det garn, vi får lavet i Danmark er plante- og håndfarvet, og det ser man ikke så meget i Tyskland. Men de danske designere og garnproducenter kan noget andet, end det de kan i Tyskland, så strikkerne får en helt anden inspiration ved at komme her, forklarer Marianne Rosalie Kalb.

Der er masser af inspiration til de strikkeglade, for masker i marsken bugner af garner og strik i alle afskygninger. Foto: Ole Møller, TV SYD

Derfor vil Masker i Marsken gerne gøre mere for at tiltrække de tyske strikkere til næste års festival.

- Vi har på flere planer brygget på, om vi kunne lave tiltag for at få flere tyske gæster. Derfor har vi blandt andet lavet et grænseoverskridende strikkearrangement for både danske og tyske strikkere her i foråret, som der var stor opbakning. Så der er et tysk marked for os dernede, siger festivalforeningens formand.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.